News

Stimulente financiare pentru elevii de nota 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Sumele au rămas neschimbate din 2014

Ministerul Educației a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi premiați cu sume de bani.
28.07.2021 | 17:48
Stimulente financiare pentru elevii de nota 10 la Evaluarea Nationala si Bacalaureat Sumele au ramas neschimbate din 2014
Elevi de 10 premiati de Ministerul Educației. Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stimelentele financiare pentru elevii de nota 10 vor fi acordate diferențiat între absolvenții de clasa a VIII-a și cei de liceu. Astfel, cei cu media 10 la Evaluarea Națională vor primi câte 1.000 de lei, iar elevii cu 10 la examenul de bacalureat vor primi 3.000 de lei. Sumele vor fi acordate din bugeul Ministerului Educației, din fondurile rezervate pentru „asistență socială”.

Lista beneficiarilor stimulentelor financiare și modalitatea de acordare a acestora se vor aproba prin ordin al ministrului educației, după ce Guvernul va adopta hotărârea pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Guvernul acordă acest tip de premii încă din 2013, dar de atunci nu a mai fost modificat cuantumul lor.

124.000 de euro împărțiți la aproape 300 de elevi

În anul 2021, un număr de 163 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (146 la examenul național bacalaureat și 17 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2021, iar 132 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională. Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal. În contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

ADVERTISEMENT

Suma totală alocată pentru absolvenții de liceu eminenți este de 489.000 de lei, iar cea pentru absolvenții de gimnaziu este de 132.000 de lei. Astfel, între cei 295 de elevi de 10 va fi împărțită o sumă echivalentă cu 124.000 de euro.

Deși suma este mică raportată la numărul mare de beneficiari, guvernanții speră că premiile îi vor determina pe cei mai buni elevi să rămână în țară, potrivit evaluării impactului social al măsurii. „Recunoașterea și stimularea înaltei performanțe obținute de absolvenți la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și la examenul național de bacalaureat au impact asupra statutului socio-profesional al celor implicați, sporind interesul pentru educație, cultură și cercetare în contextul construirii unei societăți bazate pe cunoaștere. Indirect, contribuie la păstrarea resursei umane de valoare în interiorul țării”, se spune în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Stimulentele au rămas neschimbate din 2014

Premierea a fost introdusă în anul 2013, când au fost acordate stimulentele financiare doar pentru absolvenții de liceu. Un an mai târziu, au fost premiați și elevii cu nota 10 la evaluare. De atunci până acum, sumele nu au fost indexate niciodată rămânând la același nivel.

Este îndoielnic, în aceste condiții, că un absolvent de liceu hotărât să-și facă o carieră profesională în străinătate va putea fi ținut în țară cu cei 3.000 de lei primiți de la Guvern.

ADVERTISEMENT

În anii trecuți, numărul beneficiarilor a fost mult mai mare. În 2020 au fost 892 de absolvenţi de gimnaziu care au obţinut media 10 la examenul de evaluare naţională şi 315 liceeni cu media generală 10 la examenul naţional de bacalaureat.

În anul 2019, un număr de 235 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, iar 459 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională, potrivit Spark News.

În consecință, efortul financiar al Guvernului va mult mai mic anul acesta, însă cuantumul premiilor rămâne nemodificat față de anii anteriori.

ADVERTISEMENT