News

Submarinele rusești amenință rețeaua subacvatică de cabluri de internet. UK: ”Tăierea rețelei, un act de război”

Presa din UK scrie că submarinele rusești amenință rețeaua subacvatică de cabluri de internet. Șeful armatei britanice avertizează că orice deteriorare a sistemului poate fi considerat în ”act de război”
08.01.2022 | 17:41
Submarinele rusesti ameninta reteaua subacvatica de cabluri de internet UK Taierea retelei un act de razboi
ADVERTISEMENT

Sir Tony Radakin, șeful forțelor armate britanice, anunță că submarinele rusești amenință rețeaua crucială de cabluri subacvatice care transportă informațiile în întreaga lume, scrie sâmbătă publicația Sky News.

Amiralul din UK spune că aceste cabluri subacvatice care folosesc reţelei globale de internet sunt ”adevăratul sistem informaţional al lumii”.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, el a avertizat Rusia că orice pagubă produsă acestor cabluri ar putea fi considerat ”un act de război”.

Șeful armatei Marii Britanii, avertisment către Rusia: ”Tăierea cablurilor subacvatice de internet, un act de război”

Recent, într-un interviu pentru The Times, șeful Forțelor Armate Britanice și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce a descris drept ”o creștere fenomenală a activității submarine și subacvatice rusești în ultimii 20 de ani”.

ADVERTISEMENT

Despre această situație extrem de gravă, Radakin a susținut că ar putea ”pune în pericol și ar putea exploata sistemul informatic real al lumii”.

Cu alte cuvinte, prin activitățile sale subacvatice, Moscova ar putea ”pune în pericol și eventual exploata sistemul informatic real al lumii, reprezentat de cablurile subacvatice care ajung în toate părțile lumii”.

ADVERTISEMENT

”Pe acolo circulă, preponderent, toate informațiile și traficul din lume”, a spus amiralul Radakin, avertizând că ”Rusia și-a crescut capacitatea de a pune în pericol și, eventual, de a exploata acele cabluri subacvatice”.

Marina Regală Britanică a urmărit activitatea submarinelor din Rusia

Conform sursei citate, în toată această perioadă de expansiune a capacităților militare subacvatice ale Kremlinului, Marina Regală din UK a urmărit activitatea submarinelor rusești.

ADVERTISEMENT

O coliziune între fregata britanică HMS Northumberland și un submarin rusesc a stârnit speculații mai ample cu privire la amploarea activității rusești de cartografiere a cablurilor de internet.

Coliziunea, care a fost filmată de o echipă de documentare de la Channel 5 care lucra la un serial de televiziune numit ”Warship: Life At Sea”, a avut loc în decembrie 2020.

Marea Britanie, în inferioritate față de Rusia

Același amiral Radakin a mai declarat în interviul pentru The Times, că Marea Britanie ar trebui să dezvolte rachete hipersonice pentru a ține pasul cu alte națiuni care fac același lucru.

Șeful Armatei a spus că, din cauza faptului că Regatul Unit nu are arme hipersonice și nici capacitatea de rază lungă pe care o au rușii, Londra se află într-o poziție mai slabă decât Moscova. ”Nu le avem și trebuie să le avem”, a afirmat Radakin.

ADVERTISEMENT