News

Femeia luată de pe plajă de SMURD după ce i s-a făcut rău a fost testată de COVID-19. Care a fost rezultatul. Update

19.08.2020 | 15:59
Femeia luata de pe plaja de SMURD dupa ce i sa facut rau a fost testata de COVID19 Care a fost rezultatul Update
ADVERTISEMENT

Unei femei i s-a făcut rău pe plajă și a fost luată de SMURD. Incidentul s-a produs pe plaja din Eforie Nord.

Tânăra  a fost dusă în grabă la spitalul de boli infecțioase. Acolo a primit primele îngrijiri și i s-a făcut virusul Sars-Cov-2, care a ieşit pozitiv.

ADVERTISEMENT

Femeia are vârstă de 28 de ani și este din județul Suceava. Se afla în vacanță la mare și savura din plin ultimele zile din această vară. Din senin i s-a făcut rău. Familia a chemat în grabă echipajul de ambulanță care a constatat că fata are simptome de COVID-19.

UPDATE 19.30: DSP Constanţa a anunţat că familia femeii susţine că nu a intrat în contact cu alte persoane, nu are simptome şi a plecat acasă cu autoturismul propriu.

ADVERTISEMENT

DSP a mai transmis că s-a făcut un control la pensiunea din Eforie Nord unde familia femeii fusese cazată.

“În urma acţiunii au fost constatate următoarele aspecte: într-un apartament cu două camere au fost cazate 5 persoane; familia a sosit în data de 16 august, s-a cazat la ora 15:00 şi avea rezervare până pe data de 21 august; din momentul cazării până în prezent, familia nu a apelat la serviciile pensiunii pentru servirea mesei. Conform declaraţiilor familiei, masa a fost servită în foişorul propriu al apartamentului, cu alimente achiziţionate din alte surse de alimentaţie publică”, se arată în comunicatul DSP.

ADVERTISEMENT

Familia a declarat că nu a luat contact cu alte persoane, că nimeni nu prezintă simptome, iar din acest motiv a decis să plece spre Suceava cu autoturismul propriu şi respectând toate normele.

Administratorul pensiunii le-a spus reprezentanţilor DSP că a luat contact cu această familie timp de cinci minute, în spaţiu deschis, purtând mască.

ADVERTISEMENT

Echipa de control a mai constatat că pensiunea este dotată cu produse de igienizare şi dispensere, dar la nivelul unităţii de cazare nu se verifică temperatura persoanelor cazate şi nici a singurei persoane angajate.

“Nu s-a putut face dovada instruirii persoanei responsabile cu operaţiunile de curăţenie a cursului de <<Noţiuni Fundamentale de Igienă>>, motiv pentru care s-a aplicat o sancţiune contravenţională conform HG nr. 857/2011, Art. 5, în valoare de 1000 lei. Pentru persoana angajată nu exista fişa de aptitudini semnată de medicul de medicina muncii, ci doar aviz de la medicul de familie, la angajare, în data de 19.06.2020”, a precizat sursa citată.

La recomandarea DSP Constanţa, după eliberarea apartamentului va fi făcută o dezinfecţie prin nebulizare, cu o firmă specializată, în toate încăperile tranzitate de familie, după care se vor dezinfecta toate suprafeţele.

UPDATE 16.00: DSP Constanţa a anunţat că femeia este infectată cu coronavirus.

“A fost confirmată cu COVID-19 femeia în vârstă de 28 de ani din Suceava căreia i s-a făcut rău pe plaja din Efortie Nord cu o zi în urmă, fiind declanşată o anchetă epidemiologică”, a precizat Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa.


Suspectă de COVID-19. Ce simptome avea

Se pare că tânăra și-a pierdut cunoștința și a rămas întinsă pe șezlong. După ce a fost evaluată, medicii au observat că prezintă două simptome importante: lipsa mirosului și lipsa gustului.

„Am primit o solicitare de la salvamarul din punctul de observație că o persoană de sex feminin a leșinat pe șezlong. Ne-am deplasat cu șenilata SMURD. Avea lipsa mirosului, cât și a gustului”, a declarat Bogdan Ghimboașe, coordonatorul salvamarilor din Eforie Nord.

A fost transportată de urgentă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde a primit primele îngrijiri și i s-a făcut testul pentru noul coronavirus. Acum, femeia așteaptă cu îngrijorare rezultatul analizelor.

„Paramedicii SMURD au fost solicitați de salvamari să intervină la o persoană care prezenta stare de rău pe plajă.

Colegii s-au deplasat cu șenilata și au preluat o femeie în vârstă de 28 de ani, pe care au transporat-o la cort și acolo a fost evaluată medical.

Întrucât prezenta simptome specifice noului coronavirus, colegii mei au solicitat echipaj de prim ajutor, care a preluat pacienta și a transportat-o la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Dorim să precizăm că salvatorii au fost echipați corespunzător pe toată perioada acestei misiuni”, a afirmat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

ADVERTISEMENT
Tags: