News

Cum îl acuza dur Nicolae Ceaușescu pe Ion Iliescu! Stenogramele oficiale din 1971 despre cum a fost adusă pandemia de gripă în țară

03.05.2020 | 11:19
Ion Iliescu discută cu soții Ceaușescu, Nicolae și Elena. Sursa foto - fototeca online a comunismului românesc
ADVERTISEMENT

FANATIK îți oferă stenogramele oficiale despre cum a fost adusă pandemia de gripă în țară, în vara anului 1971, an în care o delegație a României comuniste, condusă chiar de președintele Nicolae Ceaușescu a vizitat China, Coreea de Nord și Vietnam.

Stenogramele oficiale despre cum a fost adusă pandemia de gripă în țară în 1971!

Contextul nu era cel mai fericit, mulți oameni din anturajul său acuzându-l pe președinte pentru acest turneu. De altfel, încă din 1968, în zonă izbucnise o epidemie de gripă care a cuprins mai multe țări. Prima a fost Hong Kong, apoi în Vietnam, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Trupele americane care se luptau acolo au dus fără să știe virusul acasă.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 12 state au fost băgate de urgență în carantină și americanii au tras din greu să ajungă pe o linie de plutire. Nicolae Ceaușescu nu s-a speriat și a mers să vadă cu ochii lui cum arată „minunile comuniste” ale chinezilor și nord coreenilor.

Nicolae Ceaușescu, acuze dure la adresa lui Ion Iliescu

A fost primit peste tot cu un fast aproape incredibil. Milioane de oameni au ieșit în stradă, au aplaudat, au cântat și au dansat pentru „prietenul” Nicolae Ceaușescu și „țara soră”, România.

ADVERTISEMENT

Nu toate au mers însă perfect și temerile unora din delegație au prins contur. Conform stenogramei din 25 iunie 1971, președintele României a povestit cele petrecute și a ținut să scoată în evidență faptul că mulți de pe lângă el s-au îmbolnăvit destul de repede  în timpul vizitei.

„La Pekin am avut parte de o primire deosebit de bună. În primul rând, la primirea pe aeroport au venit practic toţi conducătorii de partid şi de stat care puteau veni, pentru că ceilalţi erau bolnavi şi nu se puteau deplasa.

ADVERTISEMENT

Primirea a fost deosebită la aeroport şi din partea populaţiei; pe urmă în oraş o primire de sute şi sute de mii de oameni, dar nu grămadă cum se iese la noi, ci în mod organizat – cu şcoli, fanfară, jocuri sportive, dansuri. Şi la coreeni la fel a fost.

Şi cred că avem şi de învăţat, totul era ordonat. A fost un fel de sărbătoare, o manifestare sărbătorească. În pieţe era scris cu steaguri şi cu trupuri: Trăiască prietenia chino-română» – în limba chineză şi română. Erau lozinci multe despre prietenie, despre lupta împotriva imperialismului, împotriva presiunilor de tot felul“, spunea Ceaușescu în comitetul PCR.

ADVERTISEMENT

De altfel, fostului lider comunist i s-a părut un gest de mare curtoazie faptul că unii dintre conducătorii chinezi au fost aduşi chiar din spital pentru a se întâlni cu oaspeţii români. Conform presei din China, însăşi soţia lui Mao a solicitat externarea dintr-o unitate medicală pentru a se achita de obligaţiile protocolare care-i reveneau.

Contactul cu persoane gripate a pus la pământ delegația României comuniste. Și lucrul acesta a ieșit în evidență tocmai din stenogramele președintelui. Nicolae Ceaușescu s-a supărat rău pe cei care l-au însoțit și i-a acuzat de nesupunere și dezinteres.

„Plus că aparatul nostru este indisciplinat. Eu sunt nemulţumit de felul cum s-au purtat tovarăşii din delegaţie: au fost refractari şi n-au ajutat delegaţia. De altfel, le-am spus, au pus mâinile în buzunar ori s-au încuiat în camere, n-au activat, n-au depus eforturi.

Sigur, tovarăşul Maurer a fost bolnav; însă să spun drept a exagerat şi el, pentru că practic nu a mers nicăieri şi aceasta a lăsat o impresie proastă. Sigur, nu este uşor, el a fost bolnav, este adevărat. Însă şi a sta închis în cameră şi să nu ieşi nicăieri, tot nu este bine”, a transmis Nicolae Ceașescu despre Gheorghe Maurer.

Prezent în delegație, Ion Iliescu nu a scăpat de muștruluirile dictatorului. Nicolae Ceaușescu l-a certat serios pe cel care avea să-i ia locul în urma Revoluției din 1989. Președintele României comuniste s-a plâns de atitudinea lui Iliescu și a blamat și felul în care acesta și-a făcut treaba pe perioada turneului.

„Eu mă refer la ceilalţi tovarăşi, care sunt tineri şi care trebuiau să fie preocupaţi, pentru că acolo erau multe probleme, fiecare se băga în cameră şi aştepta să fie sculat, să fie invitat. În ce priveşte pregătirea materialelor, am avut cei doi consilieri, pentru că practic Iliescu nu a lucrat cum trebuie.

Am avut pe cei doi consilieri – Dobrescu şi Mitea. La comunicat au lucrat Andrei şi Macovescu. Eu o spun numai aşa, pentru că va trebui să tragem învăţăminte“, a mai zis Nicolae Ceaușescu.
.

ADVERTISEMENT