News

Statele Unite și Japonia își schimbă tratatul de apărare reciprocă. Administrația Biden, un nou pas strategic în fața Chinei

Președintele Biden și premierul Kishida vor anunța măsurile de contracarare a Chinei la întâlnirea de luna viitoare de la Casa Albă
24.03.2024 | 22:50
Statele Unite si Japonia isi schimba tratatul de aparare reciproca Administratia Biden un nou pas strategic in fata Chinei
Statele Unite și Japonia, un nou pas pentru a contracara China. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

SUA și Japonia plănuiesc cea mai mare îmbunătățire a alianței lor de securitate de când au semnat un tratat de apărare reciprocă în 1960, pentru a contracara China.

SUA și Japonia schimbă tratatul de apărare reciprocă

Președintele Joe Biden și premierul Fumio Kishida vor anunța planurile de restructurare a comandamentului militar american din Japonia pentru a consolida planificarea operațională și exercițiile dintre cele două națiuni, potrivit a cinci persoane familiare cu situația, citate de Financial Times. Aceștia vor dezvălui planul atunci când Biden îl va primi pe Kishida la Casa Albă pe 10 aprilie.

ADVERTISEMENT

Aliații doresc să își consolideze legăturile de securitate pentru a răspunde la ceea ce ei consideră a fi o amenințare tot mai mare din partea Chinei, ceea ce necesită ca armatele lor să coopereze și să planifice mai bine, în special în cazul unei crize, cum ar fi un conflict în Taiwan.

În timp ce Biden și Kishida vor anunța forța alianței americano-japoneze, summitul va avea loc la doar câteva săptămâni după ce președintele american și-a exprimat opoziția față de achiziționarea US Steel de către grupul japonez Nippon Steel. Intervenția a fost menită să stimuleze sprijinul sindicatului înainte de alegerile din noiembrie, dar a afectat parțial alianța, de altfel puternică.

ADVERTISEMENT

În ultimii doi ani, Japonia și-a sporit dramatic capacitățile de securitate, cheltuind mult mai mult pentru apărare, inclusiv planurile de a cumpăra rachete de croazieră americane Tomahawk. De asemenea, armata japoneză va înființa anul viitor un “Comandament de operațiuni comune” pentru a îmbunătăți coordonarea între ramurile propriilor Forțe de autoapărare.

Coordonare greoaie la nivel de comandă

Însă coordonarea între aliați este îngreunată deoarece Forțele americane din Japonia (USFJ) nu s-a schimbat prea mult față de zilele în care armatele americane și japoneze făceau mai puțin împreună și are o autoritate de comandă și control redusă. Japonia trebuie să se ocupe mai mult de comandamentul Indo-Pacific al SUA din Hawaii, care se află la 19 ore de Tokyo și la o distanță de 6.200 km.

ADVERTISEMENT

“Noua politică de securitate națională a Japoniei este cea mai pozitivă evoluție în materie de securitate din Asia de Est în acest secol. Recunoașterea faptului că strategiile de apărare ale celor două națiuni ale noastre converg face ca îmbunătățirea comenzii și controlului nostru zilnic să fie următorul pas logic”, a declarat Philip Davidson, care s-a retras din funcția de comandant Indo-Pacific în 2021.

Tokyo a îndemnat de mult timp SUA să acorde comandantului USFJ mai multă autoritate operațională, spunând că este nevoie de o coordonare mai strânsă pe teren.

ADVERTISEMENT
Premierul Kishida, salutând marinarii militari japonezi
Premierul Kishida, salutând marinarii militari japonezi

Un catalizator a fost cutremurul și tsunamiul din 2011, când trupele americane și japoneze au desfășurat o operațiune comună de salvare. Deși a fost un succes, Ryoichi Oriki, șeful de atunci al Statului Major al Forțelor de Apărare ale Japoniei, a declarat că a fost incomod să fie nevoit să se coordoneze cu Comandamentul Indo-Pacific din Hawaii, mai degrabă decât cu comandantul USFJ, omologul său zilnic.

Tokyo spune că există o nevoie urgentă de a plasa în Japonia un ofițer american de rang mai înalt pe măsură ce aceasta își asumă un rol mai mare în apărarea regională. “Trimite un semnal strategic puternic Chinei și Coreei de Nord și este semnificativ din punct de vedere al descurajării să spunem că SUA vor întări structura de comandă din Japonia”, a declarat Oriki pentru Financial Times.

SUA și Japonia încă caută modelul de comandă optim

Un model pe care administrația Biden îl are în vedere implică crearea unei noi forțe operative militare comune a SUA, care ar fi atașată Flotei SUA din Pacific, unul dintre comandamentele componente ale Indo-Pacom din Hawaii. Comandantul cu patru stele al flotei ar petrece mai mult timp în Japonia decât în prezent și ar avea o structură de sprijin consolidată în țară. În timp, grupul operativ, care ar include diferite părți ale armatei americane, s-ar muta în Japonia.

Christopher Johnstone, un fost oficial de rang înalt al Pentagonului și al CIA, a declarat că modernizarea comandamentului american ar fi un “pas mare în construirea unei alianțe militare bilaterale mai credibile”.

“Co-locarea acestor comandamente, cel puțin parțial, ar apropia alianța SUA-Japonia de mantra “luptă în această seară” a alianței SUA cu Coreea de Sud – mai receptivă și mai credibilă în răspunsul la amenințările regionale”, a declarat Johnstone, în prezent la think-tank-ul CSIS. “Acest lucru ar avea o contribuție majoră la descurajarea în regiune”.

James Schoff, expert în alianța SUA-Japonia de la Fundația Sasakawa pentru Pace din SUA, a declarat că cei doi aliați trebuie să consolideze și să clarifice relațiile de conducere și operaționale pentru planificarea atât pe timp de pace, cât și pe timp de criză.

“Conducerea SUA ar putea eventual să facă “naveta” din Hawaii în Japonia pentru acest lucru pe timp de pace, dar va avea nevoie de un fel de personal comun cu normă întreagă cu sediul în Japonia pentru a planifica, facilita și construi încrederea cu omologii japonezi pentru un set practic de misiuni bilaterale”, a adăugat Schoff.

Persoane familiare cu situația au avertizat că ar putea fi luate în considerare și alte modele, inclusiv posibilitatea de a moderniza USFJ. Pentagonul este departe de a lua o decizie, inclusiv în ceea ce privește ideea grupului operativ, care a fost propusă de amiralul John Aquilino, comandantul Indo-Pacific. De asemenea, secretarul apărării, Lloyd Austin, dorește să îi dea amiralului Samuel Paparo, care îi va succeda lui Aquilino în luna mai, șansa de a se pronunța după ce va prelua această funcție.

Miniștrii de externe și ai apărării din SUA și Japonia sunt, de asemenea, așteptați să discute împreună despre această problemă în cursul acestui an.

Casa Albă, Pentagonul și Indo-Pacom au refuzat să comenteze. De asemenea, guvernul japonez nu a comentat.

Oricare ar fi modelul ales va fi complicat din cauza întrebărilor legate de resurse și infrastructură și a problemelor legate de ierarhia militară. De asemenea, probabil că vor exista lupte teritoriale între diferitele servicii din cadrul armatei americane.

Tokyo a făcut presiuni pentru un comandant american cu patru stele în Japonia. Dar ideea se confruntă cu rezistență, inclusiv la Capitoliu. Jack Reed, șeful democrat al Comisiei pentru servicii armate din Senat, a declarat recent pentru Defense Writers Group că Aquilino a făcut o treabă “superbă” în contactul său cu japonezii și că structura actuală este “adecvată”.

Întrebat de FT dacă este necesar un ofițer cu patru stele în Japonia, Reed a adăugat: “Poate în viitor, dar în acest moment cred că avem structura de comandă pentru a duce la îndeplinire un răspuns eficient”.

ADVERTISEMENT