Sport

SuperLiga poate încasa milioane de la UEFA! Cine sunt străinii care s-au calificat la Euro 2024 și cum se împart banii

România a obținut calificarea la Euro 2024, dar SuperLiga merge la turneul final și cu doi fotbaliști străini. Ajeti și Kurtic au fost titulari în campaniile de succes ale naționalelor lor.
21.11.2023 | 13:00
SuperLiga poate incasa milioane de la UEFA Cine sunt strainii care sau calificat la Euro 2024 si cum se impart banii
Arlind Ajeti, de la CFR Cluj a fost pe teren pentru Albania, în preliminariile pentru Euro 2024. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Euro 2024 poate fi o adevărată mină de aur pentru SuperLiga. Prețurile jucătorilor ar putea exploda în cazul unor prestații bune la turneul final. Mai mult, cluburile care trimit jucători la competiția din Germania vor primi bani direct de la UEFA.

Doi străini din SuperLiga au jucat în preliminariile pentru Euro 2024 și au obținut calificarea: Arlind Ajeti și Jasmin Kurtic

Pe lângă jucătorii care vor reprezenta România, SuperLiga mai trimite și cel puțin doi străini la Euro 2024. Arlind Ajeti, de la CFR Cluj, și Jasmin Kurtic, de la Universitatea Craiova, au obținut biletele la Euro 2024 cu Albania, respectiv Slovenia.

ADVERTISEMENT

Ajeti, 30 de ani, a lipsit la meciurile Albaniei din luna noiembrie, din cauza unei accidentări la gleznă. Dar a fost pe teren în luna octombrie, 90 de minute în victoria contra Cehiei, scor 3-0, și 45 de minute în succesul cu Bulgaria, scor 2-0. Are 23 de selecții și un gol pentru naționala Albaniei.

Jasmin Kurtic, 34 de ani, este unul dintre favoriții selecționerului Matjaz Kek. A fost pe teren în toate partidele pe care Slovenia le-a disputat în această toamnă, chiar dacă nu a prins niciun meci ca titular. Va fi cu siguranță și la Euro 2024, dacă va fi ferit de accidentări. Kurtic are 88 de selecții și două goluri pentru Slovenia.

ADVERTISEMENT

Sepsi are patru străini care visează să ajungă la Euro 2024: Varga și Kecskes cu Ungaria, Ninaj cu Slovacia și Kallaku pentru Albania

Kurtic și Ajeti au fost pe teren pentru selecționate calificate la Euro, dar și Sepsi are în lot câțiva jucători care vor lupta pentru un loc la Euro 2024. Roland Varga, Akos Kecskes (ambii Ungaria), Branislav Ninaj (Slovacia) și Sherif Kallaku (Albania) sunt jucători cu selecții de-a lungul timpului la națională.

Niciunul dintre cei 4 fotbaliști ai lui Sepsi nu a prins minute în aceste preliminarii, dar vor fi cu siguranță motivați să revină în circuitul naționalei și să fie în lot pentru Euro 2024. Dacă toți vor ajunge la turneul final, Sepsi ar putea da o adevărată lovitură financiară.

ADVERTISEMENT

Roland Varga are 24 de selecții și 3 goluri pentru Ungaria, selecționată la care Akos Kecskes a prins 6 partide. Varga nu a mai fost la lot de la finalul anului 2021, iar Kecskes din toamna anului trecut.

Branislav Ninaj are trei selecții pentru naționala Slovaciei, dar nu a mai fost chemat la lot din toamna lui 2020. Sherif Kallaku are 7 selecții pentru Albania, iar anul trecut a jucat în două amicale disputate de selecționata lui Sylvinho.

ADVERTISEMENT

Campionatul din România nu a dat niciun jucător la Euro 2020. Chelsea a luat cei mai mulți bani după acel turneu, 5,1 milioane de euro

Sumele pe care cluburile le vor încasa urmează să fie stabilite de UEFA, în funcție de numărul de zile pe care jucătorii convocați le petrec în Germania. Cert este că UEFA a alocat 140 de milioane de euro drept compensare pentru cluburile care trimit jucători la Euro 2024. Suma este cu 10 milioane de euro mai mare decât la Euro 2020.

Chelsea, care a avut cinci jucători în finala turneului, Italia – Anglia (Jorjinho și Emerson la Italia, Mount, James și Chilwell la Anglia), a încasat cei mai mulți bani de la UEFA după Euro 2020, 5,1 milioane de euro.

Manchester City (4,8 milioane de euro), Juventus (3,8) și Atalanta (2,9) au completat lista echipelor care au încasat cei mai mulți bani după Euro 2020. 697 de cluburi din 55 de țări au luat bani după Euro 2020, iar Anglia a încasat în total nu mai puțin de 47 milioane de euro.

0…. jucători din campionatul României au fost la Campionatul European din 2020!

55… de țări au dat jucători la Campionatul European din 2020

140de milioane de euro oferă UEFA pentru cluburile care vor da jucători la Euro 2024

ADVERTISEMENT