News

Superstiții și tradiții de Rusalii. Lucrurile interzise în această zi de sărbătoare

06.06.2020 | 16:40
Superstitii si traditii de Rusalii Lucrurile interzise in aceasta zi de sarbatoare
Superstiții și tradiții de Rusalii. Lucrurile interzise în această zi de sărbătoare. Sursa foto: folclor-romanesc.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul ortodox ne amintește că duminica aceasta, 7 iunie, celebrăm Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare care are loc anual, la 50 de zile după Paște. În această zi credincioșii păstrează câteva superstiții și tradiții care să-i ferească de spiritele malefice ale Ielelor.

Ce sunt Rusaliile și ce rele fac ele oamenilor

O veche credință populară spune că Rusaliile sunt spiritele morților care după ce au părăsit mormintele în Joia Mare din săptămâna Paștelui refuză să se întoarcă sub pământ și încep să facă rele oamenilor. Credincioșii evită să le numească Rusalii tocmai pentru a nu le înrăi, de aceea ele mai sunt cunoscute ca iele, zâne sau șoimane.

ADVERTISEMENT

Una dintre superstițiile păstrate din moși-strămoși ne amintește că aceste spirite stau în special pe lângă izvoare și îmbie prin cântecele lor oamenii pentru a le lua mințile și pentru a-i îmbolnăvi. De aceea leacul pentru cei „atinși” de iele este „Jocul Căluşarilor”, un obiect foarte vechi păstrat în multe regiuni din țară.

Boala seamănă cu un fel de transă care poate fi îndepărtată numai prin puterea dansului călușarilor. Mai exact, bătrânii satele spun că cei blestemați de iele se fac bine numai după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste ei. De aici, vine și expresia „luat de Rusalii”.

ADVERTISEMENT

Superstiții ținute de credincioși în ziua de Rusalii

  1. Legendele spun că Rusaliile, numite și Iele, sunt ființe fantastice care stau pe pământ timp de o lună pentru a lua mințile oamenilor. Îmbrăcate în alb, Ielele lasă în urma lor pământuri arse și neroditoare, acolo unde se ascund în toată această perioadă
  2. Rusaliile sunt cunoscute de credincioși sub diferite nume, în funcție de regiunea țării. Așadar, acestea mai pot fi regăsite sub denumirea de zâne, șoimane, iele, ursoaice sau împărătesele – văzduhului
  3. Ielele răpesc în ziua de Rusalii un tânăr frumos cu care se joacă, apoi îl eliberează, însă acesta nu poate spune că a văzut, în caz contrar fiind aspru pedepsit
  4. O altă superstiție spune că nu este bine să te cerți în această zi pentru că vei fi „luat de Rusalii”, adică vei fi pedepsit
  5. Totodată, cei care merg la câmp, la vie sau în locuri pustii se vor întâlni cu spiritele rele care-i vor pedepsi pentru că nu au respectat sărbătoarea.

Tradiții și obiceiuri care se păstrează în zilele de Rusalii

Fiind o sărbătoarea foarte importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni, în acestea două zile de Rusalii, pe 7 și 8 iunie, se păstrează și câteva tradiții și obiceiuri pentru a ține la distanță spiritele malefice.

ADVERTISEMENT

Obiceiurile diferă de la o zonă la alta, însă în foarte multe locuri din țară se păstrează tradiția potrivit căreia casele se împodobesc cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a alunga spiritele rele și bolile. Aceste ramuri trebuie înainte sfințite la Biserică.

De asemenea, o tradiție foarte veche mai spune că teiul ferește gospodăriile de grindină, fulgere și duhurile rele ale zânelor, ramurile punându-se și la icoanele din casă.

ADVERTISEMENT

Ramurile de tei, soc sau mure care se sfințesc la slujba din duminica Rusaliilor se păstrează în casă tot anul și se folosesc ca leacuri atunci când este nevoie. O tradiție populară spune că aceste leacuri au puteri miraculoase până la Sânziene, adică până pe 24 iunie.

În alte zone ale țării, gospodinele ung cu usturoi ușile pentru ca locuința să fie păzită de rele și ghinioane până la sfârșitul anului. În plus, femeile fac anumite descântece menite să alunge Ielele.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în...
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în lumea fără dor
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!