Fotbal international

Statele UE, avertisment înainte de turneul final: „Nu descărcați aplicații Qatar World Cup”

Uniunea Europeană anunță că două dintre aplicațiile Campionatului Mondial au serioase probleme legate de intimitate și securitatea datelor personale.
18.11.2022 | 15:40
Statele UE avertisment inainte de turneul final Nu descarcati aplicatii Qatar World Cup
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 18 noiembrie - 20 decembrie. Peste 1,5 milioane de turiști sunt așteptați în Qatar. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din Qatar este cea mai atipică ediție a unui turneu final, iar asupra sa atârnă multe semne de întrebare. Guvernele statelor Uniunii Europene a făcut un anunț important pentru toți cei microbiștii.

Guvernele țărilor europene, mesaj către toți fanii fotbalului: „Vă asumați un risc masiv”

Într-o lume în care securitatea datelor personale este din ce în ce mai importantă și expusă unor atacuri cibernetice, statele membre ale Uniunii Europene avertizează înainte de Campionatul Mondial din Qatar asupra a două aplicații oficiale ale turneului final.

ADVERTISEMENT

Ultimul stat înscris pe această listă este Germania, iar comisarul cu privire la protecția datelor a oferit mai multe detalii: „Una dintre aplicații colectează date indiferent de pe ce număr se face convorbirea telefonică. 

Cealaltă aplicație împiedică dispozitivul pe care e instalată să intre în modul sleep. E de asemenea evident că informația folosită de aplicație nu rămâne local pe dispozitiv, ci e transmisă către un server central”.

ADVERTISEMENT

Sfatul nemților este ca aplicația să fie instalată numai dacă este nevoie neapărat de aceasta și trebuie făcută de pe un telefon pe care nu îl folosim în mod obișnuit.

Guvernele novergian și francez, declarații similare pe acest subiect

Suporterii sunt rugați de către qatarezi să descarce cele două aplicații, chiar dacă datele personale sunt în mare pericol, iar țările europene nu își lasă cetățenii să cadă în plasă.

ADVERTISEMENT

Norvegia a fost „alarmată” de accesul extensiv de care aplicațiile au nevoie pentru a fi instalate: „Este posibil ca cei care vizitează Qatar, și în special grupurile vulnerabile, vor fi monitorizate de către autorițățile din Qatar”.

Guvernul francez a luat de asemenea atitudine și recomandă ca suporterii să aibă o atenție sporită când fac fotografii sau video-uri. Ba, mai mult, aplicațiile Qatar World Cup ar trebui instalate doar înainte de plecare și șterse imediat la întoarcerea în Franța.

ADVERTISEMENT

Toate aceste recomandări vin în condițiile în care relațiile diplomatice și comerciale dintre Franța și Qatar sunt excelente: „În Franța datorită reglementărilor cu privire la protecția datelor, toate aplicațiile trebuie să garanteze drepturile fundamentale ale individului și protecția datelor. Nu e cazul în Qatar”, a spus Jean-Noel Barrot, ministrul Digitalizării.

Peste 1,5 milioane de vizitari sunt așteptați în Qatar în perioada Campionatului Mondial

Qatar va avea parte de un număr istoric de turiști pe toată durata Campionatului Mondial din Qatar: 1,5 milioane de oameni.

Toți vor fi îndrumați să descarce cele două aplicații: Hayya și Ehteraz, care monitorizează numărul de infecții COVID-19.

Guvernul Qatarului nu a oferit nicio poziție oficială pe această teamă. Același lucru s-a întâmplat și cu Apple și Google, din ale căror magazine online pot fi descărcate cele două aplicații, considerate de Occident „spyware”.

Qatar a fost acuzată și de modul în care a tratat imigranții care au lucrat pe șantierele stadioanelor și au apărut chiar acuzații de corupție cu privire la licitații. Ba, mai mult, Qatarul este criticată și pentru politica anti LGBTQ+, iar mai multe organizații au îndemnat la boicotarea Campionatului Mondial.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa...
A murit la doar 25 de ani, într-un accident rutier! VIDEO Șoferul dansa la volan + Viteza mult peste limită cu care conducea
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia...
Spaniolul cu două aripioare implantate în creier. Nu se mai identifică cu specia umană
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română