Life

Superstiții de Crăciun. Ce e bine să mănânci în Ajunul acestei sărbători

De prin popor adunate! Superstiții de Crăciun de care oameni din toate colțurile țării țin cont. Mănâncă asta în Ajunul acestei sărbători și evită medicul tot anul care vine!
24.12.2022 | 08:30
Superstitii de Craciun Ce e bine sa mananci in Ajunul acestei sarbatori
Superstiții de Crăciun adunate din popor. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Suntem un popor superstițios și pentru fiecare sărbătoare avem învățături transmise din generație în generație, păstrate până în zilele noastre. Că vrei să ții cont de ele sau ești doar curios în ce credeau bunicii și străbunicii, FANATIK a scotocit prin „arhive” și a scos la iveală cele mai interesante superstiții.

Superstiții de Crăciun păstrate din moși strămoși. Ce să mănânci în Ajun dacă vrei să vii sănătos tot anul

Ca popor ne place misticismul, suntem pasionați de magie, spirite, fie ele bune sau rele, și creaturi fantastice. Pentru fiecare sărbătoare, dispunem de un set bine pus la punct de superstiții, obiceiuri și tradiții, pe care îl scoatem la înaintare cu fiecare ocazie.

ADVERTISEMENT

Transmise din moși strămoși, toate aceste învățături dau un farmec aparte evenimentelor, iar Crăciunul nu a fost ocolit.

Prin urmare, această perioadă magică a anului vine la pachet un ansamblu de credințe în supranatural. De unele putem să ținem cont, iar altele pot fi considerate de-a dreptul amuzante, dar în spatele fiecăreia se ascunde o doză de inedit.

ADVERTISEMENT

Dacă pregătirile pentru sărbătoare încep uneori chiar și cu o săptămână înainte, în Ajun, toate hărnicuțele pregătesc de zor turte, colaci și covrigi pe care să le împartă colindătorilor, pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă, sau cel puțin așa se obișnuia în bătrâni.

Dacă n-ai timp de stat în bucătărie, ai grijă, totuși, să ai în casă și să mănânci măcar un măr pe 24 decembrie, căci așa cum spune celebra zicală, va ține doctorul departe, nu pentru o zi, ci pentru tot anul care vine.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu copiii care se nasc de Crăciun

Pe de altă parte, o superstiție răspândită în țară ține loc de aplicație meteo pentru români. Se spună că dacă de Crăciun avem zăpadă, atunci de Paște iarba va fi verde și vom avea parte de vreme frumoasă.

Mergând pe aceeași idee, dacă cerul va fi senin pe 25 decembrie, atunci recoltele vor fi bogate și roditoare în anul ce stă să înceapă.

ADVERTISEMENT

La capitolul noroc, românii au mai multe superstiții. Una dintre ele amintește că dacă nu ai avut grijă să-ți împodobești casa și cu crenguțe de vâsc, nu doar cu luminițe, atunci ești vizat de ghinion pentru viitorul apropiat.

Asemenea pruncului Iisus, cei care vin pe lume în ziua de Crăciun sunt speciali, iar norocul îi va urma pretutindeni la fiecare pas din viața lor.

Și dacă de obicei este o problemă dacă verși vinul, mai ales că și riști să pătezi fața de masă, de Crăciun se presupune că asta va aduce noroc. De ce același deznodământ vei avea parte și dacă dai unui sărman de pomană sau răstorni o cutie cu chibrituri.

Totodată, în ciuda curățeniei amănunțite făcute în prealabil, de care știm bine că nimeni nu scapă în această perioadă, pentru un strop de noroc în plus ar fi bine să mături și pragul casei în Ajun. Totuși, nu exagera cu ordinea și nu arunca gunoiul dacă nu vrei un efect contrar.

La fel ca de Sfântul Andrei, spiritele rele ar ieși la plimbare, iar pentru a scăpa de ele trebuie să punem usturoi pe masă și la ferestre. Cei mai superstițioși merg până într-acolo încât ung cu condimentul „salvator” vitele și grajdurile.

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Loredana Groza , de la patru chifle pe zi la milioane de euro
Loredana Groza , de la patru chifle pe zi la milioane de euro
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate...
O monedă românească valorează cât o garsonieră. Cine o are în casă poate spune că l-a lovit norocul
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română