News

Subiecte limba română la Evaluarea Națională 2023. Elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă de Ioan Slavici. Update

Subiecte limba română la Evaluarea Națională 2023. Cerințele pe care elevii claselor a VIII-a le-au avut de rezolvat la examen.
19.06.2023 | 15:43
Subiecte limba romana la Evaluarea Nationala 2023 Elevii au avut de caracterizat un personaj dintro opera de Ioan Slavici Update
Subiectele primite de elevi la limba română la Evaluarea Națională 2023. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
19-06-2023
12:53

Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul de la limba română

În jurul orei 15.30, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul de corectare de la proba de limba română de la Evaluarea Națională 2023. Vorbim de o întârziere de 30 de minute față de ora ”clasică” 15.00 din anii trecuți.

Iată subiectele:

De asemenea, pe site-ul Subiecte.edu.ro a fost făcut public și baremul de corectare:

19-06-2023
12:41

Aproape 155.000 de elevi s-au prezentat la limba română. Doar 2 candidați eliminați din examen

Ministerul Educației a publicat o informare referitoare la desfășurarea primei probe scrise din cadrul Evaluării Naționale 2023, cea de limba și literatura română.

La examenul de luni s-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor 161.654 înscriși. Asta reprezintă o rată de participare de 95,63%. Numărul celor absenți este de 7.052 de absolvenți.

Forul guvernamental condus de Ligia Deca anunță că s-au înregistrat 2 eliminări din cauza unor tentative de fraudă. Conform regulilor, lucrările elevilor aflați în această situație au fost notate cu 1 (unu).
 

19-06-2023
09:49

Subiectele au fost publicate

Subiectele primite astăzi de elevii din România au fost publicate. Astfel, copiii pot să revadă mai atent ce subiecte au primit, în timp ce colegii lor din alți ani, dar și părinții, pot să analizeze în detaliu aceste subiecte, pentru a vedea cum s-ar fi descurcat.

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 1 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 2 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 3 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 4 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 5 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 6 by Fanatik.ro on Scribd

Subiect limba română la Evaluarea Națională 2023 – 7 by Fanatik.ro on Scribd

19-06-2023
07:50

Cum arată subiectele primite de elevi

Au apărut și primele fotografii cu subiectele primite de elevi astăzi. Rămâne de văzut cum s-au descurcat tinerii raportat la aceste subiecte.

Elevii au primit două texte epice, respectiv un fragment din opera “Limir împărat”, de Ioan Slavici, și “Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler, lor cerându-li-se să răspundă la anumite cerinţe legate de aceste texte.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să facă o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din “Limir Împărat”. În redactare trebuie avut în vederea “notarea a două date de identificare a personajului”, “prezentarea, prin câte o secvenţă comentată, a dpuă trăsături morale ale personajului” sau “corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului”.

Subiect Pagina 1

19-06-2023
07:29

Elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă de Ioan Slavici

La primul subiect, elevii au primit două texte epice la prima vedere, respectiv un fragment din opera “Limir împărat”, de Ioan Slavici, și “Deșertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler.

La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să facă o caracterizare de personaj din primul text la prima vedere, “Limir-împărat”. Practic, elevii au avut de scris o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din text.

19-06-2023
07:24

Subiectele la evaluare, publicate după examen

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.

19-06-2023
05:46

A început proba scrisă la Limba și literatura română

A început proba scrisă la Limba și literatura română. Elevii din întreaga țară își pun cunoștințele și creativitatea la încercare în fața subiectelor propuse. Această probă reprezintă o etapă semnificativă în parcursul lor școlar și oferă oportunitatea de a-și demonstra abilitățile de exprimare și înțelegere a textelor literare.

Cu această ocazie, le urăm tuturor elevilor care susțin această probă mult succes și inspirație în redactarea lucrărilor lor. Fie ca munca lor să fie răsplătită cu rezultate pe măsură și să le aducă satisfacție și împlinire în această etapă importantă a vieții lor școlare.

Sperăm că eforturile lor vor fi răsplătite cu rezultate pe măsură și că vor avea încredere în propriile competențe. Le dorim inspirație, concentrare și împlinire în această etapă importantă a parcursului lor educațional.

 

Subiecte limba română la Evaluarea Națională 2023. Luni, 19 iunie, peste 180.000 de absolvenți de clasa a VIII-a din România au revenit în bănci pentru începutul probelor scrise la examenul care face tranziția între liceu și facultate.

Subiectele primite de elevi la limba română la Evaluarea Națională 2023

Vineri, 16 iunie, a fost ultima zi de școală pentru copiii de grădiniță și pentru elevi claselor primare, gimnaziale și liceale. Mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a au putut fi încheiate până la această dată. Aceste precizări apar într-un ordin de ministru care a modificat calendarul anului școlar 2022-2023, publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Luni, au început emoțiile pentru elevii claselor a VIII-a din România. În această dimineață are loc loc proba la limba română. Ca de obicei, FANATIK vă va prezenta subiectele, rezolvarea şi baremul acestora, imediat ce ele vor fi disponibile în spațiul public.

La fel ca în anii trecuți, examenul la limba română a debutat la ora 09.00 și s-a întins pe durata a două ore. După amiaza, subiectele și baramele de rezolvare vor fi publicate și pe site-ul edu.ro al Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Modele de subiecte la română pentru Evaluarea Națională

În aceste luni, elevii de clasa a VIII-a s-au pregătit pentru susținerea examenului de Evaluare Națională. Acesta contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. Nu au mai fost publicate teste de antrenament. În schimb, elevii au avut parte de modele de subiecte. Iată-le pe cele publicate pe site-ul subiecte.edu.ro:

Iată și baremul de corectare:

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la română, la simularea Evaluării Naționale 2023

Pe 20 martie 2023, au început simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a. Prima probă a fost cea de la limba și literatura română. În primăvară, subiectele pe care candidații le-au primit au fost, în principal, cerințe pe baza a două texte la prima vedere.

ADVERTISEMENT

Elevii au avut un timp de lucru de 2 ore, iar din oficiu au primit 10 puncte. Primul text a fost un fragment din ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din ”30 de ani în șa” al lui Felix Țopescu. Prezentăm, mai joi, cerințele și baremul de corectare:

Ce a picat anul trecut la română la Evaluare Națională 2022

În 2022, circa 155.000 de elevi de clasa a VIII-a au susținut proba scrisă de limba română. La Subiectul I, copiii au avut două fragmente: unul din ”Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran și al doilea din ”Fragmente din viața lui Delavrancea” de Cella Delavrancea. Pe baza acestora au trebuit să răspundă la mai multe cerințe date. Ele erau împărțite în două tipuri de itemi A și B.

ADVERTISEMENT

La Subiectul II, tinerii candidați au avut de redactat un text narativ de minim 150 de cuvinte. Trebuiau să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanţă. Textul trebuia să includă o secvenţă descriptivă şi una de dialog.

Cum se rezolvă subiectele la română la Evaluare Națională 2023. Ghidul Ministerului Educației

Ministerul Educației a publicat un ghid referitor la examenul de Evaluare Națională din 2023. Candidații trebuie să știe că variantele de subiecte sunt construite astfel încât ”itemii să măsoare gradul de formare/ dezvoltare a competentelor prevazute în programa de examen”.

Variantele de subiect sunt alcătuite în așa fel încât ”să fie valorificate experiențele de învățare ale elevilor, prin aplicarea normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii romane ale DOOM2 publicat în 2005”.

Foarte important: este esențial ca absolventul de clasa a VIII-a să citească atent cerințele și să respecte prevederile acestora. ”În cazul itemilor care nu solicită explicit formularea răspunsului în enunț, absolventul de clasa a VIII-a poate răspunde punctual, fără integrarea în propoziții sau în enunțuri a răspunsului dat”.

În ghidul care poate fi consultat AICI se mai spune că, la proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Tot la română, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

Calendar Evaluare Națională 2023

Calendarul probelor scrise de la Evaluarea Națională 2023 nu a suferit modificări, în ciuda celor aproape trei săptămâni de grevă generală. Așadar, pe 19 iunie, elevii claselor a VIII-a vor susține proba scrisă la limba română. Cea la matematică are loc pe 21 iunie.

Elevii de la școlile cu predare în altă limbă vor avea pe 22 iunie proba scrisă la limba maternă. Apoi, pe data de 28 iunie 2023 vor fi afișate rezultatele la Evaluare Națională 2023. Iată calendarul complet:

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Ce trebuie să știe toți elevii care dau Evaluarea Națională la limba română

În anul 2023, Evaluarea Națională reprezintă un examen important pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Subiectele la limba română sunt o parte esențială a acestui examen. Pentru a obține rezultate bune, elevii trebuie să fie bine pregătiți și să aibă cunoștințe solide de gramatică și vocabular. În plus, abilitățile de analiză textuală și interpretare sunt cruciale pentru a înțelege și a răspunde corect la întrebările din subiecte.

Pentru a se pregăti eficient, elevii pot accesa teste și exerciții de evaluare la limba română, care îi vor ajuta să se familiarizeze cu structura subiectelor și să-și exerseze abilitățile de rezolvare. De asemenea, este util să studieze literatura română relevantă pentru Evaluarea Națională și să se antreneze în scrierea de compuneri.

Pentru a înțelege mai bine textele literare și pentru a aduce argumente solide în compuneri, elevii pot consulta citate și comentarii relevante. În plus, este important să respecte regulile și sfaturile de rezolvare a subiectelor, astfel încât să poată gestiona timpul în mod eficient și să răspundă corect la cerințe.

Pentru o pregătire mai completă, se pot găsi modele de subiecte la limba română, care oferă exemple practice și orientări pentru rezolvarea corectă a exercițiilor. În final, o pregătire atentă și concentrată poate aduce elevilor succes în Evaluarea Națională la limba română.

Cum să iei notă mare la Evaluarea Națională, proba de limba română

În cadrul Evaluării Naționale 2023 la limba română, elevii vor fi puși în fața unor provocări interesante. Această evaluare vizează dezvoltarea abilităților lor de exprimare în limba română prin exerciții de gramatică și vocabular românesc.

Vor avea ocazia să analizeze texte literare și să realizeze comentarii literare și rezumate de opere literare, exersând astfel abilitățile lor de interpretare și analiză textuală. În plus, vor fi încurajați să exploreze stilurile literare, genurile literare și figurile de stil, iar citatele celebre vor fi utilizate pentru a sprijini argumentațiile lor în compozițiile argumentative.

Prin lecturile obligatorii, elevii vor descoperi opere literare remarcabile și vor dobândi o înțelegere mai profundă a expresiilor idiomatice și a tehnicilor de argumentare. Astfel, Evaluarea Națională 2023 la limba română le oferă elevilor șansa de a-și dezvolta abilitățile de scriere, interpretare și analiză literară, pregătindu-i pentru viitorul lor academic.

ADVERTISEMENT