News

Anunț istoric la CNN. SUA ar putea trimite sisteme antiaeriene statelor NATO din estul Europei

CNN anunță că Statele Unite ale Americii iau în considerare să trimită sisteme antiaeriene statelor NATO din estul Europei. Măsura ar avea la bază amenințările tot mai serioase din partea Rusiei.
07.03.2022 | 20:41
Anunt istoric la CNN SUA ar putea trimite sisteme antiaeriene statelor NATO din estul Europei
SUA ar putea trimite sisteme antiaeriene statelor NATO din estul Europei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Temerile că Rusia și-ar putea extinde zona de atac a alertat Statele Unite ale Americii. Presa de peste ocean anunță că Washington-ul gândește un plan solid pentru apărarea flancului estic al NATO.

SUA ar putea trimite sisteme antiaeriene statelor NATO din estul Europei

Statele Unite analizează serios posibilitatea de a furniza sisteme de apărare aeriană aliaților săi NATO din estul Europei, potrivit unui oficial american din zona administrației Casei Albe, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Această mișcare militară de ultim moment vine pe măsură ce cresc temerile că Rusia își va extinde atacurile în afara Ucrainei.

SUA se tem că ar putea fi vizate de atacuri și statele care au sprijinit pe diferite căi Ucraina, a mai declarat oficialul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

”SUA iau în considerare o serie de capabilități”, afirmă oficialul, al cărui nume nu a fost dat publicității de către CNN.

Luni a marcat a 12-a zi de când a început invazia Rusiei asupra vecinului său. Peste 1,7 milioane de oameni au fugit din Ucraina, după ce atacurile cu rachete și bombardamentele continuă în cele mai mari orașe.

ADVERTISEMENT

Din 24 februarie, de când Rusia a declanșat războiul, forțele ruse au lansat peste 600 de rachete, au spus oficialii SUA.

Unii experți din SUA se tem că Rusia ar putea să atace în curând și spațiul aerian NATO, notează NYPost.

ADVERTISEMENT

Ce sisteme antiaeriene ar putea ajunge pe flancul estic al NATO

Presa de peste ocean mai scrie că cele mai probabile sisteme antiaeriene care ar putea fi desfăşurate în Europa de est sunt Patriot şi THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Acestea au fost folosite cu succes în Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice.

În cazul în care SUA ar întreprinde acest demers, americanii ar urma să informeze Rusia că sistemele au o natură strict defensivă. Administrația Biden le va transmite rușilor că ”nu ar trebui să aibă nicio îngrijorare”, mai scrie CNN.

Casa Albă a promis în repetate rânduri că nu va trimite trupe în Ucraina și a optat să deplaseze mii de soldați în țările NATO din zonă, cum ar fi Polonia și România.

ADVERTISEMENT