News

SUA analizează posibilitatea includerii României în programul de renunțare la obligativitatea vizelor. Anunțul oficial

România ar putea intra în programul de renunțare la obligativitatea vizelor pentru accesul în SUA. Anunțul a fost făcut marți de un oficial de la Casa Albă.
27.10.2021 | 08:02
SUA analizeaza posibilitatea includerii Romaniei in programul de renuntare la obligativitatea vizelor Anuntul oficial
ADVERTISEMENT

Vești bune dinspre Washington. Un important oficial al administrației de la Casa Albă a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a 4 ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în acest stat fără viză pentru o ședere de până la 90 de zile.

Din această listă face parte și România. ”Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, prezent la un eveniment din industria turismului, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

România ar putea intra în programul de renunțare a vizelor pentru SUA. Anunțul secretarului american pentru securitate

În prezent, un număr de 40 de state ale lumii beneficiază de acest statut. Toate țările selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari, cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate.

”Suntem foarte, foarte concentraţi pe program”, a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, în septembrie, Statele Unite ale Americii au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

Conform directorului executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, această decizie a reprezentat un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

ADVERTISEMENT

”De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc”, a spus Dow, conform sursei citate.

Încă de la începutul acestui an, secretarul Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii ”şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

ADVERTISEMENT

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver lansat de guvernul american permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, pe 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit fără nevoia de a obține o viză.

Pentru a fi eligibil pentru o derogare de viză în cadrul visa waiver, călătorul care dorește admiterea sa în Statele Unite trebuie să fie cetățean al unei țări care a fost desemnat de secretarul american pentru securitate internă, în consultare cu secretarul de stat, ca ”program country”, adică stat ce face parte din program.

De asemenea, pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, un stat trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

ADVERTISEMENT
Tags: