News

Stațiunea de pe litoral cu cel mai fin nisip nu are plajele pregătite pentru turiști: ”E o situație delicată”

Vești nu tocmai bune pentru turiștii care preferă zonele autohtone pentru vacanță: stațiunea de pe litoral cu cel mai fin nisip nu are încă plajele pregătite.
19.04.2024 | 23:05
Statiunea de pe litoral cu cel mai fin nisip nu are plajele pregatite pentru turisti E o situatie delicata
Probleme pe litoralul românesc: stațiunea cu cel mai fin nisip nu are plajele pregătite pentru turiști. Sursa foto: capturi Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu mai puțin de două săptămâni până la startul sezonului, stațiunea de pe litoral cu cel mai fin nisip nu are încă plajele pregătite pentru turiști. Care este explicația pentru această situație.

Probleme pe litoralul românesc: stațiunea cu cel mai fin nisip nu are plajele pregătite pentru turiști

Vremea bună de afară, cu temperaturi de vară, a făcut ca pregătirile pentru sezonul estival pe litoral să înceapă încă din luna martie. În toate stațiunile, nisipul a început să se niveleze, s-au curățat gunoaiele şi s-au strâns gardurile de protecție.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că aceste pregătiri au debutat din timp, acum, cu doar 10 zile înainte de startul sezonului, litoralul încă nu este pregătit pentru turiști. De exemplu, noua plajă de la Eforie, lărgită şi amenajată cu cel mai fin nisip, nu poate fi dată încă în folosință hotelierilor. Probleme sunt şi în celelalte staţiuni.

În vacanța de 1 Mai, circa 100.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral. Cu toții ar putea avea o surpriză neplăcută. În prezent, pe 70 de sectoare de plajă, cele mai multe în Eforie, nu vom vedea umbreluţe şi şezlonguri la începutul sezonului estival, transmite Observator News.

ADVERTISEMENT

De ce nu sunt gata plajele pentru turiști

Plajele de pe litoral nu sunt încă gata pentru a-și întâmpina turiștii dintr-un motiv simplu. Contractele de închiriere pentru mai multe loturi au expirat şi nu au fost scoase la licitaţie nici acum.

În debut de an, ministrul Mediului garanta că totul se va rezolva în 10 zile. În Ajunul startului de sezon, situaţia este aceeaşi. ”E o situaţie delicată, avem informaţii că se vor desfăşura în curând aceste licitaţii.

ADVERTISEMENT

Presupunem că în luna mai se vor rezolva şi începând cu 1 iunie să avem plajele deja închiriate şi gata pregătite pentru sezolul estival”, a declarat George Lică, Asociaţia Patronală “Eforia turistică”.

Cea mai gravă situație este în Eforie. Aici, o plajă nouă, de 23 de hectare de nisip, nu este nici măcar intabulată şi nu poate fi licitată. Mulţi proprietari de hoteluri se luptă cu birocraţia.

ADVERTISEMENT

Aceștia preferă să ia amenzi şi să amenajeze plajele pe cont propriu, decât să piardă bani. ”M-am adaptat pentru copii, în mod special. Vă daţi seama că nu pot să meargă la plajă şi să se prăjească la soare”, spune Gelu Tulea, administrator plajă, pentru sursa citată.

Pentru minivacanţa de 1 Mai și Paște cea mai vândută stațiune este Băile Felix, urmată de Mamaia şi Călimăneşti – Căciulata.

Adrian Voican, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, a anunțat că pentru minivacanţa de 1 Mai şi Paşte cea mai vândută staţiune este Băile Felix, urmată de Mamaia şi Călimăneşti – Căciulata.

Legat de preţul mediu al biletelor rezervate, acesta este mai mare cu 20% în 2024. ”Preţul mediu al biletelor rezervate de 1 Mai a crescut. Cam cu 20%. Preţurile variază de la 300 – 400 de lei, să zicem 500 de lei, pentru un sejur simplu în mai multe staţiuni, cu cazare şi eventual cu mic dejun. Poate să ajungă până la 3.000 – 4.000 de lei dacă este cu mese festive, cu evenimente, cu cazare de calitate la patru sau cinci stele.

Aşa că preţuri sunt pentru toate buzunarele. Ca grad de ocupare, Vama Veche este aproape de 100%, dar aici nu sunt aşa de multe locuri de cazare”, a spus Voican, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT