News

Stațiunea care a bătut Mamaia la numărul de turiști. Șezlongul, la jumătate de preț față de nordul litoralului

La mijlocul lunii iulie s-a înregistrat cel mai mare număr de turiști pe litoralul românesc. Stațiunea Mamaia nu se mai află în fruntea preferințelor.
16.07.2023 | 22:04
Statiunea care a batut Mamaia la numarul de turisti Sezlongul la jumatate de pret fata de nordul litoralului
PLajele din Costinești și Eforie Nord au devenit neîncăpătoare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii au dat năvală pe litoral, în acest weekend, când s-au înregistrat temperaturi-record în România. Circa 120.000 de turiști s-au îngrămădit pe plaje, de-a lungul coastei Mării Negre.

De ce preferă românii să vină la Eforie Nord

Stațiunea Mamaia continuă, însă, să piardă din popularitate. Ca și anul trecut, locațiile luxoase din nordul litoralului nu mai au cerere atât de mare, iar românii s-au reorientat deja către alte stațiuni.

ADVERTISEMENT

Noile ”perle” ale litoralului sunt, acum, Eforie Nord și Costinești, unde s-a înregistrat cel mai mare aflux de turiști. De exemplu, în Eforie Nord, plaja era arhiplină încă de la prima oră a dimineții.

Pe măsură ce Mamaia a devenit o stațiune tot mai elitistă, Eforie Nord a devenit destinația preferată a familiilor cu copii. Aici, prețurile sunt ceva mai mici, iar condițiile oferite de hotelieri s-au îmbunătățit simțitor, în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Prețurile au rămas la nivelul celor de anul trecut

Administratorii plajelor și managerii de restaurante au făcut eforturi pentru a păstra prețurile de anul trecut. De exemplu, un șezlong costă cam 50 de lei, la jumătate față de unele plaje din Mamaia. De asemenea, o apă costă 5 lei, iar o bere la halbă, între 5 și 7 lei.

“Preţurile au rămas ca cele de anul trecut. Nu ne putem bate cu ofertele de afară, dar încercăm prin preţ şi calitate să ţinem turiştii aici”, a declarat Andi Norel, șeful unui restaurant din Eforie Nord, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Și la cazare, prețurile au rămas accesibile, deși au mai crescut cu 10% în acest weekend, fiind un vârf de sezon. Astfel, o noapte de cazare la un hotel de 3 stele costă aproximativ 170 de lei, iar la 4 stele, tarifele ajung și la 450 de lei pe noapte.

Tinerii s-au întors la Costinești

Ceva mai în sud, Costineștiul a redevenit stațiunea preferată de tineri. Ei vin aici pentru atmosferă dar și pentru prețurile mult mai mici decât în Mamaia sau Vama Veche. Cea mai ieftină cazare, în Costinești, costă 150 de lei pe noapte.

ADVERTISEMENT

Pentru că cererea a fost atât de mare, a devenit aproape imposibil să mai găsești cazare pe litoral, fără o rezervare făcută din timp. Gradul de ocupare, în acest weekend, a fost de 80%, cel mai mare din acest an.

ADVERTISEMENT