News

Studiu: cât de repede te poți infecta cu noul coronavirus după folosirea transportului în comun?

04.08.2020 | 15:44
ADVERTISEMENT

Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 în mijloacele de transport în comun depinde de mai mulți factori, precum locul unde persoana alege să stea și apropierea de o persoană infectată.

Studiul efectuat pe mii de pasageri care au călătorit cu trenul în China a demonstrat că pasagerii au un risc de infectare cu Covid-19 de aproximativ 10% în aceste condiții.

ADVERTISEMENT

În teorie, riscul de infectare variază între 0 și 10%, în funcție de locul ales pentru a circula cu mijloacele de transport în comun.

Care e rata de infectare cu Covid-19 în mijloacele de transport în comun

Cum era logic, o apropiere de persoanele infectate, care sunt necunoscute, crește șansele de infectare la 10%, în condițiile în care toată lumea poartă mască de protecție și respectă distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

„Potrivit sutdiului nostru, riscul crescut de transmitere Covid-19 apare atunci când o persoană sănătoasă stă lângă o persoană infectată mai mult timp. Este important, așadar, să reducem densitatea pasagerilor și să promovăm măsurile de igienă personală, precum utilizarea măștilor pentru față”, a punctat doctorul Shengjie Lai, autorul principal al studiului.

Teoretic, dacă se respectă distanțarea socială și se poartă mască, șansele de infectare sunt minime. Acest lucru a fost dovedit la Paris, New York sau Tokyo, unde au fost identificate peste 300 de focare de infecție, însă nici măcar un singur focar nu avea legătură cu mijloacele de transport în comun.

ADVERTISEMENT

Studiul chinezilor a analizat traficul din perioada decembrie 2019 – februarie 2020, pe trenurile de mare viteză din China. Au fost identificați peste 2.300 de pasageri numiți „pacienți indici” care s-au îmbolnăvit în maximum 14 zile după ce au călătorit cu trenul, conform livescience.com.

De asemenea, au fost studiați 72.000 de pasageri care s-au așezat în apropierea pacienților îmbolnăviți. Potrivit datelor oficiale, din totalul de 72.000 de pasageri, 234 s-au infectat cu Covid-19 după ce au călătorit cu trenul. Reiese o rată medie de infectare de 0.32%, cu toate că cei care au stat în imediata apropiere a unui bolnav au avut șanse de 3.5% de infectare.

ADVERTISEMENT

Rata de infectare a scăzut la 1.5% pentru cei care nu au stat în imediata proximitate a bolnavilor, iar cei care au stat la 2 scaune distanță au avut o șansă de 10 ori mai mică de a se infecta.

Referitor la perioada de timp în care o persoană a călătorit, cercetătorii au concluzionat că șansele de infectare au crescut cu 1.3% pentru fiecare oră petrecută în tren alături de persoanele infectate.

Așadar, șansele de infectare cu Covid-19 într-un autobuz, tren sau orice alt mijloc de transport în comun, scad dramatic dacă purtăm o mască de protecție și evităm contactul direct cu alte persoane și aglomerația.

ADVERTISEMENT
Tags: