News

SUA și Coreea de Sud se pregătesc împreună în cazul unui atac nuclear nord-coreean. „Regimul Kim nu ar supraviețui”

Armatele americană și sud-coreeană se vor pregăti împreună în ce privește un eventual atac nuclear venit din Coreea comunistă.
03.01.2023 | 21:23
SUA si Coreea de Sud se pregatesc impreuna in cazul unui atac nuclear nordcoreean Regimul Kim nu ar supravietui
Yoon Suk-yeol, președintele din Coreea de Sud/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite și Coreea de Sud își vor coordona reacțiile în cazul în care Coreea de Nord va recurge la un atac cu bomba atomică, răspunsul celor două țări fiind de natură să distrugă regimul dinastiei comuniste Kim, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Coreea de Sud cere garanții suplimentare de la Washington

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a precizat că SUA și Coreea de Sud pregătesc „un răspuns coordonat şi concret la o serie de scenarii, între care utilizarea de arme nucleare de către Coreea de Nord”.

ADVERTISEMENT

Însă aceste pregătiri nu vor merge până la exerciții nucleare comune întrucât Seulul nu deține bomba atomică

Statele Unite sunt total angajate în alianţa noastră cu Coreea de Sud şi îi oferă o capacitate extinsă de descurajare, bazată pe întreaga gamă a arsenalului american de apărare”, a spus oficialul de la Washington.

ADVERTISEMENT

Declarația vine ca o reacție la o afirmație recentă a președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol care a spus că „umbrela nucleară” americană nu mai este suficientă pentru a potoli temerilor sud-coreenilor față de un atac nuclear venit de la vecinii din nord.

Armele nucleare aparţin Statelor Unite, dar pregătirea, schimbul de informaţii, exerciţiile şi antrenamentul trebuie făcute în comun de Coreea de Sud şi Statele Unite”, a spus liderul de la Seul.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord vrea să-și amplifice arsenalul nuclear

Temerile sud-coreenilor au fost alimentate de declarațiile liderului din Coreea de Nord, Kim Jong Un care duminică a vorbit despre „o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al Coreei de Nord.” Afirmația a fost făcută la o reuniune de la Phenian a Partidului Muncitorilor, când liderul comunist a promis că țara sa va avea un nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) al cărui obiectiv va fi un contraatac nuclear rapid.

Situaţia actuală necesită eforturi dublate pentru a întări masiv puterea militară pentru a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord), ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile”, a afirmat Kim Jong Un.

ADVERTISEMENT

Acest lucru subliniază importanţa şi necesitatea unei producţii în masă a armelor nucleare tactice şi cere o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al ţării”, a continuat liderul nord-coreean.

Aceste afirmații au provocat îngrijorare la Washington, astfel că oficialii americani au anunțat întărirea sistemului de descurajare nucleară, inclusiv prin simulări ale răspuns în caz de atac. De asemenea, Pentagonul a avertizat că un atac nord-coreean va fi urmat de o replică devastatoare a Statelor Unite.

Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor şi partenerilor săi ar fi inacceptabil şi ar avea ca rezultat sfârşitul regimului (…) Nu există nicio ipoteză în care regimul Kim ar putea supravieţui utilizării de arme nucleare”, se spune în documentul care prevede regulile de utilizare a armei atomice.

Autoritățile de la Seul se așteaptă ca regimul nord-coreean ar putea efectua în curând un nou test nuclear, al șaptelea din istoria sa și primul din 2017. Coreea de Nord susține că deținerea unei forțe nucleare preîntâmpină o agresiune din partea Statelor Unite.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în...
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în lacrimi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant