News

Stoltenberg nu mai participă la summitul NATO de la București. A fost diagnosticat cu zona zoster. Update

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui Summitul București 9 (B9) vineri, la Palatul Cotroceni. La eveniment și-a anunțat prezența și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
09.06.2022 | 12:18
Stoltenberg nu mai participa la summitul NATO de la Bucuresti A fost diagnosticat cu zona zoster Update
În februarie 2022, Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT
09-06-2022
09:18

Zona zoster îl împiedică pe Jens Stoltenberg să ajungă în România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu zona zoster, astfel încât este nevoit să poarte discuţiile programate în România şi Germania de la distanţă. Anunțul a fost confirmat de un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, citat de Reuters.

El a fost diagnosticat cu zona zoster, ceea ce se poate întâmpla după COVID-19. Lucrează de acasă”, a declarat reprezentantul NATO. Stoltenberg a fost diagnosticat cu COVID-19 la jumătatea lunii mai. La acea vreme a avut simptome uşoare şi a lucrat de acasă.

Jens Stoltenberg urma să se întâlnească joi, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz. Vineri era așteptat la Palatul Cotroceni, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui Summitul București 9 (B9) vineri, la Palatul Cotroceni. La eveniment și-a anunțat prezența și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Summitul București 9 (B9), pregătit de Iohannis și Duda

Conform informațiilor publicate pe site-ul administrației prezidențiale, formatul București 9 (B9) este o inițiativă lansată de Iohannis și de președintele Poloniei, Andrzej Duda.

ADVERTISEMENT

La acest eveniment participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va avea convorbiri bilaterale cu președintele României și al Poloniei. În același context, liderul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord va discuta și cu președinta Ungariei, Katalin Novak.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul oficial al NATO se precizează că după reuniunea la nivel înalt, secretarul general va susține o conferință de presă comună cu președintele României și cu președintele Poloniei.

Summitul NATO de la Madrid e foarte important

Conform programului, la ora 14:00 va fi discursul de deschidere al secretarului general al NATO. La 16:15 urmează conferința de presă comună a secretarului general al NATO cu președinții României și ai Poloniei.

ADVERTISEMENT

Remarcile de deschidere și conferința de presă vor fi transmise în direct pe site-ul NATO, pe canalul YouTube și pe site-ul Administrației Prezidențiale a României. O transcriere a declarațiilor Secretarului General, precum și imagini, vor fi disponibile pe site-ul NATO după eveniment.

Summitul de la București este organizat înaintea celui de la Madrid, programat între 28 și 30 iunie. Liderii NATO se reunesc în Spania pentru a discuta probleme importante cu care se confruntă Alianța.

ADVERTISEMENT

Spania e membră NATO din 1982

Summitul de la Madrid va stabili direcția strategică a NATO pentru următorul deceniu și pentru perioada următoare. Liderii țărilor membre se vor asigura că Alianța va continua să se adapteze la schimbările și provocările de securitate care s-au înmulțit odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

La 30 mai 1982, Spania a devenit cea de-a 16-a țară care a aderat la NATO. Noul membru a adus multe plusuri în momentul aderării la Alianța veche de 33 de ani.

Printre ele, capacitățile sale militare și poziția geostrategică vitală pentru apărarea Europei Occidentale (poziționată între Marea Mediterană și Oceanul Atlantic). De asemenea, Spania a pus la dispoziția NATO și relațiile politice cu America Latină, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

 

 

ADVERTISEMENT