News

Alegeri prezidențiale în Rusia 2024, urnele de vot se deschid joi seara. Ultimul apel al lui Vladimir Putin către populație, înaintea scrutinului

Alegeri prezidențiale în Rusia 2024. Joi, în ziua în care se deschid urnele de vot, Vladimir Putin a făcut un apel către populație.
14.03.2024 | 14:01
Alegeri prezidentiale in Rusia 2024 urnele de vot se deschid joi seara Ultimul apel al lui Vladimir Putin catre populatie inaintea scrutinului
Alegeri prezidențiale în Rusia 2024. Vladimir Putin a chemat poporul rus să dea dovadă de ”patriotism”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegeri prezidențiale în Rusia 2024. În perioada 15 – 17 martie, Kremlinul organizează un scrutin electoral în urmă căruia, conform analiștilor, Vladimir Putin va obține al cincilea mandat de șef al statului.

Alegeri prezidențiale în Rusia 2024. Vladimir Putin a chemat poporul rus să dea dovadă de ”patriotism”

În acest weekend, în Rusia are loc al optulea scrutin prezidențial din istorie. Sunt alegeri la care actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, urmărește să fie reales pentru un al cincilea mandat.

ADVERTISEMENT

De vineri 15 martie, până duminică 17 martie, peste 110 milioane de ruși cu drept de vot sunt așteptați la urne. Alți aproape 2 milioane de cetățeni ruși cu drept de vot se află în străinătate. Statistic, circa 80 – 85 de milioane de ruși votează la alegerile prezidențiale. De exemplu, în 2018, prezența la vot a fost de aproape 68%.

Într-o apariție televizată, joi, Vladimir Putin a chemat poporul rus să dea dovadă de ”patriotism”. Liderul rus a îndemnat populaţia să meargă la vot pentru ”un viitor luminos”.

ADVERTISEMENT

”Vă cer să ieşiţi la vot şi să vă exprimaţi poziţia civică şi patriotică, să votaţi pentru candidatul pe care l-aţi ales, pentru un viitor luminos pentru iubita noastră Rusie. A participa astăzi la alegeri înseamnă să vă arătaţi sentimentele patriotice”, a spus Putin, conform TASS.

Președintele în exercițiu de la Moscova a legat alegerile din prezent de situația de pe front. ”Soldații noștri din prima linie vor participa și ei la vot. Ei apără patria-mamă, dau dovadă de curaj și eroism. Și ne dau exemplu tuturor participând la alegeri”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

La aceste alegeri, se votează și în noile teritorii anexate de Rusia. Vorbim de zonele Ucrainei controlate acum de forțele ruse. ”Oamenii din Donbass și Novorossiya, care au votat pentru reunificarea cu Rusia la referendumuri în cele mai dificile condiții, înțeleg prea bine acest lucru și vor face și ei alegerea în aceste zile”, a mai adăugat Putin.

Alegerile prezidențiale din Rusia 2024, întinse pe trei zile, debutează cu deschiderea secţiilor de votare în Extremul Orient rus. Se întâmplă la ora locală 8.00 (joi, 22.00 ora României). Scrutinul se încheie cu închiderea urnelor din Kaliningrad, duminică, la ora 20.00 (ora României).

ADVERTISEMENT

Cine sunt contracandidații lui Putin la alegerile prezidențiale Rusia 2024

Vladimir Putin (71 de ani) a devenit președintele Rusiei pentru prima dată pe 31 decembrie 1999. El a avut patru mandate prezidențiale cu o pauză de patru ani ca prim-ministru (2008-2012).

Liderul rus nu are nicio emoție la aceste alegeri. Se va ”lupta” cu trei candidaţi care par de formă. E vorba de comunistul Nikolai Haritonov, ultranaţionalistul Leonid Sluţki şi presupusul liberal Vladislav Davankov. Intenţia de vot în cazul lor nu depășește 6%.

De notat că alegerile prezidențiale din Rusia 2024 se desfășoară departe de privirile Vestului. Kremlinul a invitat aproape 1.000 de observatori internaţionali. Din listă nu face parte nicio organizaţie occidentală care supraveghează buna desfăşurare a alegerilor de pe continentul european.

Va fi primul scrutin prezidențial din Rusia care folosește votul online. Opțiunea va fi disponibilă în 27 de regiuni rusești, inclusiv în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Moscova în urmă cu 10 ani.

ADVERTISEMENT