News

Summit NATO în România, pe tema războiului din Ucraina. Șefii de stat prezenți la București solicită Rusiei să-și retragă trupele

Summit NATO în România, vineri, pe tema războiului de la graniță. Evenimentul a fost organizat la Palatul Cotroceni, unde au luat parte nouă președinți din Flancul Estic.
10.06.2022 | 09:37
Summit NATO in Romania pe tema razboiului din Ucraina Sefii de stat prezenti la Bucuresti solicita Rusiei sasi retraga trupele
Iohannis a spus că apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
10-06-2022
18:03

Mesaj de condamnare fermă a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei

Şefii de stat care fac parte din Formatul Bucureşti 9 au transmis o declaraţie comună în care au condamnat ferm agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, președinții statelor care au participat vineri la Summitul NATO de la București au solicitat Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean.

Noi, Preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Republicii Slovace, ne-am reunit astăzi, în grupul Bucureşti 9, pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid.

Am salutat participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Ne-am întâlnit astăzi, într-un moment de deteriorare fără precedent a mediului de securitate, cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euroatlantice.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa şi cauzează suferinţă umană şi distrugeri enorme”, se arată în declaraţia comună publicată pe site-ul Admnistrației Prezidențiale.

Este un asalt brutal împotriva ordinii internaţionale bazate pe reguli, care cauzează una din cele mai serioase crize de securitate din ultimele decenii în Europa. Deplângem tragica pierdere de vieţi omeneşti şi enorma suferinţă umană şi distrugere şi ne angajăm să aducem în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de atrocităţi şi crime de război.

Solicităm Rusiei să îşi modifice comportamentul agresiv, să îşi retragă forţele de pe teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, să asigure răspunderea pentru atrocităţile şi crimele de război comise, să revină la un comportament de respectare a dreptului internaţional.

NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce priveşte relaţia sa cu Rusia”, se mai arată în documentul care are 11 puncte.

 

10-06-2022
14:25

Iohannis: Joe Biden a reiterat angajamentul pentru Articolul 5 al Tratatului de la Wasinghton

La finalul Summitului NATO de la București, Klaus Iohannis și Andrzej Duda au vorbit despre principalele teme de dialog abordate în cadrul acestui eveniment. Președintele României a fost fost primul care a luat cuvântul. ”Doresc să-i mulțumesc în mod special președintelui Poloniei pentru că a fost prezent la București.

B9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în contextul în care ne confruntăm cu un conflict deschis care generează pierderi de vieți omenești și provoacă instabilitate și insecuritate în regiune.

Încă de la începutul ostilităților, la 24 februarie, aliații au menținut o cooperare strânsă. B9 este un cadru esențial pentru coagularea și proiectarea unor poziții comune și articulate privind teme pentru securitatea flancului estic și cea euroatlantică.

Președintele SUA, Joe Biden, a reiterat angajamentul de neclinitit pentru securitatea tuturor aliaților, precum și pentru Articolul 5 al Tratatului de la Wasinghton. Dialogul de azi a evidențiat o dată în plus angajamentul nostru ferm de a contribui la îndeplinirea obiectivelor NATO.

Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO. Trebuie să ne asigurăm că NATO este capabilă să răspundă amenințărilor cu care se confruntă. Este necesar ca Alianța să apere fiecare centimetru al teritoriului țărilor aliate. Marea Neagră este cea mai expusă amenințărilor Rusiei.

Regiunea Mării Negre are o importantă strategică pentru securitatea euroatlantică, iar viitoarele măsuri de securitate trebuie să trateze cu prioritate nevoile zonei. Un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina și poporul ucrainean.

Am subliniat că România și Republica Moldova au depus un efort considerabil pentru a ajuta refugiatii ucraineni. Am exprimat susținerea României pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță și sprijinirea politicii ușilor deschise.

Aderarea lor va contribui printr-o postură de apărare și securitate mai consistentă inclusiv pe flancul estic. La finalul Summitului nostru am adoptat o declarație comună care reflectă poziția noastră”, a declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a precizat: ”Aș dori să mulțumesc foarte călduros domnului președinte pentru ziua de azi. Împreună am putut pune în aplicare ceea ce am hotărât în urmă cu o lună. Am discutat, de asemenea, modul în care trebuie întărită sfera securității noastre.

Am discutat cum să întărim securitatea țărilor noastre, pentru că asta este datoria unpr președinți. Am zâmbit și am spus că Bucureștiul este cu noroc pentru noi. În 2016, când ne-am întâlnit aici, tot ce am discutat s-a aprobat apoi la Summitul de la Varșovia. Istoric, vorbind, sper că și acesta va fi un summit norocos pentru noi.”

10-06-2022
13:16

Mesajul transmis de Joe Biden la Summitul NATO de la București

Cu ocazia Summitului NATO de la București, preşedintele SUA, Joe Biden, le-a urat vineri şefilor statelor aliate de pe Flancul Estic al NATO un ”summit de succes”. Într-o postare pe Twitter liderul de la Casa Albă a transmis că ”aşteaptă cu nerăbdare” să îi revadă la Summitul NATO de la Madrid.

Joe Biden a mai transmis că ”SUA se angajează să apere Flancul Estic al NATO”. Totodată, președintele american a subliniat că țara lui își dorește ”să consolideze securitatea energetică a regiunii şi să lucreze împreună (n.r. – cu liderii europeni) pentru a sprijini Ucraina”.

10-06-2022
12:09

Ce mesaje au transmis Klaus Iohannis și președintele Poloniei

În începutul evenimentului, Klaus Iohannis a ținut un discurs. Președintele a vorbit despre necesitatea întăririi securității Flancului Estic al NATO.

”Riscurile de securitate pe Flancul Estic sunt în creștere. Avem responsabilitatea sa asiguram securitatea cetatenilor”, a spus președintele României.

Liderul Poloniei, Andrzej Duda, s-a declarat foarte afectat de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Totodată, el a făcut îndemn la sprijinirea în continuare a Ucrainei, pentru a opri ”imperialismul lui Putin”.

”Suntem bucuroși ca ne-am intalnit in acest summit. Cel mai important este să sprijim Ucraina, ca să oprim imperialismul lui Putin”, a spus și președintele Poloniei.

10-06-2022
11:54

Au sosit la Palatul Cotroceni liderii țărilor participante la Summitul NATO din România

Au sosit participanții la Summitul Formatului București 9 (B9). Și-au dat mâna cu președintele României și al Poloniei.

Nouă președinți din flancul estic iau parte la eveniment, ca să discute despre războiul de la graniță, Rusia-Ucraina.

Eveniment important în România. Vineri are loc la Palatul Cotroceni Summitul Formatului București 9 (B9). Aici se vor reuni statele membre ale NATO, din Flancul Estic.

Summit NATO la Palatul Cotroceni, inițiat de președintele României și președintele Poloniei

Summitul NATO este găzduit de președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda. Toți liderii invitați vor discuta despre războiul de la graniță, Rusia-Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Evenimentul este organizat la invitația Președintelui României și a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, ca inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de invitat de onoare. 

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 are o importanță deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și a provocărilor comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euroatlantică.

ADVERTISEMENT

Formatul B9 și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare și consultare eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic, precum și la nivel transatlantic (…)”, informează Administrația Prezidențială.

La ceremonie ia parte și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Însă, oficialul va fi prezent prin videoconferință, din cauza unor probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster, care poate apărea după infecția cu coronavirus. Liderul NATO a fost bolnav de Covid-19 în luna mai.

”Secretarul general va desfăşura vizita sa planificată în Germania şi România de la distanţă şi nu în persoană. El a fost diagnosticat cu zona zoster, ceea ce se poate întâmpla după COVID-19, şi lucrează de acasă”, au spus pentru Reuters reprezentanți ai NATO.

ADVERTISEMENT

Coloane oficiale în Capitală. Șoferii trebuie să circule cu prudență

Având în vedere evenimentul actual, mai multe coloane oficiale vor trece prin Capitală. Astel, șoferii trebuie să circule cu multă prudență în trafic și să evite în special DN1, care face legătura dintre Aeroportul Otopeni și București.

ADVERTISEMENT