News

Taiwan își lansează propriul submarin de luptă, înarmat de SUA. Reacția Chinei nu s-a lăsat așteptată

Taiwan dezvăluie primul submarin de fabricație națională. Bugetul de apărare al insulei autonome va atinge o sumă record anul viitor
28.09.2023 | 18:37
Taiwan isi lanseaza propriul submarin de lupta inarmat de SUA Reactia Chinei nu sa lasat asteptata
Un nou submarin în arsenalul Taiwanului ar putea pune probleme unei invazii chineze / Foto: captură, Defense Pilipinas TV
ADVERTISEMENT

Taiwan a inaugurat, joi, primul său submarin de fabricație națională, cu scopul de a-și întări armata în fața amenințării Chinei. Beijingul a reacționat și a calificat strategia de apărare a insulei autonome drept o „prostie fără sens”. Guvernul chinez consideră că insula Taiwan face parte din teritoriul său și a promis că o va alipi înr-o zi, prin forță dacă va fi necesar, după spusele liderului de la Beijing, Xi Jinping.

„Creatură marină mitică”

Bugetul de apărare al Taiwanului va atinge un nivel record de 19 miliarde de dolari în 2024. Taipei intenționează să achiziționeze echipamente militare, în special de la principalul său aliat, Statele Unite, de la care nu a reușit însă să achiziționeze submarine. La venirea sa la putere în 2016, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid ostil Beijingului, a lansat un program de construcție de submarine pe teritoriul său, cu scopul de a livra opt astfel de nave strategice.

ADVERTISEMENT

Acest prim prototip, denumit „Hai Kun”, care în chineză înseamnă „creatură marină mitică”, a fost prezentat joi în cadrul unei ceremonii organizate în orașul portuar Kaohsiung, în sudul țării, scrie Le Point. „Istoria își va aminti mereu de această zi”, a declarat Tsai Ing-wen, aflată în fața submarinului învelit în culorile drapelului taiwanez.

„Multă vreme, construirea de submarine pe plan local a fost considerată o sarcină imposibilă”, a amintit președintele. „Dar astăzi, un submersibil proiectat și construit de propriul nostru popor este acum sub ochii tuturor pentru ca toată lumea să vadă – am reușit”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Sisteme de luptă și torpile din SUA

Cu un cost de 1,5 miliarde de dolari, submarinul, a cărui construcție a început în 2020, are o lungime de 80 de metri și cântărește între 2.500 și 3.000 de tone, în funcție de modul de deplasare.
Sistemele sale de luptă și torpilele provin de la gigantul american din domeniul apărării Lockheed Martin. Noul submarin va fi supus acum unor teste pe mare, iar Tsai Ing-wen a declarat că Hai Kun va fi operațional până în 2025. Unii experți în apărare cred că acest proces ar putea dura mai mult.

Marina taiwaneză are în prezent două submarine funcționale, nave din clasa Swordfish, achiziționate din Olanda în anii 1980. În 2001, Washingtonul a fost de acord să furnizeze opt submarine convenționale pentru Taipei, dar vânzarea nu s-a materializat niciodată.

ADVERTISEMENT

China: „O prostie fără sens”

În aceeași perioadă, China și-a construit una dintre cele mai mari flote din lume, cu submarine cu propulsie nucleară și portavioane. Joi, Ministerul chinez al Apărării a descris strategia Taiwanului de a-și construi propriile submarine drept „o prostie fără sens”.

„Indiferent câte arme construiesc sau cumpără autoritățile taiwaneze, nu pot împiedica tendința generală de reunificare națională”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wu Qian. Potrivit Departamentului american al Apărării, China deține aproximativ 60 de submarine, dintre care șase sunt cu propulsie nucleară și sunt înarmate cu rachete balistice.

ADVERTISEMENT

Suficient să pună probleme

Deși Taiwanul este în mod clar dezavantajat din punct de vedere numeric, desfășurarea submarinelor sale în două puncte strategice – Canalul Bashi și Strâmtoarea Miyako – ar fi suficientă pentru a pune probleme Chinei, potrivit lui Sifu Ou de la Institutul taiwanez pentru cercetare în domeniul apărării și securității naționale.

„Chinezii nu pot trece ușor, este foarte important pentru apărarea Taiwanului”, a spus el. Submarinul ar reprezenta un risc în cazul unui asalt amfibiu și al unui transport de trupe de către armata chineză, a declarat Ben Lewis, un analist independent din SUA, specializat în mișcările armatei chineze în jurul insulei.

„China a folosit o mulțime de nave civile pentru a întări transportul de trupe, iar un submarin ar putea face ravagii asupra unor nave care nu sunt concepute pentru războiul pe mare”, a spus Lewis. Cu toate acestea, Zivon Wang, analist militar în cadrul think tank-ului Chinese Council of Advanced Policy Studies din Taipei, consideră că noul submarin taiwanez este încă departe de a fi „pregătit de luptă”.

„Lansarea (…) nu înseamnă că Taiwanul va deveni brusc foarte puternic, dar este un element crucial în strategia de apărare națională”, a explicat el. Într-un articol publicat luni, cotidianul de stat chinez Global Times a afirmat că strategia Taiwanului de a bloca armata chineză ține de „visare”.

ADVERTISEMENT
Tags: