News

Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine. A devenit o adevărată perlă a turismului și e accesibilă tuturor. Străinii vin să vadă minunea cu ochii lor

O stațiune din România este printre preferatele turiștilor din întreaga Europă. Vreme de câțiva ani a fost lăsată în paragină.
03.02.2024 | 13:24
Statiunea din Romania care a renascut dintre ruine A devenit o adevarata perla a turismului si e accesibila tuturor Strainii vin sa vada minunea cu ochii lor
Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine. Foto turismlipova.ro
ADVERTISEMENT

O stațiune din România a renăscut dintre ruine. Aflată printre destinațiile preferate ale Casei Regale, după căderea comunismului în urma Revoluției din 1989, stațiunea a ajuns în paragină, fiind lăsată de izbeliște vreme de câțiva ani.

O stațiune din România a renăscut și a devenit o perlă a turismului

În prezent, această destinație și-a recăpătat imaginea de altădată, fiind unul dintre obiectivele turistice aflate pe lista străinilor, care vin să viziteze România. În plus, stațiunea are o istorie fascinantă.

ADVERTISEMENT

Aflată la 30 de kilometri de orașul Arad și 3 kilometri de Lipova, stațiunea Băile Lipova era cunoscută pentru apa sa minerală, care a fost descoperită încă din secolul 19 de către ciobanii din zonă.

Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine
Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine. Foto turismlipova.ro

Potrivit cercetătorilor, apa minerală de aici are calități deosebite, păstrându-și proprietățile și gustul vreme de aproximativ 6 luni. Ba chiar, familia regală din România consuma numai apa minerală de la Lipova, în perioada interbelică.

ADVERTISEMENT

Îmbutelierea și comercializarea apei a început în anul 1900, iar în 1928 a fost premiată cu medalia de aur în cadrul unei expoziții din Capitală. Atunci a devenind „Borvizul de Lipova , furnizorul Casei Regale”.

Ca unitate de tratament, stațiunea datează încă din anul 1892. Construcția unităților de cazare a început în 1902, iar mai târziu, în 1905 au început lucrările pentru vane și băi calde. În 1933 a fost construit bazinul de înot, iar din 1945 stațiunea a fost modernizată.

ADVERTISEMENT

Constantin Miloș a transformat-o într-o atracție turistică

După perioada de declin cunoscută în urma Revoluției, stațiunea Lipova a fost cumpărată în anul 2000 de investitorul Constantin Miloș. Acesta a reușit să o transforme într-o atracție turistică, după modelul maghiar al băilor termale.

A investit în construirea unui camping dotat cu bungalow-uri, ștrand cu apă termală, terase, săli de conferințe, un loc special pentru spectacole și concerte. Aici a fost ridicată și o biserică ortodoxă, care îi așteaptă pe credincioșii sosiți în zonă. În plus, prețurile sunt accesibile.

ADVERTISEMENT
Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine
Stațiunea din România care a renăscut dintre ruine. Foto turismlipova.ro

Turiști din toate țările vin aici pentru tratament, apa minerală de la Lipova având efecte extraordinare în cazul unor afecțiuni. „După investiții masive, stațiunea Băile Lipova poate fi denumită azi „Perla Văii Mureșului”, aceasta oferind o mare diversitate de servicii și o atmosferă specifică marilor stațiuni europene”, se arată pe site-ul oficial al stațiunii.

ADVERTISEMENT