News

Statele Unite, avertizate încă din 2018 că laboratoarele de testare din Wuhan sunt nesigure: “Risc mare de pandemie cu un nou SARS!”

15.04.2020 | 16:50
Statele Unite avertizate inca din 2018 ca laboratoarele de testare din Wuhan sunt nesigure Risc mare de pandemie cu un nou SARS
ADVERTISEMENT

Un diplomat american de la ambasada din Beijing a vizitat Institutul de Virusologie din Wuhan de mai multe ori între ianuarie şi martie. În raportul trimis în Statele Unite a fost reliefată lipsa măsurilor de securitate de la laborator şi îngrijorările privind studiul coronavirusurilor din animale, care ar fi putut da startul unei noi pandemii, cum a fost “SARS”.

Statele Unite, avertizate încă din 2018 că laboratoarele de testare din Wuhan sunt nesigure: “Risc mare de pandemie cu un nou SARS!”

Departamentul de Stat american avertiza în 2018 că măsurile de securitate sunt insuficiente la laboratoarele de la Wuhan în care se studiau mai multe tipuri de coronavirus, provenite de la liliac sau de la alte animale, se arată într-un material Washington Post.

ADVERTISEMENT

În 2018, diplomaţii americani au spus că există probleme la Institutul de Virusologie din Wuhan, situat în apropierea unei pieţei de animale, acolo unde autorităţile chineze susţin că virusul a apărut.

Delegaţia SUA a fost condusă atunci de Jamison Fouss, consul general la Wuhan, şi Rick Switzer, consilier de mediu, ştiinţă, tehnologie şi sănătate la ambasada de la Beijing. Ei au vizitat laboratorul din Wuhan de mai multe ori, între ianuarie şi martie 2018.

ADVERTISEMENT

Ei şi-au exprimat îngrijorarea pentru lipsa protocoalelor de siguranţă şi biosecuritatea cercetătorilor de laborator asupra coronavirusului studiat în animale precum liliecii şi au avertizat că există riscul de a provoca un focar de tip SARS.

“Noul laborator are un deficit de tehnicieni şi specialişti instruiţi corespunzător”

Delegaţia SUA a transmis informaţiile la Washington, solicitând asistenţă pentru ca laboratorul să îşi mărească măsurile de securitate. Totodată, au susţinut că lipsa măsurilor de siguranţă în administrarea virusurilor contagioase în laborator: “reprezenta riscul unei noi pandemii asemănătoare cu SARS”.

ADVERTISEMENT

“În timpul interacţiunilor cu oamenii de ştiinţă de la laboratorul WIV, ei au remarcat faptul că noul laborator are un deficit de tehnicieni şi specialişti instruiţi corespunzător, necesari pentru a opera în siguranţă acest laborator”, se arată în informaţiile transmise în ianuarie 2018.

Ulterior, WIV a primit asistenţă din partea laboratorului naţional Galveston din Texas şi a altor organizaţii din SUA. Apoi, Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA, o agenţie guvernamentală, a acordat o subvenţie de 3,7 milioane de dolari pentru a efectua cercetări asupra liliecilor din peşterile din Yunnan, aflate la peste 1000 de km distanţă.

ADVERTISEMENT

Oamenii de ştiinţă au urmărit secvenţialitatea genomului COVID-19, însă nu se ştie când a fost dat acest grant de cercetare. Wuhan Institute of Virology (WIV) a publicat cercetări care localizează grupul de lilieci care se crede că au transmis SARS oamenilor în focarul din 2002 şi care a infectat 8000 de persoane.

Au existat zvonuri prin care s-a spus că virusul a fost provocat de om, eliberat din laborator

WIV a fost primul laborator care a raportat în luna februarie că virusul COVID-19 a fost derivat din lilieci. Sursa exactă a virusului rămâne încă un mister, oamenii de ştiinţă susţin că a fost transmis de la liliac la om printr-o gazdă intermediară (un alt animal).

Au existat zvonuri prin care s-a spus că virusul a fost provocat de om, eliberat din laboratorul sub forma unei arme biologice. Iar în informaţiile transmise în 2018, oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea pentru un virus care poate scăpa din laborator din greşeală sau prin reziiduri biologice.

Guvernul chinez susţine că virusul a fost transmis la on în piaţa de animale din Wuhan. Însă, în acea piaţă nu se vând lilieci şi este posibil ca alte animale să fi fost infectate cu virusul de la liliac.

A pornit virusul din piaţă? Primul pacient cunoscut şi o treime din primul grup infectat nu au avut legături cu piaţa respectivă

Însă, cercetările publicate în “The Lancet” în luna ianuarie arată că primul pacient cunoscut infectat cu COVID-19 şi nici o treime dintre cazurile din primul grup nu au avut legături cu piaţa respectivă.

Cu toate acestea, teoriile despre cum  apărut noul coronavirus continuă să apară. Chinezii au început să răspândească propriile teorii, inclusiv una care susţine că armata americană a adus virusul la Wuhan, în timpul Jocurilor Militare din 2019.

Unii experţi susţin că aceste îngrijorări cu privire la faptul că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinez ar trebui cercetate: “Nu cred că este o teorie a conspiraţiei. Cred că este o întrebare legitimă care trebuie investigată şi la care trebuie să se răspundă. Înţelegerea exactă a originii este o cunoaştere critică pentru a preveni acest lucru pe viitor”, a declarat pentru Washington Post, cercetătorul Xiao Qiang, de la Universitate California Berkeley.

ADVERTISEMENT
Tags: