News

Turcia, Israel și Coreea de Sud culeg roadele cursei înarmării Ucrainei. Vânzările globale de armament, frânate de probleme de producție

Turcia, Israel și Coreea de Sud, câștigătorii pariului de înarmare a Ucrainei. Principalii producători mondiali de armament nu fac față comenzilor
05.12.2023 | 14:32
Turcia Israel si Coreea de Sud culeg roadele cursei inarmarii Ucrainei Vanzarile globale de armament franate de probleme de productie
În pofida unei creșteri a comenzilor, vânzările principalilor producători de armament au scăzut în 2022 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În pofida unei creșteri a comenzilor, vânzările principalilor producători de armament au scăzut în 2022, potrivit unei analize a Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). În contextul războiului din Ucraina și al tensiunilor din regiunea Indo-Pacific, aproape că nu trece o zi fără ca o țară să anunțe achiziționarea de noi capacități militare. Cu toate acestea, această tendință nu se traduce printr-o creștere substanțială a vânzărilor pentru principalii producători de armament.

Covid-19, tulburări ale fluxurilor cu materii prime

Încă de anul trecut, Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) constatase o „încetinire” a vânzărilor globale ale primelor 100 de grupuri din sector, cu o creștere (+1,9%) sub media (+3,7%) înregistrată în cei patru ani care au precedat pandemia Covid-19. Acest lucru s-a datorat măsurilor sanitare și, mai ales, tulburărilor din lanțurile de aprovizionare cu semiconductori și materii prime esențiale.

ADVERTISEMENT

Nu numai că aceste dificultăți nu au dispărut, dar s-au adăugat altele. Aceasta este concluzia la care a ajuns SIPRI pentru anul 2022, cifra de afaceri a celor mai mari o sută de producători de armament scăzând anul trecut la 597 de miliarde de dolari, marcând o scădere în termeni reali de -3,5% față de 2021, în ciuda creșterii puternice a cererii.

În cursa înarmărilor în războiul din Ucraina, SUA stagnează în timp ce Israelul, Turcia și Coreea de Sud înregistrează noi comenzi. Occidentul s-a angajat să facă tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Ucraina, readucând în același timp armatele la un statut de pregătire de război, dar contractorii din domeniul apărării din Coreea de Sud, Turcia și Israel sunt cei care culeg roadele multora dintre primele acorduri.

ADVERTISEMENT

Coreea de Sud, Israel, Turcia

Producătorii de armament din aceste țări, unde guvernele susțin investițiile militare și fluxurile de producție pentru a-și menține propria securitate, au obținut câștiguri timpurii în lunile care au urmat invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, din 2022, potrivit SIPRI.

„Coreea de Sud, Israelul, Turcia sunt țări care ies în evidență ca fiind capabile să răspundă la creșterea cheltuielilor”, a declarat Lucie Béraud-Sudreau, care a ajutat la compilarea datelor pentru SIPRI în cadrul unei actualizări anuale care are loc de la sfârșitul Războiului Rece.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari patru companii din domeniul apărării din Turcia au înregistrat în 2022 o creștere a veniturilor lor cu 22% pentru a atinge 5,5 miliarde de dolari, comparativ cu 2021, remarcându-se în special producătorul de drone Baykar. Veniturile globale din armament ale celor trei companii israeliene din clasamentul SIPRI au ajuns la 12,4 miliarde de dolari în 2022, o creștere de 6,5% față de 2021.

Veniturile combinate din arme ale celor patru companii sud-coreene din clasament au scăzut cu 0,9%, în principal din cauza unei scăderi de 8,5% înregistrate de cel mai mare producător de arme din țară, Hanwha Aerospace, dar este probabil ca în acest an companiile sud-coreene să înregistreze o creștere a veniturilor datorită comenzilor masive din Polonia și Emiratele Arabe Unite.

ADVERTISEMENT

Lentoarea SUA și graba Poloniei

Polonia, un stat frontalier cu Ucraina, a făcut comenzi substanțiale producătorilor de armament sud-coreeni, de natură să-i irite pe cei din SUA, în condițiile în care pentru Washington Varșovia este un aliat crucial pe flancul est al NATO.  Polonezii au cerut din Coreea de Sud tancuri K2 Black Panther, obuziere autopropulsate K9 și avioane de luptă FA-50 (nu toate acestea sunt încă vizibile în datele SIPRI pentru 2022, dar ar trebui să intre în calcul în acest an).

În mod tradițional, Varșovia s-a orientat către SUA pentru marile sale contracte de armament, dar și către Coreea de Sud deoarece a fost capabilă să onoreze comenzile mai repede decât companiile americane care au înregistrat întârzieri. În cadrul unei ceremonii de semnare, anul trecut, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a explicat că „din păcate, din cauza capacităților industriale limitate, nu va fi posibil ca echipamentul să fie livrat într-un termen satisfăcător. Prin urmare, am început discuțiile cu Coreea de Sud – partenerul nostru de încredere”.

În timp ce titanii americani ai armamentului precum Lockheed Martin, Raytheon și Boeing, rămân în fruntea listei SIPRI, veniturile din armament pentru toți trei au scăzut în 2022, în timp ce cifrele pentru Northrup și BAE Systems, cu sediul în Marea Britanie, au crescut doar puțin. Veniturile din armament ale celor mai mari 42 de companii americane din domeniul apărării au scăzut cu 7,9%, ajungând la 302 miliarde de dolari în 2022.

Adaptare dificilă la intensitatea războiului din Ucraina

„Începem să constatăm un aflux de noi comenzi legate de războiul din Ucraina, iar unele companii americane importante, inclusiv Lockheed Martin și Raytheon Technologies, au primit noi comenzi ca urmare”, a declarat Nan Tian, cercetător senior la SIPRI. „Cu toate acestea, din cauza portofoliilor de comenzi existente ale acestor companii și a dificultăților de creștere a capacității de producție, veniturile din aceste comenzi se vor reflecta probabil în conturile companiilor doar peste doi-trei ani”, a adăugat el.

Între timp, în Europa, companii precum MBDA și Leonardo au înregistrat, de asemenea, scăderi ale veniturilor din armament anul trecut. „Multe companii de armament s-au confruntat cu obstacole în adaptarea la producția pentru un război de mare intensitate”, a declarat Béraud-Sudreau. „Cu toate acestea, au fost semnate noi contracte, în special pentru muniții, care s-ar putea traduce în venituri mai mari în 2023 și ulterior”.

UE nu știe să-și vândă marfa

Ea a adăugat că producătorii de arme din SUA și Europa au primit o mulțime de comenzi noi, dar nu au reușit să își mărească semnificativ capacitatea de producție din cauza lipsei de forță de muncă, a costurilor în creștere și a dificultăților din lanțurile de aprovizionare. În prezent, UE se află în mijlocul unei dezbateri intense cu privire la modul în care să își stimuleze producția de apărare și la modul în care să se asigure că fondurile naționale și cele ale Uniunii Europene merg mai degrabă către companiile naționale decât către furnizorii străini.

„Polonia cumpără din Coreea de Sud, Estonia cumpără din Turcia, iar noi nu suntem capabili să avem cu adevărat produse europene pentru forțele noastre armate”, a declarat Riho Terras, un europarlamentar estonian din partea Partidului Popular European, care a fost comandant al armatei naționale până în 2018. „Acesta este un aspect asupra căruia trebuie să ne concentrăm, altfel vom pierde competiția în favoarea Coreei de Sud în special”, a declarat el la începutul acestui an.

Rusia, marele perdant

În timp ce veniturile companiilor de armament americane și europene au stagnat din cauza tranziției la producția pe timp de război, care vizează atât aprovizionarea Ucrainei, cât și constituirea stocurilor naționale, marele perdant a fost Rusia, ale cărei companii de apărare și-au văzut veniturile micșorate.

Kremlinul nu este foarte comunicativ în ceea ce privește datele din sectorul apărării, astfel că SIPRI are în clasament doar două companii rusești, dar veniturile lor combinate din armament au scăzut cu 12%, ajungând la 20,8 miliarde de dolari.

Béraud-Sudreau a declarat că cea mai bună presupunere este că producătorii ruși de armament continuă să semneze contracte masive pentru a aproviziona efortul de război al Kremlinului, dar că plățile guvernamentale sunt amânate, astfel încât contractorii apelează în schimb la împrumuturi bancare pentru a acoperi costurile.

Asiaticii, pe plus

Pe de altă parte, în timp ce vânzările producătorilor de armament occidentali au scăzut în general în 2022, nu același lucru s-a întâmplat cu omologii lor asiatici, care au fost susținuți de programele de modernizare militară ale țărilor lor de origine. Acesta este în mod clar cazul grupurilor chinezești, dintre care unele sunt acum bine stabilite în „top 20” (cum ar fi Norinco, AVIC, CASC, CETC, CASIC, CSSC).

„În 2022, China va reprezenta a doua cea mai mare pondere a vânzărilor pe țară din Top 100, cu 18%. Cifra de afaceri combinată a vânzărilor de arme a celor opt companii chineze de armament din Top 100 a crescut cu 2,7%, ajungând la 108 miliarde de dolari”, precizează SIPRI.

„Companiile din China, India, Japonia și Taiwan au beneficiat toate de investiții guvernamentale susținute în cadrul programelor de modernizare militară”, notează institutul suedez. Același lucru este valabil și pentru producătorii sud-coreeni, a căror performanță globală a fost „îngreunată” de scăderea cu 8,5% a vânzărilor la Hanwha Aerospace, cel mai mare dintre ei. Probabil că și Hanwha întâmpină dificultăți în a-și adapta producția la cerere, în special din Polonia și Emiratele Arabe Unite.

În general, grupurile asiatice, ale căror vânzări totale s-au ridicat anul trecut la 134 de miliarde de dolari (adică +3,1%), beneficiază de o creștere a cererii interne fără a suferi nici o perturbare a lanțurilor lor de aprovizionare.

 

ADVERTISEMENT