News

SUA nu reușesc să dezvolte rapid apărarea antirachetă hipersonică. Pentagonul a avertizat asupra pericolului de a nu ține pasul cu China

SUA nu reușesc să dezvolte sisteme capabile să o apere în fața capacităților hipersonice din China. Washingtonul nu acordă suficientă atenție descurajării agresivității Beijingului
24.01.2024 | 08:07
SUA nu reusesc sa dezvolte rapid apararea antiracheta hipersonica Pentagonul a avertizat asupra pericolului de a nu tine pasul cu China
SUA nu fac suficiente eforturi pentru a se apăra de capacitățile hipersonice ale Chinei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pentagonul a avertizat în raportul său anual către Congres anul trecut că statul chinez deține deja „cel mai important arsenal hipersonic din lume” și că se grăbește să pună în aplicare capacități ofensive și mai avansate. Aceste arme ar oferi Beijingului capacitatea de a efectua un atac prompt care să paralizeze capacitățile de comandă și control și de apărare antirachetă ale SUA.

Rachetele chinezești, o provocare suplimentară

Vestea bună este că Statele Unite fac progrese în ceea ce privește propriile arme hipersonice ofensive. Vestea proastă este că eforturile americane de a dezvolta sisteme care să se poată apăra împotriva capacităților hipersonice chinezești nu țin pasul. Dacă Washingtonul nu acționează rapid pentru a accelera punerea în practică de către Pentagon a capacităților de apărare împotriva rachetelor hipersonice, disuasiunea americană ar putea eșua în Pacific.

ADVERTISEMENT

O armă hipersonică este o rachetă care se deplasează cu o viteză mai mare de Mach 5, adică mai mare de 1,5 km pe secundă. Există multe sisteme de rachete balistice existente care se deplasează la viteze hipersonice, dar rachetele hipersonice chinezești reprezintă o provocare suplimentară. Pe lângă vitezele lor mari, aceste sisteme includ vehicule de planare hipersonice, care manevrează prin atmosferă după o fază inițială de lansare balistică. Pentru a înrăutăți situația, Beijingul dezvoltă, de asemenea, rachete de croazieră hipersonice care folosesc propulsie cum ar fi scramjeturile, pentru a atinge viteze mari și manevre superioare.

Această combinație de viteză și manevrabilitate reprezintă o provocare majoră pentru radarele și interceptoarele de apărare împotriva rachetelor balistice și de croazieră existente în SUA, făcând dificilă urmărirea și distrugerea vehiculului planor la viteze mari sau a rachetei de croazieră a adversarului, care se apropie. Faptul că vehiculele de planare hipersonice pot funcționa, de asemenea, la altitudini neobișnuite – mult peste rachetele de croazieră, dar sub rachetele balistice – adaugă un nivel suplimentar de complexitate.

ADVERTISEMENT

Eforturile de apărare americane, sub așteptări

China dispune de mai multe variante hipersonice care valorifică activitatea sa extinsă în domeniul rachetelor balistice intercontinentale și cu rază intermediară de acțiune. Printre acestea se numără, de exemplu, DF-17, o rachetă balistică cu rază medie de acțiune cu un vehicul de planare hipersonic care are o rază de acțiune declarată de 1.600 de kilometri. Beijingul ar putea folosi acest sistem pentru a ținti bazele și flotele militare americane și aliate din Pacific, scrie Defense News.

Pentru a egala efortul Chinei, Statele Unite au cheltuit peste opt miliarde de dolari pentru dezvoltarea rachetelor hipersonice ofensive numai în ultimii doi ani. În ciuda întârzierilor și a provocărilor, unele dintre aceste eforturi înregistrează progrese. Arma hipersonică cu rază lungă de acțiune a armatei, racheta de croazieră de atac hipersonică a Forțelor Aeriene și programele Conventional Prompt Strike și Hypersonic Air-Launched Offensive Anti-Surface Warfare ale Marinei ar putea fi lansate în acest deceniu.

ADVERTISEMENT

Din păcate, eforturile de apărare hipersonică ale Americii nu sunt nici pe departe la fel de impresionante. Agenția de apărare antirachetă a investit în dezvoltarea unui interceptor în faza de planare pentru a distruge rachetele adversarului în faza de planare vulnerabilă, înainte ca acestea să înceapă manevrele complexe din faza terminală.

Dar administrația Biden a cerut doar 209 milioane de dolari pentru programele de apărare hipersonică în cererea sa de buget pentru anul fiscal 2024, iar Pentagonul a solicitat o finanțare de mai puțin de 515 milioane de dolari în exercițiile 2022 și 2023 împreună. Aceste solicitări reprezintă o fracțiune din finanțarea dedicată capacităților ofensive și sunt mult sub nivelul necesar. Acest eșec de a prioritiza apărarea hipersonică are consecințe: Departamentul Apărării a declarat în aprilie că nu se așteaptă să pună în funcțiune un sistem de apărare hipersonică până în anul fiscal 2034.

ADVERTISEMENT

Riscuri care invită la agresiune

Această întârziere creează un risc inacceptabil pentru forțele americane și invită la agresiune, este de părere Mark Montgomery, contraamiral (r) al Marinei SUA, este membru senior al think tank-ului Fundației pentru Apărarea Democrațiilor. În parte, spune Montgomery, se pare că din prudență, în contradicție cu urgența amenințării cu care se confruntă americanii, precum și din teama permanentă de eșecul achizițiilor, Pentagonul a întârziat decizia de a selecta o companie de apărare pentru a începe un test operațional și un efort de dezvoltare care ar putea duce la un sistem funcțional implementat înainte de sfârșitul deceniului.

Este posibil ca Pentagonul să amâne această decizie de selecție până când un al doilea program va putea fi supus unei competiții complete, adăugând astfel ani de întârziere. „Aceasta este o greșeală. Dacă există vreun efort actual de cercetare și dezvoltare care să justifice asumarea de riscuri, apărarea împotriva rachetelor hipersonice este acela”, opinează Montgomery.

Secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, a subliniat în ultimele luni că Pentagonul acordă prioritate eforturilor de a pune în practică capacități de luptă cheie, în special atunci când vine vorba de reducerea decalajului față de China în domenii tehnologice emergente importante. Însă unii sunt îngrijorați că este vorba mai mult de o retorică decât de o realitate.

Congresul intervine

Din fericire, Congresul a intervenit pentru a începe să abordeze această provocare. În Legea de autorizare a apărării naționale din acest an, Congresul a ordonat Missile Defense Acency (MDA) să obțină o capacitate operațională inițială pentru un sistem de interceptare în fază de planare până în 2029 și a autorizat o finanțare suplimentară de 225 de milioane de dolari pentru cercetare și dezvoltare pentru 2024, mai mult decât dublând suma solicitată de administrație.

Pe măsură ce politicienii care se ocupă de alocarea fondurilor în cadrul congresului își prezintă diferitele versiuni ale proiectului de lege privind apărarea, aceștia ar trebui să aloce întreaga sumă autorizată. Apoi, Departamentul Apărării trebuie să selecteze rapid o companie pentru un efort de achiziție rapidă cât mai curând posibil. Dacă Pentagonul consideră că această decizie singură este prea riscantă, ar putea finanța, de asemenea, un al doilea efort de cercetare și dezvoltare care să-și livreze rezultatele în anii 2030.

Pe măsură ce Pentagonul își elaborează cererea de buget pentru apărarea antirachetă pentru 2025, ar trebui să reflecte aceste investiții sporite și să nu se bazeze încă o dată pe intervenția Congresului, ceea ce nu ar face decât să provoace întârzieri suplimentare. Cei mai mulți strategi înțeleg că o armată poate descuraja cel mai bine o agresiune dacă dispune atât de sisteme ofensive, cât și defensive capabile.

La urma urmei, capacitățile ofensive îl forțează pe potențialul agresor să ia în considerare contraatacurile costisitoare pe care agresiunea le poate declanșa, iar capacitățile defensive creează incertitudine cu privire la posibilitatea ca agresorul să-și atingă obiectivele militare.

„În mod individual, aceste capacități ofensive și defensive reprezintă un factor de descurajare semnificativ, dar împreună sunt mult mai eficiente. Acesta este motivul pentru care Washingtonul ar trebui să acorde prioritate apărării împotriva rachetelor hipersonice înainte de a fi prea târziu”, conchide Montgomery.

Corupția din China nu trebuie să adoarmă SUA

Există acum noi dezvăluiri despre corupția din Armata Populară de Eliberare (PLA), care a dus, printre altele, la „rezervoare de rachete umplute cu apă în loc de combustibil” și la silozuri de rachete „cu sisteme de închidere care nu funcționează”. Potrivit oficialilor americani, acest ultim episod de corupție „a dus la o erodare a încrederii în capacitățile generale (ale Armatei Populare Chineze” și l-a făcut pe președintele Xi Jinping „mai puțin înclinat să ia în considerare o acțiune militară majoră”. Xi a răspuns prin epurarea a cel puțin o duzină de lideri ai PLA implicați în scandaluri de corupție.

Aceste dezvăluiri amintesc că PLA se confruntă cu provocări semnificative – și că Statele Unite ar trebui să folosească orice ocazie pentru a exacerba aceste dificultăți. Dar SUA nu ar trebui să folosească acest episod ca o scuză pentru a se complace. Preponderența dovezilor arată că armata chineză continuă să se modernizeze rapid, indiferent de corupție. Mai mult, chiar dacă încrederea lui Xi în armată a fost afectată anul trecut, acesta este în mod clar angajat să corecteze deficiențele cât mai repede posibil și există o șansă bună să reușească.

Mao Zedong spunea că „puterea crește din țeava unei arme”, iar Xi Jinping este clar de acord. Potrivit directorului CIA, William Burns, Xi a ordonat armatei  să fie gata să cucerească Taiwanul până în 2027 și a investit resursele țării în consecință.

Modernizare pe toate planurile

Nu numai că China a prioritizat cheltuielile pentru apărare în detrimentul altor investiții în timpul pandemiei Covid-19, dar, de asemenea, se pare că cheltuiește pentru apărare mult mai mult decât se credea până acum – poate chiar 700 de miliarde de dolari pe an. În același timp, Xi s-a implicat personal în menținerea modernizării PLA pe drumul cel bun și a îmbunătățit semnificativ supravegherea armatei în acest scop.

Rezultatele sunt clare: armata se modernizează rapid în toate domeniile de luptă. Forțele aeriene ale Chinei, de exemplu, se vor bucura de un avantaj numeric semnificativ în apropierea Taiwanului și sunt din ce în ce mai capabile, cu senzori de amenințare și capacități de post-procesare îmbunătățite, avioane de avertizare timpurie și control aerian, avioane de luptă de generația a cincea și rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune.

Între timp, forța navală a Chinei este cea mai mare din lume, având la dispoziție nave de război extrem de capabile și flote paramilitare și civile de mari dimensiuni. De asemenea, aceasta continuă să crească – rapid – în timp ce marina americană se micșorează de la an la an. Tendințele ar putea favoriza China și în domeniul spațiului, al spațiului cibernetic și al războiului electronic, iar exercițiile militare chineze sunt din ce în ce mai sofisticate și mai realiste.

Arsenal masiv de rachete

Forța de Rachete a PLA – în centrul ultimului scandal de corupție – face și ea progrese. China se mândrește deja cu un arsenal masiv de rachete balistice și de croazieră, în timp ce forțele nucleare ale Chinei sunt pe cale să își cvadrupleze aproape dimensiunea în următorul deceniu. China se află, de asemenea, în fruntea tehnologiei rachetelor, în special în domeniul hipersonic. În 2021, de exemplu, China a șocat lumea prin testarea unui sistem de bombardament orbital fracționat înarmat cu un vehicul de planare hipersonic. Potrivit Departamentului american al Apărării, China probabil că dezvoltă, de asemenea, un vehicul glisant hipersonic strategic suplimentar, rachete balistice cu rază de acțiune intercontinentală mai rezistente și o rachetă intercontinentală convențională.

Acestea sunt realizări impresionante după orice măsură obiectivă și au avut loc în ciuda problemelor continue ale PLA cu corupția. În consecință, oricât de șocante ar fi aceste dezvăluiri recente, factorii de decizie americani nu ar trebui să parieze pe corupție că ar putea împiedica modernizarea PLA, și nici nu ar trebui să se aștepte ca corupția sau efectele acesteia să oprească mâna forte a lui Xi. Dacă vor să evite războiul, Washingtonul trebuie, în schimb, să ia China foarte în serios și să acorde prioritate investițiilor în capacitatea țării de a descuraja acest rival puternic.

„Riscul de conflict va crește”

„Din nefericire, administrația Biden a arătat clar că vrea să se concentreze mai puțin asupra Chinei pe fondul altor crize geopolitice și al viitoarelor alegeri prezidențiale. În acest scop, administrația a minimalizat în mod obișnuit amenințările chineze, de la episodul balonului-spion chinezesc la declasificarea informațiilor despre originea Covid-19”, afirmă Alex Velez-Green, consilier politic principal la Allison Center for National Security, care face parte din think tank-ul Heritage Foundation.

„Poate că administrația Biden nu dorește să înfrunte China, dar Xi Jinping se pregătește în mod clar de război cu Statele Unite. Atâta timp cât administrația este hotărâtă să evite să facă ceea ce este necesar pentru a descuraja Beijingul, atunci riscul de conflict nu va face decât să crească”, adaugă el.

ADVERTISEMENT
Tags: