Life

Superstiții în Joia Mare. Ce nu trebuie să faci deloc în această zi

Obiceiuri și tradiții în Joia Mare. Ce nu este bine să facă credincioșii în această zi de mare sărbătoare înainte de Paște.
13.04.2023 | 07:00
Superstitii in Joia Mare Ce nu trebuie sa faci deloc in aceasta zi
Ce semnificație are Joia Mare. Sursa foto: doxologia / Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Superstiții în Joia Mare. Ce nu trebuie să faci deloc în această zi, potrivit calendarului ortodox și preoților. Este o zi extrem de importantă, care marchează 4 evenimente majore din viața Mântuitorului Iisus Hristos.

Ce semnificație are Joia Mare

Joia Mare mai este cunoscută de creștinii ortodocși drept Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. Ziua are mai multe semnificații aparte, una dintre ele fiind spălarea picioarelor ucenicilor ca pildă de smerenie. Evenimentul este povestit de Sfântul Ioan Evanghelistul.

ADVERTISEMENT

Conform crestinortodox.ro, momentul îl înfăţisează pe Iisus Hristos în timp ce spală picioarele ucenicilor, fapt care are caracter purificator. În felul acesta Fiul lui Dumnezeu i-a curăţat pe ucenici de păcate. În prezent, gestul este un privilegiu de a dărui altora prin jertfă.

Acest ritual a precedat Cinei cea de taină când Iisus prin folosirea vinului şi a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit. Acela a fost momentul în care Mântuitorul a instituit Taina Împărtăşaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Sa.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri și tradiții din Joia Mare

Joia Mare aduce o serie de obiceiuri și tradiții, una dintre ele spunând că nu se mai bat clopotele, ci doar toaca. Gospodinele înroșesc ouăle în această zi de mare sărbătoare și pregătesc cozonacii și pasca din făină albă cernută într-o tavă specială.

În unele regiuni din țară nu se aruncă cojile de la ouă și nici nu se ard. Ele se strâng cu mare grijă și se aruncă într-o apă curgătoare în Sâmbăta Mare, crezându-se că puii și găinile vor fi păzite în felul acesta de păsările prădătoare peste vară.

ADVERTISEMENT

Femele trebuie să termine de tors toată cânepa până la această dată din calendar. Se spune Joimărița vine la femeile leneșe să vadă cât au lucrat și dacă le prinde dormind atunci le face să fie neputincioase tot restul anului.

Nu se spală haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care se poate face acest lucru este Miercurea Mare. De asemenea, credincioșii merg la Biserică dimineața pentru a se spovedi și pentru a primi împărtășania.

ADVERTISEMENT

În Sudul ţării fetele obişnuiesc să facă câte 12 noduri unei aţe și pentru fiecare o dorință. Acestea se dezleagă numai când dorința s-a împlinit. Ața se mai poate pune și sub pernă noaptea, crezându-se că le apare în vis ursitul.

Ce nu trebuie să mănânci în această zi sfântă

În altă ordine de idei, credincioșii trebuie să știe că în Joia Mare sunt interzise anumite alimente. Oțetul și urizile nu trebuie să fie mâncate în această zi sfântă nici de cei care au ținut postul. Se spune că Iisus a fost bătut cu urzici când era răstignit pe cruce.

Mântuitorul a fost stropit cu oţet pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. Mai mult decât atât, legenda spune că atunci când a cerut un strop de apă i s-a oferit oțet, de aici și obiceiul popular de a fi excluse celor două produse.

Superstiții în Joia Mare

Joia Mare aduce o superstiție importantă care are legătură cu pomenirea celor trecuți în neființă. O veche tradiție populară ne amintește că în noaptea de miercuri spre joi se deschid mormintele și sufletele se întorc la vechile lor locuințe.

Sufletele celor morți rămân pe pământ până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Oamenii obișnuiesc să dea de pomană apă și să arunce pe mormânt o găleată cu apă. În unele regiuni din țară cei tineri duc apă la femeile mai bătrâne.

În zona Olteniei se fac focuri pentru morți din boz sau nuiele și se crede că acest ritual închipuie focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească să se încălzească atunci când Iuda l-a vândut pe Hristos. Obiceiul mai poate însemna focul Sfântului Petru când s-a lepădat de Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT