News

Suedia, Letonia și Cipru, pe lista statelor care suspendă serul AstraZeneca. O țară refuză autorizarea vaccinului. Update

16.03.2021 | 14:49
Suedia Letonia si Cipru pe lista statelor care suspenda serul AstraZeneca O tara refuza autorizarea vaccinului Update
ADVERTISEMENT

Oprirea temporară a vaccinării cu serul AstraZeneca este în plină desfășurare în Europa. Alte trei state UE, Suedia, Letonia și Cipru, au decis să suspende administrarea vaccinului produs de concernul britanico-suedez. În același timp, o țară din America de Sud refuză autorizarea.


UPDATE, ora 14:49 / Cipru este un alt stat din UE care suspendă vaccinarea cu serul celor de la AstraZeneca. Decizia autorităților de la Nicosia vine ca urmare a deciziilor luate în alte state mari din Europa. Suspendarea va fi în vigoare până pe 18 martie, când Agenția Europeană a Medicamentului va veni cu noi date despre acest ser.

ADVERTISEMENT

În continuare, Cipru anunță că va merge înainte cu campania de imunizare bazată pe vaccinurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna.


Știrea inițială, ora 12:05 / Cele două state continentale au anunțat, la unison, că decizia luată privitoare la suspendarea temporară a acestui vaccin reprezintă o măsură de precauție.

ADVERTISEMENT

Serul AstraZeneca este unul dintre cele trei vaccinuri utilizate în prezent pe continentul european. Agenția Europeană a Medicamentului urmează să revizuiască concluziile privind vaccinul, după ultimele incidente, și va lua apoi o decizie cu privire la necesitatea sau nu a unei acțiuni.

Suedia și Letonia suspendă serul AstraZeneca

Suedia și Letonia se alătură unei liste în creștere a țărilor din Europa care au oprit temporar utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca. Ambele țări au anunțat decizia marți și au declarat că măsura este luată ca o precauție.

ADVERTISEMENT

”Decizia se bazează pe rapoarte de tromboembolie ale unor țări din Uniunea Europeană și cazuri similare observate în diferite momente după administrarea vaccinului”, au spus agențiile letone de sănătate. ”Până în prezent, nu există date despre legătura cauzală dintre vaccinare și probleme grave de sănătate”.

Agenția de Sănătate Publică suedeză a emis un comunicat în care spune că ”S-a decis suspendarea utilizării vaccinului Covid-19 al AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la efectele secundare suspectate”, scrie The Independent.

ADVERTISEMENT

Venezuela nu va mai autoriza vaccinul AstraZeneca

Statul din America de Sud, Venezuela, a anunțat luni că nu va autoriza vaccinul Covid-19 al celor de la AstraZeneca, întrucât cele mai mari trei țări europene și-au suspendat vaccinarea.

”Venezuela nu va autoriza utilizarea vaccinului AstraZeneca în procesul de imunizare a populației noastre din cauza complicațiilor”, a declarat vicepreședintele Delcy Rodriguez la televiziunea publică, scrie France24.

”Ținând cont de problemele apărute în ultimele zile, președintele Nicolas Maduro hotărăște să nu aprobe și să nu licențieze acest vaccin pe teritoriul venezuelan”, a mai declarat oficialul sud-american.

Venezuela, stat care și-a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului în februarie cu Sputnik V din Rusiași Sinopharm din China, a rezervat între 1,4 și 2,4 milioane de doze de AstraZeneca prin planul Covax creat de Organizația Mondială a Sănătății pentru cele mai sărace țări.

Luni, Germania, Franţa şi Italia au anunţat că vor înceta administrarea vaccinului AstraZeneca Covid-19, după ce mai multe ţări au raportat posibile efecte secundare grave.

ADVERTISEMENT