News

Statul din UE care prelungește serviciul militar obligatoriu. Femeile, liber la înrolare

Care este statul din UE unde serviciul militar obligatoriu se prelungește ca durată. Tot aici, femeile au liber la înrolare.
14.03.2024 | 16:30
Statul din UE care prelungeste serviciul militar obligatoriu Femeile liber la inrolare
Danemarca, statul din UE și NATO care prelungește serviciul militar obligatoriu. Femeile, liber la înrolare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Statul membru UE și NATO care a decis să prelungească durata pentru serviciul militar obligatoriu. De asemenea, tot aici, femeile au liber la înrolare încă din perioada imediat următoare.

Danemarca, statul din UE și NATO care prelungește serviciul militar obligatoriu. Femeile, liber la înrolare

Danemarca, un important stat NATO din Europa a anunțat, recent, că va prelungi serviciul militar obligatoriu de la 4 la 11 luni atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, forțele armate ale statului scandinav numără în jur de 20.000 de militari ca personal activ. Vorbim și de aproximativ 9.000 de militari profesioniști.

De asemenea, Danemarca a anunțat planuri de a extinde recrutarea militară și pentru femei, pentru prima dată. ”Nu ne reînarmăm pentru că ne dorim război. Ne reînarmăm pentru că vrem să-l evităm”, a declarat premierul Metter Frederiksen, citată de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Pe același subiect, ministrul apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen, a declarat: ”Nu am avut nicio problemă: O conscripție mai robustă, inclusiv egalitatea deplină între sexe, trebuie să contribuie la rezolvarea provocărilor în materie de apărare, la mobilizarea națională și la dotarea forțelor noastre armate”.

Femeile daneze se pot deja oferi voluntar pentru serviciul militar. Guvernul condus Frederiksen intenționează să introducă recrutarea obligatorie a femeilor începând cu 2026. Danemarca va deveni a treia națiune europeană, după Norvegia și Suedia, care cere ca femeile să servească în forțele armate.

ADVERTISEMENT

Situația de securitate din Europa, la baza deciziilor luate în Danemarca

Pe lângă deciziile legate de serviciul militar, țara europeană își mărește cheltuielile militare de la 1,4% din PIB, cât reprezintă în prezent, la 2%, pentru a îndeplini obiectivele stabilite de alianța militară NATO.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa va trimite trupe la granița sa cu Finlanda, care a aderat la NATO anul trecut ca urmare a invaziei Ucrainei. În același timp, premierul finlandez, Petteri Orpo, a avertizat că Moscova se pregătește pentru un ”conflict lung cu Occidentul”.

ADVERTISEMENT

Situația din Europa ”a devenit din ce în ce mai gravă și trebuie să luăm în considerare acest lucru atunci când ne uităm la viitoarea apărare”, a spus ministrul apărării danez, Troels Lund Poulsen. ”Este nevoie de o bază mai largă de recrutare, care să includă toate genurile”, a spus el, adăugând că va crea ”o apărare mai versatilă și mai completă”.

ADVERTISEMENT