Administrația americană a cerut în privat Kievului să se arate mai receptivă la posibilitatea unor negocieri cu Rusia și să renunțe la condiționarea unui eventual dialog de înlăturarea sau plecarea de la putere a președintelui Vladimir Putin, scrie Washington Post, citat de Agerpres.
Potrivit surselor citate de Washington Post, solicitarea făcută de către americani nu ar fi destinată să oblige Ucraina să accepte negocierile de pace cu Rusia, ci să se asigure că Kievul va menține sprijinul din partea unor națiuni care au avut de suferit din cauza războiului ruso-ucrainean prin inflație și creșterea prețurilor la energie.
Practic, lui Volodimir Zelenski i se cere să accepte măcar la nivel teoretic să negocieze cândva cu o Rusie condusă tot de către Vladimir Putin.
Pe 4 octombrie, Zelenski a emis un decret în care se spunea că este „imposibilă” negocierea între Ucraina și Putin, dar lăsa deschisă varianta discuțiilor de pace dacă Rusia ar avea o nouă conducere.
Decretul a provocat temeri în state din Europa, Africa și America Latină, afectate în mai mare măsură de creșterea prețurilor la alimente și combustibil, că războiul se va prelungi inutil dacă Zelenski refuză orice contact cu Vladimir Putin.
„Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noştri”, a declarat un oficial de la Washington sub protecţia anonimatului.
Casa Albă nu a oferit un comentariu legat de informațiile publicate de Washington Post, însă Departamentul de Stat a spus că începerea unor eventuale negocieri depinde, în primul rând, de Rusia.
„Am mai spus-o şi o spunem şi acum: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-şi oprească bombele şi rachetele şi să-şi retragă forţele din Ucraina. Kremlinul continuă să escaladeze acest război. Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri chiar înainte de lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru Reuters.
Există indicii că Zelenski ar fi devenit mai flexibil astfel că, în discursul de vineri, președintele Ucrainei a spus că țara sa este dispusă să încheie o pace justă, dar nu a mai invocat îndepărtarea lui Putin drept o condiție preliminară pentru începerea negocierilor.
„Suntem pregătiţi pentru pace, pentru o pace dreaptă şi justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori (…) Lumea ştie care este poziţia noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrităţii noastre teritoriale, respectarea poporului nostru”, a spus Volodimir Zelenski.
Tot vineri, s-a aflat la Kiev și consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, ocazie cu care acesta a spus că SUA nu vor accepta ca Rusia să păstreze teritoriile pe care le-a invadat în Ucraina.