News

Proteste în China împotriva lui Xi Jinping. Bursele asiatice scad din cauza manifestaţiilor de stradă

Studenții au dat tonul protestelor din China împotriva lui Xi Jinping, furia lor fiind provocată de modul în care a fost gestionat un incediu în Xinjiang.
28.11.2022 | 13:14
Proteste in China impotriva lui Xi Jinping Bursele asiatice scad din cauza manifestatiilor de strada
Liderul comunist al Chinei, Xi Jinping/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-11-2022
11:21

Oraşul din care au început protestele relaxează restricţiile

Orașul Unumqi, din regiunea Xinjiang din vest a Chinei și-a relaxat unele dintre restricțiile legate de Covid. Urumqi este locul unde zece persoane au murit într-un incendiu săptămâna trecută, fapt care a stârnit proteste în toată China.

Restricțiile legate de coronavirus sunt în vigoare din august în acest oraş, oamenii neavând voie să-și părăsească apartamentele timp de săptămâni. Protestatarii susțin că locuitorii nu au avut voie să iasă din clădirea în flăcări în timpul incendiului, ceea ce a dus la decese ce puteau fi evitate.

Ce se schimbă?

Luni, oficialii locali au anunțat într-o conferință de presă că de marţi locuitorii din Urumqi, unde locuiesc aproximativ patru milioane de oameni, pot călători cu autobuzul în propriile cartiere.

Anumitor întreprinderi esențiale din zone cu risc scăzut li se permite să solicite repornirea operațiunilor la o capacitate de 50%, au mai spus oficialii, adăugând că “transportul public și zborurile îşi vor relua funcționarea într-o manieră ordonată”.

28-11-2022
09:54

Poliţia opreşte oamenii pe stradă şi le şterge din telefoane fotografiile de la proteste

Poliţia din Shanghai a început luni să oprească oamenii pe stradă şi, după cum relatează corespondentul BBC, telefoanele mobile ale celor opriţi sunt luate şi cercetate dacă au fotografii de la protest.

Dacă unele persoane refuză să le fie șterse fotografiile, poliția le arestează mai transmite jurnalistul BBC, care spune că a văzut personal până acum cum doi oameni au fost luaţi în custodie.

 

28-11-2022
09:27

Bursele asiatice scad din cauza protestelor din China

Pe piețele de valori din Asia, prețurile acțiunilor au scăzut brusc, luni, în timp ce dolarul s-a consolidat, deoarece investitorii nu sunt înclinați către investiții mai riscante din cauza protestelor din China împotriva măsurilor restrictive dure de combatere a Covid-19. Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, excluzând acțiunile japoneze, a scăzut cu aproape 2% timp de aproximativ 7 ore.

În același timp, la Bursa de Valori din Tokyo, indicele Nikkei a scăzut cu 0,6 la sută, în timp ce prețurile acțiunilor din Australia, Coreea de Sud, Shanghai și Hong Kong au scăzut între 0,4 și 2,4 la sută. Piețele bursiere au fost supuse unor presiuni pe fondul protestelor împotriva măsurilor stricte de izolare pentru a stopa răspândirea virusului, care a izbucnit duminică dimineață în mai multe orașe din China, inclusiv centrul financiar Shanghai, precum și în părți ale capitalei, Beijing.

Mai multe proteste au izbucnit la universități din China în cursul zilei de sâmbătă, studenților alăturându-li-se și alte persoane, care cer demisia președintelui chinez Xi Jinping, căruia i se impută reprimarea drepturilor omului și politica de toleranță zero față de focarele de Covid, scrie CNN, preluată de News.ro.

Furie împotriva regimului, după un incediu în Xinjiang

Motivul imediat al protestelor este legat de un incendiu la un bloc de locuințe care a avut loc joi seara la Urumqi, în provincia Xinjiang din nord-vestul țării, incendiu care s-a soldat cu moartea a 10 persoane și rănirea altor nouă.

ADVERTISEMENT

Un clip apărut pe rețelele sociale pare să arate că intervenția pompierilor a fost întârziată de măsurile de izolare aplicate în cazurile apariției unor cazuri de Covid-19. China continuă să aplice metode dure de combatere a epidemiei, inclusiv prin lockdown-uri.

Orașul Urumqi este sub un lockdown sever de mai bine de 100 de zile, cei 4.000.000 de locuitori neputând să-și părăsească locuințele. Abia de luni, restricțiile vor fi ridicate parțial.

ADVERTISEMENT

A doua zi după incendiu, în oraș locuitorii au început să ignore restricțiile, inclusiv prin manifestații prin care să cerut încheierea lockdown-ului.

Politica strică zero-Covid pare să fi nemulțumit mulți chinezi, astfel că sâmbătă au apărut proteste la universități din întreaga țară, precum și în orașe ca Shanghai, unde câteva sute de oameni au scandat „Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”

ADVERTISEMENT

Amploarea protestelor este neașteptată ținând seama că chinezii au suportat până acum fără rezistență restricțiile dure impuse de autorități de la începutul pandemiei.

Astfel, sute de manifestanți au ieșit în centrul orașului Shanghai unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din Xinjiang. Ulterior, protestatarii au ridicat coli albe de hârtie, un simbol tradițional al cenzurii din China comunistă.

ADVERTISEMENT

În clipurile difuzate pe rețelele de socializare, apar protestatari din mai multe orașe care scandează „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „Nu vreau dictatură, vreau democraţie!”. Sporadic, poliția a făcut încercări de a-i împrăștia pe manifestanți și s-au făcut mai multe arestări.

Acestea sunt cele mai ample proteste împotriva regimului de la Beijing de la venirea la putere a lui Xi Jinping. Însă dimensiunea lor rămâne mult mai restrânsă față de protestele din 1989 care au culminat cu intervenția brutală a armatei împotriva manifestanților din Piața Tienanmen.

 

ADVERTISEMENT
Tags: