News

SUA și Coreea de Sud se pregătesc împreună în cazul unui atac nuclear nord-coreean. „Regimul Kim nu ar supraviețui”

Armatele americană și sud-coreeană se vor pregăti împreună în ce privește un eventual atac nuclear venit din Coreea comunistă.
03.01.2023 | 21:23
SUA si Coreea de Sud se pregatesc impreuna in cazul unui atac nuclear nordcoreean Regimul Kim nu ar supravietui
Yoon Suk-yeol, președintele din Coreea de Sud/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite și Coreea de Sud își vor coordona reacțiile în cazul în care Coreea de Nord va recurge la un atac cu bomba atomică, răspunsul celor două țări fiind de natură să distrugă regimul dinastiei comuniste Kim, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Coreea de Sud cere garanții suplimentare de la Washington

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a precizat că SUA și Coreea de Sud pregătesc „un răspuns coordonat şi concret la o serie de scenarii, între care utilizarea de arme nucleare de către Coreea de Nord”.

ADVERTISEMENT

Însă aceste pregătiri nu vor merge până la exerciții nucleare comune întrucât Seulul nu deține bomba atomică

Statele Unite sunt total angajate în alianţa noastră cu Coreea de Sud şi îi oferă o capacitate extinsă de descurajare, bazată pe întreaga gamă a arsenalului american de apărare”, a spus oficialul de la Washington.

ADVERTISEMENT

Declarația vine ca o reacție la o afirmație recentă a președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol care a spus că „umbrela nucleară” americană nu mai este suficientă pentru a potoli temerilor sud-coreenilor față de un atac nuclear venit de la vecinii din nord.

Armele nucleare aparţin Statelor Unite, dar pregătirea, schimbul de informaţii, exerciţiile şi antrenamentul trebuie făcute în comun de Coreea de Sud şi Statele Unite”, a spus liderul de la Seul.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord vrea să-și amplifice arsenalul nuclear

Temerile sud-coreenilor au fost alimentate de declarațiile liderului din Coreea de Nord, Kim Jong Un care duminică a vorbit despre „o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al Coreei de Nord.” Afirmația a fost făcută la o reuniune de la Phenian a Partidului Muncitorilor, când liderul comunist a promis că țara sa va avea un nou sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) al cărui obiectiv va fi un contraatac nuclear rapid.

Situaţia actuală necesită eforturi dublate pentru a întări masiv puterea militară pentru a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord), ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile”, a afirmat Kim Jong Un.

ADVERTISEMENT

Acest lucru subliniază importanţa şi necesitatea unei producţii în masă a armelor nucleare tactice şi cere o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al ţării”, a continuat liderul nord-coreean.

Aceste afirmații au provocat îngrijorare la Washington, astfel că oficialii americani au anunțat întărirea sistemului de descurajare nucleară, inclusiv prin simulări ale răspuns în caz de atac. De asemenea, Pentagonul a avertizat că un atac nord-coreean va fi urmat de o replică devastatoare a Statelor Unite.

Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor şi partenerilor săi ar fi inacceptabil şi ar avea ca rezultat sfârşitul regimului (…) Nu există nicio ipoteză în care regimul Kim ar putea supravieţui utilizării de arme nucleare”, se spune în documentul care prevede regulile de utilizare a armei atomice.

Autoritățile de la Seul se așteaptă ca regimul nord-coreean ar putea efectua în curând un nou test nuclear, al șaptelea din istoria sa și primul din 2017. Coreea de Nord susține că deținerea unei forțe nucleare preîntâmpină o agresiune din partea Statelor Unite.

ADVERTISEMENT