ADVERTISEMENT
News

Statele Unite, lovite de vremea extremă. Zeci de morți, după temperaturile scăzute și tornade

Autor: Adrian Baciu | 17.02.2021 | 10:35
Statele Unite, lovite de vremea extremă. Zeci de morți, după temperaturile scăzute și tornade
Statele Unite, lovite de vremea extremă. Zeci de morți, după temperaturile scăzute și tornade. Surs

Vremea extremă din ultima perioadă de pe teritoriul SUA a lăsat în urmă zeci de morți și a produs sute de mii de întreruperi ale furnizării cu energie electrică. 

ADVERTISEMENT

Dacă centrul și părți din sudul Statelor Unite sunt afectate de o iarnă grea, cu căderi masive de zăpadă și temperaturi de sub minus 30 de grade Celsius, în sud-est fac ravagii tornadele.

Până la această oră, bilanțul după aceste fenomene este unul extrem de grav: cel puțin 21 de persoane din mai multe state americane au murit, iar milioane de case au rămas fără curent.

ADVERTISEMENT

Gerul și tornadele au provocat zeci de morți în Statele Unite. Milioane de oameni, fără curent

În paralel cu pandemia de Covid-19, care ucide zilnic mii de persoane, Statele Unite ale Americii se confruntă în ultimele zile și cu manifestări extreme ale vremii.

Vortexul polar s-a instalat pe aproape întreaga suprafaţă a SUA, iar temperaturile au atins marţi minime istorice. Statul Nebraska a anunțat marţi -35 de grade Celsius, valoarea care înseamnă doborârea unui record de -27 de grade Celsius atins în 1979.

ADVERTISEMENT

Din cauza frigului, cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața, în încercarea de a se încălzi. În Houston, patru oameni au murit într-un incendiu provocat de șemineul pe care îl foloseau pentru a încălzi locuința.

Victime au fost raportate și în state precum Louisiana, Kentucky și Missouri, din cauze care includeau accidente de mașină provocate de drumurile înghețate și otrăvire cu monoxid de carbon, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Au avut loc și multiple întreruperi de energie electrică. Cele mai multe au fost raportate în Texas, unde peste 4 milioane de case și companii au rămas fără curent, marți, la temperaturi sub îngheț.

De asemenea, alte 4 milioane de locuințe din New Mexico și peste 250.000 de case din nord-vestul statului Oregon au rămas fără electricitate în urma unor furtuni de gheață.

ADVERTISEMENT

Tornadele fac ravagii în sud-estul SUA

Dacă milioane de oameni din centru și sud se confruntă cu gerul, în sud-est au fost raportate tornade devastatoare. Trei oameni au murit și alte zece persoane au fost rănite în mai multe orășele de pe coasta de est a Americii, în statul Carolina de Nord.

Tornada s-a produs aproape de miezul nopții și i-a prins pe oameni în case. Mai multe mașini au fost răsturnate de furia vântului iar copacii, smulși din rădăcini.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aproximativ 12.000 de locuitori au rămas fără curent începând de la 4:30 dimineața marți, în orașul Brunswick.

Departamentul de Pompieri Wilmington a scris pe Twitter că a fost solicitat de serviciile de urgență de stat pentru a găsit alte persoane date dispărute după ce tornada a lovit zona.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!