News

Țara care interzice fumatul în anumite spații publice. Autoritățile vor o generație fără fumători

Guvernul portughez vrea să extindă interdicția de a fuma în zonele exterioare. Țara vrea o generație fără tutun până în 2040
12.05.2023 | 08:40
Tara care interzice fumatul in anumite spatii publice Autoritatile vor o generatie fara fumatori
Guvernul portughez vrea o generație fără fumători până în 2040 Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul portughez a prezentat joi un proiect de lege pentru interzice fumatul în zonele exterioare, inclusiv la terasele acoperite, și pentru a restricționa vânzările de tutun, în speranța de a crește o generație fără tutun până în 2040.

Portugalia interzice fumatul în anumite spații publice

“Cu acest amendament, vom începe astăzi să protejăm adulții de mâine”, a declarat ministrul sănătății, Manuel Pizarro, într-o conferință de presă, respingând criticile unor grupuri de afaceri care spun că măsurile sunt prea dure și discriminatorii, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

”Prin această lege, dorim ca cei tineri să trăiască în medii lipsite de fumat, să reducem incitarea la fumat şi să le permitem fumătorilor să îşi învingă dependenţa.

Obiectivul nostru este să ajungem la o generaţie fără fumători până în 2040, iar această lege se înscrie în demersul european antifumat, dar noi vrem să mergem încă şi mai departe”, a mai spus Pizzaro.

ADVERTISEMENT

Dacă va fi aprobat de parlament, unde socialiștii aflați la guvernare au majoritatea, fumatul în apropierea clădirilor publice, cum ar fi școlile, universitățile, spitalele sau sălile de sport, în afara restaurantelor, barurilor și cafenelelor va fi interzis începând cu 23 octombrie. Restaurantele, barurile și cluburile de noapte care au zone dedicate fumatului cu o izolare adecvată vor putea să le mențină până în 2030.

Din 2025, doar tutungeriile autorizate și magazinele din aeroporturi vor avea voie să vândă țigări și alte produse din tutun, ceea ce înseamnă că automatele, barurile, restaurantele și benzinăriile nu vor mai avea voie să le ofere.

ADVERTISEMENT

Un pachet de țigări costa circa 5 euro

În conformitate cu o directivă a Uniunii Europene, Portugalia modifică, de asemenea, legea pentru a asimila produsele din tutun încălzit cu tutunul convențional. Va fi interzisă vânzarea de tutun încălzit aromatizat.

Directorul asociației de restaurante PRO.VAR, Daniel Serra, a declarat că aceste măsuri elimină o sursă de venit pentru micile întreprinderi, care se află adesea în dificultate. Asociația națională a comercianților cu amănuntul de carburanți, care operează benzinării, a calificat planul drept nedrept și disproporționat.

ADVERTISEMENT

Un pachet de țigări în Portugalia costă în jur de 5 euro – unul dintre cele mai mici prețuri din Europa de Vest. Unii susțin că guvernul ar trebui să majoreze în schimb taxa pe tutun, dar Pizarro a declarat că aceasta nu este o prioritate, deoarece prețurile peste un anumit nivel ar încuraja pur și simplu contrabanda.

Potrivit guvernului, aproximativ două treimi din decesele în rândul fumătorilor sunt atribuite consumului de tutun, iar fumătorii trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât un nefumător. Se estimează că, în 2019, aproximativ 13.500 de decese au fost cauzate de tutun în Portugalia, care are o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: