Fotbal international

Steaua, egala lui Bayern Munchen! Povestea primei primăveri europene în Ghencea + dubla victorie cu Barcelona

22.03.2020 | 12:23
Steaua egala lui Bayern Munchen Povestea primei primaveri europene in Ghencea  dubla victorie cu Barcelona
Steaua, egala lui Bayern Munchen! Povestea primei primăveri europene în Ghencea + dubla victorie cu Barcelona
ADVERTISEMENT

Pe 22 martie se împlinesc 48 de ani de la prima dublă jucată de Steaua Bucureşti în primăvara europeană. Anul 1972 este unul de referinţă pentru clubul din Ghencea, chiar dacă eliminarea din sferturile de finală ale Cupei Cupelor, în faţa lui Bayern Munchen, este una dureroasă.

Până la duelul cu Bayern Munchen, Steaua s-a chinuit cu maltezii

Câştigătoare a Cupei României la finalul sezonului 1970-1971, Steaua Bucureşti şi-a asigurat un loc în Cupa Cupelor, competiţie înfiinţată de UEFA în 1960. Formaţia din Ghencea începea stagiunea 1971-1972 cu un nou antrenor, după ce Ştefan Covaci ajungea la Ajax Amsterdam, iar cârma echipei i-a fost încredinţată lui Valentin Stănescu, simbolul Rapidului.

ADVERTISEMENT

Primul tur din Cupa Cupelor trebuia să fie unul lejer pentru Steaua, din moment ce adversarul, Hibernians Paola din Malta, era unul necunoscut. Steliştii nu au reuşit să se descurce cu jocul încâlcit al maltezilor, iar manşa tur s-a terminat la egalitate, scor 0-0. Returul s-a jucat pe “23 August”, cu 15.000 de spectatori în tribune, iar formaţia lui Valentin Stănescu a obţinut calificarea în turul 2, graţie unui autogol venit în minutul 9.

Două victorii de poveste cu Barcelona: Viorel Năstase, eroul Stelei

După dubla cu Hibernians, Steaua a dat peste un adversar imposibil. Pentru calificarea în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, steliştii trebuiau să treacă de Barcelona. Catalanii porneau cu prima şansă la calificare, iar turul de pe “Camp Nou” a fost unul de foc.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a atacat în valuri, Barcelona nu a fost în stare să puncteze. În schimb, Viorel Năstase a dat lovitura în minutul 12, când l-a învins pe Sadurni cu un şut de la 16 metri. “Paradoxal: am pierdut cu 0-1, dar am jucat mai bine”, titrau jurnaliştii de la Mundo Deportivo pe prima pagină a ziarului din 21 octombrie 1971, la o zi după meciul de pe “Camp Nou”.

“I-am bătut cu 1-0. Atunci au fost călare pe noi, ne-au atacat tot meciul şi au pus o presiune uriaşă pe noi. A fost o fază gândită bine de Iordănescu, l-a găsit bine pe Viorel Năstase şi a marcat de pe la 16 metri. În rest, nu ştiu dacă am mai ajuns de trei ori la poartă. Ne-au ţinut doar în cetrări în viteză şi şuturi la poartă”, a povestit Narcis Coman într-un interviu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Pe 3 noiembrie 1971, în faţa a numai 5.000 de spectatori, Steaua a scris istorie şi a eliminat-o pe Barcelona. Chiar dacă spaniolii au deschis scorul în minutul 50, prin Asensi, Viorel Năstase a ucis visul catalanilor. Atacantul steliştilor a înscris de două ori, în minutele 53 şi 60, şi a adus calificarea în primăvara europeană, prima din istoria clubului din Ghencea.

Steaua, eliminată în sferturi fără să piardă

După dubla de foc cu Barcelona, Steaua Bucureşti a primit un nou adversar imposibil. În sferturile de finală, “militarii” se duelau cu Bayern Munchen, una dintre cele mai puternice formaţii din Europa. Turul s-a jucat pe 8 martie 1972, cu 40.000 de spectatori în tribunele stadionului “23 August”. Gheorghe Tătaru a deschis scorul repede, în minutul 17, însă steliştii au suferit după accidentarea lui Anghel Iordănescu, survenită pe finalul primei reprize.

ADVERTISEMENT

Având o formaţie plină de stele, cu Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Uli Hoeness sau Gerd Muller, Bayern Munchen a reuşit să plece de la Bucureşti cu o remiză. “Bombardierul” Muller nu l-a iertat pe Carol Haidu şi a marcat golul egalării în minutul 70.

Returul s-a jucat pe 22 martie 1972, pe “Grunwald”, iar Steaua a încercat să producă o nouă minune. Bavarezii au atacat în valuri, însă Narcis Coman, portarul steliştilor, a prins o nouă zi de excepţie, la fel cum se întâmplase pe “Camp Nou”. Fără experienţă internaţională, formaţia din Ghencea a trebuit să se mulţumească doar cu o remiză albă în Germania de Vest, însă soarta putea să fie alta dacă Anghel Iordănescu nu rata o ocazie imensă pe finalul meciului.

În semifinale, Bayern Munchen a fost eliminată de Glasgow Rangers, însă bavarezii au dominat continentul în perioada 1973-1975, când au câştigat de trei ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni. Steaua a trebuit să aştepte 14 ani pentru o nouă primăvară europeană, însă aceasta a coincis cu succesul istoric obţinut la Sevilla în 1986.

ADVERTISEMENT