News

Studiu. Omicron, risc de spitalizare de trei ori mai mic decât la varianta Delta

Cercetătorii britanici au anunțat că riscul de spitalizare în urma infectării cu tulpina Omicron este de trei ori mai mic decât în urma îmbolnăvirii cu varianta Delta
01.01.2022 | 15:27
Studiu Omicron risc de spitalizare de trei ori mai mic decat la varianta Delta
ADVERTISEMENT

Riscul de spitalizare în urma infectării cu tulpina Omicron este de ori mai mic decât în urma îmbolnăvirii cu varianta Delta, au anunțat oamenii de știință din Marea Britanie, în ultima zi a anului 2021.

Studiu. Omicron, risc de spitalizare de trei ori mai mic decât la Delta

Cercetătorii britanici au efectuat un nou studiu în ceea ce privește tulpina Omicron, în contextul în care Marea Britanie a raportat un record absolut de infectări cu COVID-19, în urma apariției noii variante de virus, care este mult mai transmisibilă. Aproape 190.00 de cazuri noi au fost înregistrate vineri, 31 decembrie 2021, în Anglia.

ADVERTISEMENT

Analiza a fost publicată de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, după ce a lucrat alături de unitatea de biostatistică MRC a Universității Cambridge, pentru a analiza peste 500 de mii de cazuri Omicron și la fel de multe cazuri Delta.

Studiile au arătat că riscul de spitalizare în secțiile de terapie intensivă, în urma infectării cu Omicron, este cu o treime mai mic decât în urma îmbolnăvirii cu Delta.

ADVERTISEMENT

Vezi studiul AICI.

Chiar dacă internările în spital au început să crească, autoritățile locale au precizat că noua variantă este mai blândă decât Delta. Potrivit acestora, numărul de pacienți care au nevoie de paturi de ventilație mecanică a rămas constant până în decembrie, spre deosebire de vârfurile anterioare ale pandemiei.

Omicron, risc de spitalizare mai mic, după trei doze de vaccin

Oamenii de știință au mai descoperit că vaccinurile sunt eficiente împotriva noii variante, iar riscul de spitalizare în urma infectării cu tulpina Omicron este mai mic pentru persoanele care au toate cele vaccinuri.

ADVERTISEMENT

“În această analiză, riscul de spitalizare este mai mic pentru cazurile Omicron după două sau trei doze de vaccin.

Riscul de spitalizare este redus cu 81% după trei doze de vaccin comparativ cu riscul cu care se confruntă persoanele nevaccinate, infectate cu Omicron”, au precizat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Aceștia menționează că o analiză actualizată va fi disponibilă în data de 07 ianuarie. Deși rezultatele sunt unele încurajatoare, serviciul de sănătate se va lupta în continuare cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi.

“Este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive cu privire la severitatea noii variante. Transmisibilitatea crescută a Omicron și creșterea numărului de cazuri în rândul populației de peste 60 de ani din Anglia înseamnă că va exista în continuare o presiune semnificativă asupra Serviciului Național de Sănătate în săptămânile următoare”, au mai spus oamenii de știință.

Actualizarea zilnică a datelor a arătat că peste 12 mii de pacienți erau vineri spitalizate în Anglia, în urma infectării cu COVID-19, în creștere comparativ cu cele peste 11 mii de persoane spitalizate în ziua anterioară.

Cum a fost făcut studiul

Pentru a monitoriza rezultatele severe ale infecțiilor cu Omicron, cercetătorii au analizat datele cu privire la persoanele infectate cu noua tulpină care au avut nevoie de asistență de urgență, dar și datele deceselor în urma îmbolnăvirii cu această variantă.

Au fost luate în considerare persoanele internate, transferate la spital, precum și cele care au murit în timp ce se aflau la terapie intensivă.

Oamenii de știință au folosit datele existente până la data de 29 decembrie 2021, pe un total de 815 persoane, cu vârste cuprinse între 0 și 100 de ani. Peste 60% dintre acestea aveau peste 40 de ani, iar mai mult de 30% aveau peste 70 de ani.

ADVERTISEMENT