News

Stațiunea din România care riscă să ajungă o ruină. Deși are piesaje unice, e plină de clădiri abandonate și gunoaie

Una dintre cele mai frumoase stațiuni din România, în pericol să ajungă o ruină. Peisajul e umbrit de clădiri abandonate și gunoaie.
30.09.2023 | 21:23
Statiunea din Romania care risca sa ajunga o ruina Desi are piesaje unice e plina de cladiri abandonate si gunoaie
Stațiunea din România care riscă să ajungă o ruină. Foto mariusgabiphotography
ADVERTISEMENT

România se poate mândri cu peisaje unice, dar potențialul turistic al unor stațiuni nu este valorificat la maximum. Situația este des întâlnită atât pe litoralul românesc, dar și în zona montană.

Stațiunea din România cu peisaje unice. Riscă să ajungă o ruină

O astfel de stațiune neglijată și parcă uitată de autorități se află în județul Gorj. Vorbim de Rânca, aflată pe raza localității Novaci și a comunei Baia de Fier, la 1.600 de metri altitudine, la poalele vârfului Păpușa.

ADVERTISEMENT

Stațiunea Rânca este printre cele mai frumoase din România datorită peisajului minunat. Pe aici trece Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Este vizitată de turiști atât iarna, în sezonul de schi, dar și vara, fiind alegerea perfectă pentru cei care vor să fugă de agitația și aglomerația din orașe.

Însă, peisajul unic este umbrit de clădirile abandonate și de gunoaiele lăsate în urmă de oameni. „E foarte frumos. Ce nu înţeleg este când s-au construit casele, probabil relieful e de vină.

ADVERTISEMENT

Adică laşi un spaţiu de patru metri în faţa casei să opreşti propria maşină dacă nu a altora. Sunt mult prea înghesuite”, a spus un turist aflat în stațiune, pentru Observator News.ro.

De altfel, Rânca așteaptă de câțiva ani o investiție de aproximativ opt milioane de euro. Este vorba despre proiectul care ar trebui să unească stațiunea de Vidra, peste munți, o lucrare de circa opt kilometri. Însă, inițiativa a fost respinsă de parlamentari.

ADVERTISEMENT

Canalizarea construită din 2011 încă nu funcționează

O altă problemă o reprezintă situația privind canalizarea. Deși a fost construită încă din anul 2011 pe fonduri europene, în valoare de 3,6 milioane de euro, aceasta nu a funcționat niciodată.

Au existat probleme de construcție, iar stațiile de epurare pentru canalizare sunt nefuncționale. Având în vedere că stațiunea este administrată de primăriile Baia de Fier și Novaci, fiecare instituție a procedat cum a crezut de cuviință.

ADVERTISEMENT

„Primarul de pe Baia, mai cu frica de Dumnezeu, că a fost popă înainte, a terminat lucrările de vreo doi ani de zile. Cel de pe Novaci încă tărăgănează să înceapă lucrările. Proiectele au început în acelaşi timp”, a transmis primarul unei pensiuni din Rânca, nemulțumit de activitatea autorităților.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: