News

Săptămâna de lucru de patru zile, un succes uriaș. Cu cât a crescut venitul mediu al companiilor implicate în proiect

Cel mai mare studiu din lume privind săptămâna de lucru de patru zile dovedește că nu există niciun motiv pentru a munci cinci zile pe săptămână.
01.12.2022 | 15:25
Saptamana de lucru de patru zile un succes urias Cu cat a crescut venitul mediu al companiilor implicate in proiect
Majoritatea companiilor participante la studiu vor adopta definitiv săptămâna de patru zile Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După șase luni, este puțin probabil ca majoritatea celor 33 de companii și 903 lucrători care au testat acest program, fără nicio reducere a salariului, să revină vreodată la o săptămână de lucru standard, potrivit organizatorilor programului pilot global.

Săptămâna de lucru de patru zile, un succes uriaș

Niciuna dintre cele 27 de companii participante care au răspuns la un sondaj realizat de 4 Day Week Global nu a declarat că înclină spre sau intenționează să revină la vechea rutină de cinci zile. Aproximativ 97% dintre cei 495 de angajați care au răspuns au spus că doresc să continue cu o săptămână de patru zile.

ADVERTISEMENT

Majoritatea companiilor care au luat parte la studiu au avut sediul în Statele Unite și Irlanda. Cei care au răspuns la sondaj au evaluat experiența lor generală cu 9 din 10, pe baza productivității și a performanței.

Lucrătorii au fost la fel de pozitivi în ceea ce privește studiul, raportând niveluri mai scăzute de stres, oboseală, insomnie și epuizare, precum și îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, procesul a fost benefic pentru veniturile companiilor. Venitul mediu a crescut cu 38% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit sondajului.

4 Day Week Global, o organizație nonprofit, a colaborat cu cercetători de la Boston College, University College Dublin și Cambridge University pentru acest studiu. Acesta a fost împărțit în două cohorte, care au început în februarie și aprilie anul acesta.

ADVERTISEMENT

Venitul mediu al companiilor a crescut cu 38%

Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College și cercetător principal al studiului, a declarat că angajații nu au raportat o creștere a intensității muncii lor.

“Acest lucru sugerează că strategia de reorganizare a muncii a avut succes și că performanța nu a fost obținută prin [accelerarea], ceea ce nu este nici sustenabil, nici de dorit”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Jon Leland, directorul de strategie al Kickstarter, un site de crowdfunding care a participat la studiu, a descris programul ca fiind un “adevărat câștig pentru ambele părți”.

“Săptămâna de patru zile a fost transformatoare pentru afacerea noastră și pentru oamenii noștri. Angajații sunt mai concentrați, mai implicați și mai dedicați, ajutându-ne să ne atingem obiectivele mai bine decât înainte”, a declarat acesta într-un comunicat.

Apelurile pentru scurtarea săptămânii de lucru au luat amploare în ultimii ani. Pe măsură ce milioane de angajați au trecut la munca de la distanță în timpul pandemiei – reducând timpul și costurile navetei – aceste apeluri nu au făcut decât să se amplifice.

O sută de companii din Marea Britanie adoptă săptămâna de patru zile fără pierderi salariale

Un test separat de șase luni în Regatul Unit, desfășurat tot de 4 Day Week Global și care a inclus 70 de companii și 3.300 de lucrători, s-a încheiat luna aceasta. Rezultatele acelui test – cel mai mare din lume până în prezent – sunt așteptate în februarie.

Totuși, până la publicarea rezultatelor, 100 de companii din Marea Britanie au semnat pentru o săptămână de lucru permanentă de patru zile pentru toți angajații lor, fără pierderi salariale, o etapă importantă în campania de schimbare fundamentală a abordării britanice a muncii.

Cele 100 de companii au 2.600 de angajați, o fracțiune minusculă din populația activă a Regatului Unit – dar grupul 4 Day Week Campaign speră că acestea vor fi avangarda unei schimbări majore.

Susținătorii săptămânii de patru zile spun că modelul de cinci zile este o rămășiță a unei epoci economice anterioare.

Ei susțin că o săptămână de patru zile ar determina companiile să își îmbunătățească productivitatea, ceea ce înseamnă că pot crea aceeași producție folosind mai puține ore. Pentru unii dintre cei care au adoptat-o de timpuriu, această politică s-a dovedit a fi, de asemenea, o modalitate utilă de a atrage și de a păstra angajații.

Cele mai mari două companii care au aderat sunt Atom Bank și compania globală de marketing Awin, care au fiecare aproximativ 450 de angajați în Marea Britanie. Aceste companii au fost acreditate de campania pentru săptămâna de patru zile, ceea ce înseamnă că au demonstrat că au redus cu adevărat programul de lucru al lucrătorilor, în loc să îi forțeze să lucreze mai mult timp.

Adam Ross, directorul executiv al Awin, a declarat că adoptarea săptămânii de patru zile a fost “una dintre cele mai transformatoare inițiative pe care le-am văzut în istoria companiei”.

“Pe parcursul ultimului an și jumătate, nu numai că am observat o creștere extraordinară a bunăstării și a stării de bine a angajaților, dar, concomitent, au beneficiat și serviciile și relațiile cu clienții, precum și relațiile cu talentele și retenția acestora.”

Soluție la majorările salariale

Grupul 4 Day Week Campaign din Marea Britanie coordonează, de asemenea, cel mai mare program pilot din lume pentru ca aproximativ 70 de companii, care angajează aproximativ 3.300 de lucrători, să adopte săptămâna de patru zile în cadrul unui test realizat împreună cu cercetători de la Universitățile Cambridge și Oxford, colegiul Boston și thinktank Autonomy.

În septembrie, 88% dintre aceste companii au declarat, în cadrul unui sondaj realizat la mijlocul procesului, că săptămâna de patru zile funcționa “bine” pentru activitatea lor în acea etapă a procesului.

Aproximativ 95% dintre companiile intervievate au declarat că productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit de la introducere.

Joe Ryle, directorul campaniei din Marea Britanie, a declarat că există un impuls din ce în ce mai mare în ceea ce privește adoptarea săptămânii de patru zile, chiar și în condițiile în care companiile se pregătesc pentru o recesiune lungă.

“Vrem ca săptămâna de patru zile fără pierderi salariale să devină un mod normal de lucru în această țară până la sfârșitul deceniului, așa că ne propunem să înscriem mult mai multe companii în următorii ani”, a spus el.

“În condițiile în care multe întreprinderi se luptă să își permită creșteri salariale cu 10% din inflație, începem să vedem tot mai multe dovezi că o săptămână de patru zile fără pierderi salariale este oferită ca soluție alternativă.”

Cele mai multe dintre companiile care au adoptat oficial săptămâna de patru zile sunt din sectorul serviciilor, cum ar fi companiile de tehnologie, de evenimente sau de marketing. Cu toate acestea, organizatorii campaniei au precizat că și unii angajatori din industria prelucrătoare și din construcții au semnat de asemenea.

Unii istorici au spus că dezbaterea privind introducerea săptămânii de patru zile are multe asemănări cu campania din secolul al XIX-lea pentru un weekend de două zile.

ADVERTISEMENT