News

Studiu. Care sunt beneficiile săptămânii de lucru de patru zile: “Oamenii au găsit tot felul de modalități de a lucra mai eficient”

Săptămâna de lucru de patru zile îmbunătățește sănătatea angajaților în numeroase moduri, de la reducerea anxietății și a stresului la un somn mai bun.
23.02.2023 | 10:33
Studiu Care sunt beneficiile saptamanii de lucru de patru zile Oamenii au gasit tot felul de modalitati de a lucra mai eficient
Majoritatea angajaților care au experimentat săptămâna de lucru redusă nu s-ar întoarce la vechiul program Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetarea se bazează pe studii anterioare privind beneficiile pe care le aduce un program de muncă redus stilului de viață și sănătății, rezumând experiențele a 61 de companii – și unui total de aproximativ 2.900 de angajați – care au participat la un program pilot cu săptămâni de lucru mai scurte în perioada iunie – decembrie 2022.

Sănătatea angajaților, îmbunătățită de săptămâna de lucru redusă

“Chiar și cu scepticismul nostru academic, a fost un rezultat cu adevărat pozitiv”, spune coautorul cercetării, Brendan Burchell, profesor de științe sociale la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care studiază efectele muncii asupra bunăstării psihologice.

ADVERTISEMENT

Companiile au fost recrutate să se alăture studiului de către grupurile de advocacy 4 Day Week Global și 4 Day Week Campaign și grupul de cercetare la locul de muncă Autonomy, iar cercetătorii de la Boston College și Universitatea din Cambridge, inclusiv Burchell, au supravegheat interviurile participanților, colectarea și analiza datelor, relatează TIME.

Companiile din cadrul studiului, majoritatea cu sediul în Marea Britanie, au fost libere să își stabilească programul cum doresc, atât timp cât au redus “semnificativ” orele de lucru fără a diminua salariul. Mai mult de jumătate dintre companiile care au completat sondajele cercetătorilor au dat liber tuturor angajaților fie lunea, fie vinerea, în timp ce altele au încercat soluții precum programe eșalonate sau zile mai scurte pe parcursul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul perioadei pilot de șase luni, numărul mediu de ore de lucru săptămânal al angajaților a scăzut de la 38 la 34 – puțin mai mult decât ținta de 32, ceea ce sugerează că unii oameni fie au lucrat mai mult în zilele în care erau la birou, fie au lucrat mai mult în zilele libere. Cu toate acestea, 71% dintre respondenți au declarat că au lucrat mai puțin după încheierea perioadei de test decât înainte.

Pentru mulți lucrători, o săptămână de patru zile s-a tradus printr-o sănătate mai bună. Aproximativ 40% dintre respondenți au declarat că au experimentat mai puțin stres legat de muncă, iar 71% au raportat niveluri mai scăzute de epuizare. Mai mult de 40% dintre angajați au declarat că sănătatea lor mentală s-a îmbunătățit, o parte semnificativă a grupului raportând scăderi ale anxietății și ale emoțiilor negative.

ADVERTISEMENT

Ameliorare semnificativă a calității somnului

Aproape 40% dintre angajați au declarat, de asemenea, că sănătatea lor fizică s-a îmbunătățit în timpul perioadei pilot, probabil pentru că au avut mai mult timp pentru hobby-uri, exerciții fizice, gătit, timp petrecut cu familia și alte activități de petrecere a timpului liber. De asemenea, aproape jumătate dintre lucrători au declarat că nu mai erau la fel de obosiți ca înainte de experiment, iar 40% au spus că le-a fost mai ușor să adoarmă.

Burchell s-a temut că săptămânile mai scurte i-ar fi forțat pe oameni să lucreze într-un ritm sau la o intensitate mai mare atunci când erau în timpul programului, ceea ce ar fi putut fi suficient de stresant pentru a anula beneficiile pentru bunăstare ale faptului de a avea timp liber suplimentar.

ADVERTISEMENT

Dar, spune el, se pare că nu a fost cazul. “Oamenii au găsit tot felul de modalități de a lucra mai eficient, reducând o mare parte din timpul pe care îl pierdeau”, spune el. În cele din urmă, 96% dintre angajați au declarat că preferă programul de patru zile.

Schimbarea a fost pozitivă și pentru angajatori. În rândul companiilor din cadrul studiului, veniturile au crescut în medie cu aproximativ 1% în timpul perioadei pilot, iar absenteismul angajaților a scăzut. Aproape toate întreprinderile participante la program au declarat că intenționează să continue experimentul săptămânii de lucru de patru zile, în unele cazuri pe termen nelimitat.

Acesta este un lucru bun, deoarece majoritatea angajaților au spus că ar avea nevoie de o creștere semnificativă a salariului pentru a reveni la cinci zile complete de lucru pe săptămână, iar 15% au spus că nicio sumă de bani nu i-ar convinge să se întoarcă.

Pandemia i-a făcut, de asemenea, pe oameni să-și reimagineze cum poate arăta locul de muncă, adaugă Burchell. “Când le-am spus oamenilor că mă gândesc la reduceri ale timpului de lucru acum trei ani, oamenii au crezut că sunt puțin utopic, puțin visător”, spune el. “Acum, toată lumea vorbește despre asta ca despre o realitate.”

Firmele care renunță la programul tradițional

Zeci de companii din Marea Britanie au luat parte la cel mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile, iar majoritatea angajatorilor și angajaților au apreciat atât de mult acest lucru încât au decis să păstreze acest aranjament. De fapt, 15% dintre angajații care au participat au declarat că “nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să se întoarcă la munca de cinci zile pe săptămână, scrie The Washington Post.

Aproape 3.000 de angajați au luat parte la proiectul pilot, care a fost organizat de grupul de susținere 4 Day Week Global, în colaborare cu grupul de cercetare Autonomy și cu cercetători de la Boston College și de la Universitatea din Cambridge.

Companiile care au participat puteau adopta diferite metode pentru a scurta “semnificativ” săptămânile de lucru ale angajaților lor – de la acordarea unei zile libere pe săptămână până la reducerea zilelor de lucru într-un an pentru a ajunge la o medie de 32 de ore pe săptămână – dar trebuiau să se asigure că angajații primesc în continuare 100% din salariul lor.

La finalul experimentului, angajații au raportat o serie de beneficii legate de somnul lor, nivelul de stres, viața personală și sănătatea mentală, potrivit rezultatelor publicate marți. Veniturile companiilor “au rămas în linii mari aceleași” în timpul celor șase luni de testare, dar au crescut în medie cu 35 la sută în comparație cu o perioadă similară din anii anteriori. Demisiile au scăzut.

Dintre cele 61 de companii care au participat la experiment, 56 au declarat că vor continua să implementeze săptămânile de lucru de patru zile după încheierea experimentului, iar 18 dintre acestea au declarat că schimbarea va fi permanentă. Două companii prelungesc perioada de probă. Doar trei companii nu au intenționat să continue cu niciun element al săptămânii de lucru de patru zile.

Rezultatele sunt susceptibile să readucă în centrul atenției săptămâna de lucru mai scurtă ca o posibilă soluție la nivelurile ridicate de epuizare a angajaților și la fenomenul “marii demisii”, exacerbate de pandemia de coronavirus, în contextul unei mișcări globale care solicită întreprinderilor să renunțe la săptămâna de lucru de la 9 la 5, de la birou, de cinci zile, și să adopte practici de lucru mai flexibile.

Bărbații au petrecut de două ori mai mult timp cu copiii lor

Concluziile studiului din Marea Britanie se bazează pe rezultatele unui studiu pilot anterior, de mai mică amploare, publicat în noiembrie și coordonat tot de 4 Day Week Global. Acel experiment, la care au participat aproximativ 30 de companii și 1.000 de angajați din mai multe țări, a dus la creșterea veniturilor, la reducerea absenteismului și a demisiilor și la îmbunătățirea bunăstării angajaților. Niciuna dintre firmele participante nu a planificat să revină la săptămâna de lucru de cinci zile după încheierea experimentului.

Grupul 4 Day Week Global coordonează aceste programe-pilot ca parte a campaniei sale globale de încurajare a mai multor firme să treacă de la săptămâna standard de 40 de ore de lucru la un model de 32 de ore pentru aceleași salarii și beneficii.

Programul pilot din Marea Britanie a implicat de două ori mai multe companii și aproape de trei ori mai mulți angajați decât cel anterior și este cel mai mare program de acest gen. Beneficiile pentru participanți s-au extins dincolo de birou și în viața personală a angajaților.

Cei care au participat au fost mai puțin predispuși să raporteze că au simțit că nu au suficient timp în timpul săptămânii pentru a avea grijă de copiii, nepoții sau persoanele mai în vârstă din viața lor.

Timpul petrecut de bărbați în îngrijirea copiilor a crescut de peste două ori mai mult decât cel petrecut de femei, ceea ce indică efectele pozitive ale unei săptămâni de lucru mai scurte asupra egalității de gen, deși nu a existat nicio schimbare în ceea ce privește ponderea sarcinilor casnice pe care bărbații și femeile au declarat că și le asumă.

Majoritatea angajaților care au experimentat săptămâna de lucru de patru zile nu au dorit să revină la vechiul program. La finalul proiectului pilot, aceștia au fost întrebați câți bani ar trebui să primească de la următorul angajator pentru a reveni la o săptămână de cinci zile. Aproape o treime dintre ei au spus că ar avea nevoie de o creștere de la 26 la 50%, iar 8% au spus că ar dori un salariu cu 50% mai mare.

Scepticii susțin că productivitatea va scădea

În timp ce modelul săptămânii de lucru de patru zile a câștigat ceva avânt, acesta nu este încă o practică standard la nivel global, iar o mare parte dintre cercetările privind această politică sunt limitate de dimensiuni. Cele mai multe dintre companiile care au luat parte la studiul din Marea Britanie erau mici – 66% dintre ele aveau 25 de angajați sau mai puțin – și erau dispuse să exploreze conceptul de muncă flexibilă. 90% dintre angajații participanți erau albi, iar 68% aveau cel puțin o diplomă de licență.

Opozanții săptămânii de lucru de patru zile spun că, deși politica ar putea fi benefică pentru unii lucrători, nu este fezabilă pentru mulți dintre ei, inclusiv pentru lucrătorii din industrii cheie, cum ar fi îngrijirea copiilor și asistența medicală, care se confruntă deja cu o lipsă de personal pe scară largă. Unii lucrători ar prefera să lucreze mai mult și să câștige mai mult. Iar unii sceptici cred că productivitatea angajaților ar scădea în cele din urmă dacă săptămâna de lucru de patru zile ar deveni permanentă.

Susținătorii acestei politici subliniază că nu există o soluție unică și că beneficiile unei săptămâni de lucru mai scurte s-ar putea răsfrânge asupra întregii societăți, reducând costurile cu asistența medicală și emisiile generate de deplasările zilnice. Ideile lor sunt din ce în ce mai răspândite.

La nivel mondial sunt în curs de desfășurare mai multe teste la scară largă privind reducerea săptămânii de lucru. În 2021, reprezentantul democrat Mark Takano a introdus un proiect de lege care ar reduce săptămâna de lucru standard de la 40 la 32 de ore și ar impune plata orelor suplimentare pentru munca prestată peste această limită.

Există un precedent pentru o schimbare pe scară largă a săptămânii standard de lucru. Înainte de Marea Depresiune, nu era neobișnuit ca angajații din Statele Unite să lucreze săptămâni de șase zile. Săptămâna de lucru de 40 de ore a fost codificată pentru prima dată în legislația americană în 1938. Argumentul prezentat de grupuri precum 4 Day Week Global este că “o actualizare a săptămânii de lucru este deja întârziată”.

ADVERTISEMENT