News

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie, de teamă că ar putea fi cobai într-o statistică a UE

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să fie măsurați și cântăriți. Aceștia spun că „nu doresc ca UE să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor".
28.06.2023 | 18:20
Sute de parinti din Alba au refuzat ca micutii sa participe la o evaluare a starii de nutritie de teama ca ar putea fi cobai intro statistica a UE
Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie. Situația a fost semnalată de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, iar motivul din spatele refuzului este bizar.

Sute de părinți din Alba au refuzat ca micuții să participe la o evaluare a stării de nutriţie

Greutatea și înălțimea copiilor ar fi trebuit măsurate. Acțiunea făcea parte dintr-o activitate organizată pentru efectuarea unui studiu de evaluare a stării de nutriţie la nivel național, fiind vorba de o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Însă, programul a fost perturbat din cauza refuzului părinților ca micuții să participe la activitățile menționate. Potrivit directorului DSP Alba, aproape 40 la sută dintre aceștia nu și-au dat acordul pentru a fi măsurați și cântăriți copiii lor.

“Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar. Implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală.

ADVERTISEMENT

Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz. Undeva între 30 şi 40% dintre părinţi au refuzat acest lucru. Au completat chestionarul, dar nu şi-au exprimat acordul ca să-i putem măsura şi cântări pe copii”, a transmis Alexandru Sinea, potrivit Agerpres.

Motivul din spatele refuzului părinților

Sute de părinți s-au opus, inclusiv cei din municipiul reședință de județ. Directorul DSP Alba a dezvăluit și motivul din spatele acestei decizii. Cei mai mulți dintre acești părinți “au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”.

ADVERTISEMENT

“Surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”, a adăugat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Astfel, de teamă că micuții ar putea fi folosiți pe post de cobai în statistica UE, foarte mulți părinți s-au opus activității. Datele incluse în studiu sunt anonimizate, iar numele copiilor nu ar fi trebuit menționate.

ADVERTISEMENT

Studiul este considerat o acțiune normală prin care este supravegheată tendința privind supraponderalitatea şi obezitatea în rândul elevilor. Activitatea are loc în cadrul Programului naţional de evaluare a sării de sănătate, în coordonarea (INSP), prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a şcolilor, arată Agerpres.

 

ADVERTISEMENT