News

Studiu. Vaccinul Moderna, cel mai eficient în fața Omicron. Ce efecte au celelalte variante de imunizare?

Datele dintr-un studiu înainte de publicare arată faptul că eficacitatea vaccinurilor scade în fața variantei Omicron. Concluziile cercetătorilor mai arată că vaccinul Moderna se dovedește cel mai efcient.
16.12.2021 | 19:05
Studiu Vaccinul Moderna cel mai eficient in fata Omicron Ce efecte au celelalte variante de imunizare
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron a fost descoperită în urmă cu aproximativ o lună și deja a reușit să infecteze persoane din câteva zeci de țări de pe glob, inclusiv din România. Oamenii de știință și cadrele medicale depun eforturi pentru a înțelege mai multe despre specificul acestei tulpini.

În prezent, informațiile despre această tulpină a coronavirusului sunt limitate, ceea ce creează o serie de probleme legate de stabilirea unor pachete de măsuri care să prevină sau măcar să limiteze apariția unui val dominat de această variantă.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni au apărut o serie de studii care oferă detalii despre mutațiile specifice acestei variante, modul în care se răspândește sau despre potențialul de a cauza forme severe.

Una dintre cele mai importante întrebări legate varianta Omicron este cea referitoare la reacția organismului uman în cazul contractării virusului. Există dubii legate de protecția anticorpilor oferiți de vaccinurile disponibile sau de infectarea cu o tulpină identificată anterior.

ADVERTISEMENT

Moderna, cel mai eficient vaccin împotriva Omicron

Un nou studiu științific, disponibil într-o variantă „pre-print” (care nu a fost încă publicat într-un jurnal științific și care încă nu a trecut prin procesul de peer review), indică faptul că există diferențe semnificative legate de eficiența diferitelor seruri împotriva noii variante Omicron.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate pe Twitter de către dr. Eric Feigl-Ding, recunoscut în ultimele luni pentru intervențiile sale pe tema Covidului și pentru avertismentele sale în ceea ce privește riscurile pe care ar putea să le aducă varianta Omicron.

ADVERTISEMENT

Concluziile acestui studiu arată faptul că vaccinul Moderna, care are la bază tehnologia ARN mesager pentru sintetizarea proteinei Spike, pare a fi cea mai eficientă opțiune împotriva Omicron.

Dr. Feigl-Ding explică faptul că, în termeni de eficiență împotriva Omicron, vaccinurile produse de către Pfizer și care, la rândul lor, folosesc tehnologia ARN mesager pentru a produce un răspuns imunitar în organismul uman, s-ar afla pe locul doi în acest top.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vaccinul Pfizer, datele ar indica o eficiență de 30-34% în cazul unei infectări cu noua tulpină. Topul este completat de către Astra Zeneca și Sinopharm. Serurile Johnson&Johnson și Sputnik, din nefericire pentru persoanele cărora le-a fost administrat, nu protejează împotriva Omicron.

Cercetătorul atrage atenția asupra faptului că vaccinul SinoVac, cel mai utilizat vaccin la nivel mondial, nu duce la producerea unui număr de anticorpi necesari pentru a combate tulpina Omicron. Cu toate acestea, administrarea unei a treia doze (booster) pare a ameliora situația.

Datele acestui studiu indică faptul că imunitatea naturală a organismului, în lipsa anticorpilor oferiți de către un ser împotriva Covid-19 sau de către trecerea prin boală, este aproape inexistent împotriva Omicron.

ADVERTISEMENT