Suntem un popor superstițios și pentru fiecare sărbătoare avem învățături transmise din generație în generație, păstrate până în zilele noastre. Că vrei să ții cont de ele sau ești doar curios în ce credeau bunicii și străbunicii, FANATIK a scotocit prin „arhive” și a scos la iveală cele mai interesante superstiții.
Ca popor ne place misticismul, suntem pasionați de magie, spirite, fie ele bune sau rele, și creaturi fantastice. Pentru fiecare sărbătoare, dispunem de un set bine pus la punct de superstiții, obiceiuri și tradiții, pe care îl scoatem la înaintare cu fiecare ocazie.
Transmise din moși strămoși, toate aceste învățături dau un farmec aparte evenimentelor, iar Crăciunul nu a fost ocolit.
Prin urmare, această perioadă magică a anului vine la pachet un ansamblu de credințe în supranatural. De unele putem să ținem cont, iar altele pot fi considerate de-a dreptul amuzante, dar în spatele fiecăreia se ascunde o doză de inedit.
Dacă pregătirile pentru sărbătoare încep uneori chiar și cu o săptămână înainte, în Ajun, toate hărnicuțele pregătesc de zor turte, colaci și covrigi pe care să le împartă colindătorilor, pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă, sau cel puțin așa se obișnuia în bătrâni.
Dacă n-ai timp de stat în bucătărie, ai grijă, totuși, să ai în casă și să mănânci măcar un măr pe 24 decembrie, căci așa cum spune celebra zicală, va ține doctorul departe, nu pentru o zi, ci pentru tot anul care vine.
Pe de altă parte, o superstiție răspândită în țară ține loc de aplicație meteo pentru români. Se spună că dacă de Crăciun avem zăpadă, atunci de Paște iarba va fi verde și vom avea parte de vreme frumoasă.
Mergând pe aceeași idee, dacă cerul va fi senin pe 25 decembrie, atunci recoltele vor fi bogate și roditoare în anul ce stă să înceapă.
La capitolul noroc, românii au mai multe superstiții. Una dintre ele amintește că dacă nu ai avut grijă să-ți împodobești casa și cu crenguțe de vâsc, nu doar cu luminițe, atunci ești vizat de ghinion pentru viitorul apropiat.
Asemenea pruncului Iisus, cei care vin pe lume în ziua de Crăciun sunt speciali, iar norocul îi va urma pretutindeni la fiecare pas din viața lor.
Și dacă de obicei este o problemă dacă verși vinul, mai ales că și riști să pătezi fața de masă, de Crăciun se presupune că asta va aduce noroc. De ce același deznodământ vei avea parte și dacă dai unui sărman de pomană sau răstorni o cutie cu chibrituri.
Totodată, în ciuda curățeniei amănunțite făcute în prealabil, de care știm bine că nimeni nu scapă în această perioadă, pentru un strop de noroc în plus ar fi bine să mături și pragul casei în Ajun. Totuși, nu exagera cu ordinea și nu arunca gunoiul dacă nu vrei un efect contrar.
La fel ca de Sfântul Andrei, spiritele rele ar ieși la plimbare, iar pentru a scăpa de ele trebuie să punem usturoi pe masă și la ferestre. Cei mai superstițioși merg până într-acolo încât ung cu condimentul „salvator” vitele și grajdurile.