News

Supravegherea video a grădinițelor ar putea deveni obligatorie. Școlile nu sunt incluse în proiect

Instalarea camerelor video ar putea deveni obligatorie în grădinițe și creșe, însă pentru sălile de clasă din școli va rămâne opțională.
06.03.2024 | 14:17
Supravegherea video a gradinitelor ar putea deveni obligatorie Scolile nu sunt incluse in proiect
Supravegherea video în creșe și grădinițe ar putea deveni obligatorie/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un număr de 33 de deputați ai PSD au depus la Camera Deputaților un proiect de lege prin care instalarea camerelor video în creșe și grădinițe va deveni obligatorie, indiferent dacă părinții sau cadrele didactice sunt de acord sau nu. În schimb, părinților li se va acorda acces la imagini în timp real din sălile în care se află copiii lor.

Supravegherea video, limitată de prevederile legii

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că măsura a devenit necesară în condițiile în care au apărut situații de abuz asupra copiilor săvârșite de educatoare sau îngrijitoare. „Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenințare, terorizare, ridiculizare etc.”, se spune în expunere.

ADVERTISEMENT

Autorii proiectului arată că depistarea abuzului în aceste cazuri este mai dificilă din cauza vârstelor mici ale victimelor, iar din acest motiv trebuie găsite soluții prin care abuzurile fizice sau psihice comise împotriva preșcolarilor să fie depistat rapid astfel încât copiii să fie expuși cât mai puțină vreme. O astfel de soluție ar fi supravegherea video a copiilor din creșe și grădinițe, iar părinții să aibă acces direct la camerele instalate.

Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar reglementează destul de vag chestiunea instalării camerelor video în sălile de clasă. „În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor”, prevede legea la alineatul 1 al articolului 66.

ADVERTISEMENT

Formularea „poate” lasă la latitudinea conducerii școlilor, creșelor sau grădinițelor instalarea de camere video, rezultatul consultărilor nefiind imperativ pentru conducere decât într-un singur caz: „Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional.

De asemenea, accesul la imagini pentru părinți este unul dificil, întrucât este nevoie de o cerere scrisă motivată care să fie aprobată de către directorul unității de învățământ. Practic, dacă un director vrea să blocheze accesul părinților la imaginile de pe camerele video, are acoperirea legală să o facă.

ADVERTISEMENT

Acces simplu la camerele din creșe și grădinițe

Prin proiectul de lege s-ar institui un sistem derogatoriu de la aceste prevederi în cazul creșelor și grădinițelor. Astfel, pentru unitățile de învățământ antepreșcolar sau preșcolar instalarea de camere video va fi obligatorie. „Consimțământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație antepreșcolară și preșcolară nu este necesar”, prevede proiectul.

Supravegherea video se va face în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese și săli de festivități, iar imaginile vor putea fi vizionate în timp real de către părinți, dacă doresc acest lucru. „Unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar sunt obligate să transmită părinților modalitatea prin care aceștia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă”, mai prevede inițiativa legislativă.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a fost depusă după ce în luna februarie a izbucnit un scandal legat de modul în care o îngrijitoare de la un centru educațional din Popești-Leordeni trata copiii. „Să vezi ce te dau cu capul de masa asta. Că a venit rândul tău! Dacă vorbești așa mult cu colegul tău, să vad dacă știi lunile anului! Hai, mișcă-te încoace! Mișcă-te, să vezi ce bătaie îți iei!”, țipa femeia la un copil, potrivit unei înregistrări audio.

ADVERTISEMENT