News

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie, de teamă că ar putea fi cobai într-o statistică a UE

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să fie măsurați și cântăriți. Aceștia spun că „nu doresc ca UE să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor".
28.06.2023 | 18:20
Sute de parinti din Alba au refuzat ca micutii sa participe la o evaluare a starii de nutritie de teama ca ar putea fi cobai intro statistica a UE
Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie. Situația a fost semnalată de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, iar motivul din spatele refuzului este bizar.

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie

Greutatea și înălțimea copiilor ar fi trebuit măsurate. Acțiunea făcea parte dintr-o activitate organizată pentru efectuarea unui studiu de evaluare a stării de nutriţie la nivel național, fiind vorba de o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Însă, programul a fost perturbat din cauza refuzului părinților ca micuții să participe la activitățile menționate. Potrivit directorului DSP Alba, aproape 40 la sută dintre aceștia nu și-au dat acordul pentru a fi măsurați și cântăriți copiii lor.

“Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar. Implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală.

ADVERTISEMENT

Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz. Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”, a transmis Alexandru Sinea, potrivit Agerpres.

Motivul din spatele refuzului părinților

Sute de părinți s-au opus, inclusiv cei din municipiul reședință de județ. Directorul DSP Alba a dezvăluit și motivul din spatele acestei decizii. Cei mai mulți dintre acești părinți “au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”.

ADVERTISEMENT

“Surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”, a adăugat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Astfel, de teamă că micuții ar putea fi folosiți pe post de cobai în statistica UE, foarte mulți părinți s-au opus activității. Datele incluse în studiu sunt anonimizate, iar numele copiilor nu ar fi trebuit menționate.

ADVERTISEMENT

Studiul este considerat o acțiune normală prin care este supravegheată tendința privind supraponderalitatea şi obezitatea în rândul elevilor. Activitatea are loc în cadrul Programului naţional de evaluare a sării de sănătate, în coordonarea (INSP), prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a şcolilor, arată Agerpres.

 

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română