News

Stațiunea din România care s-a transformat total. Străinii plătesc bani grei pentru un sejur aici. De ce nu are rival în lume

Băile Felix, stațiunea balneară din România care a renăscut. Turiștii străini descoperă această perlă din vestul țării.
25.06.2023 | 12:54
Statiunea din Romania care sa transformat total Strainii platesc bani grei pentru un sejur aici De ce nu are rival in lume
În ultimii ani s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro la Băile Felix / Foto: Infoghidromania
ADVERTISEMENT

Băile Felix, cea mai mare statiune balneară cu funcționare permanentă din România, a devenit o atracție turistică majoră, inclusiv pentru turiștii străini. Stațiunea este cunoscută românilor în primul rând datorită unor facilități pentru diverse tratatmente.

Băile Felix, la concurență cu stațiunile din Europa

Celebra stațiune din județul Bihor, la sud de Oradea, poate concura acum cu cele mai pretențioase resorturi din Europa. Cu izvoare termale cunoscute încă din secolul XVIII-lea, stațiunea Băile Felix și-a dezvoltat de-a lungul anilor facilitățile, turismul și baza de tratament.

ADVERTISEMENT

O bază complexă de tratament

În primul rând, stațiunea Băile Felix este cunoscută românilor pentru că aici doritorii pot avea la dispoziție o bază de tratament complex. Există băi cu instalații complexe unde se pot urma tratamente diverse. Cum ar fi împachetări calde cu nămol, cu parafină, hidroterapie, kinetoterapie.

Sunt aici bazine cu apă minerală termală, binecunoscută pentru proprietățile curative, piscine încălzite și acoperite sau în aer liber. Aparatură și săli pentru cei care au nevoie de gimnastică medicală.

ADVERTISEMENT

Relief bogat și complex

Zona stațiunii Băile Felix este și ea aparte, un un relief bogat și complex. Un relief „dispus în trepte, de la est, Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Munții Vlădeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, desparțiți de depresiunile Beiuș și Vad-Borod, spre vest, 90 m în Câmpia joasă a Crișurilor. Predominanța calcarului a favorizat apariția unui pitoresc relief carstic – platoul Padiș presărat cu tuneluri, cascade subterane, lacuri, păduri, canioane și ghețari”, potrivit Infoghidromania.

Ștranduri seculare

Potrivit sursei citate, o altă atracție este „fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri”.

ADVERTISEMENT

Turiștii pot admira și frumoasa rezervație de nuferi a stațiunii și ștrandurile cu o vechime de peste 100 de ani, Băile 1 Mai și ștrandul Apolo. La Băile 1 Mai există o rezervație naturală cu mai multe specii protejate, dintre care o specie de lotus unică în Europa.

ADVERTISEMENT

Stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai se bucură și de un climat blând de-a lungul întregului an, ceea le face propice pentru vizite, relaxare și tratament. Alte obiective de interes cultural sunt capela de la Haieu (de origine medieval), bisericile ortodoxă din Rontău (secolul XV)  și greco-catolică din Haieu (ridicată în 1906), biserica din lemn din Brusturi și cea greco-catolică din stațiunea Băile Felix.

Peste 300.000 de turiști așteptați vara aceasta

Potrivit specialiștilor în turism, se așteaptă ca peste 300.000 de vizitatori să vină vara aceasta la Băile Felix, pe fondul unor importante investiții și al creșterii în general a turismului în zona de vest a României. În privința ofertelor de cazare în Băile Felix, prețurile variază. O noapte la pensiune costă 160 lei (iunie), dar prețurile urcă la 230- 330 de lei (vilă) și chiar la 575-650 în cazul hotelurilor.

Cunoscută înainte de 1989 drept stațiunea frecventată mai ales de vârstnici –  aici veneau în general pensionari care beneficiau de bilete de tratament – Băile Felix are acum cu totul altă dinamică, ca urmare a investițiilor de zeci de milioane de euro făcute în ultimii trei ani, având ca rezultat atragerea unei clientele tinere.