News

Momente dificile pentru bolnavii de cancer. Mai multe medicamente lipsesc de pe piață. Ce spune ministrul sănătății

Bolnavii de cancer din România traversează o nouă perioadă dificilă. În acest moment, mai multe medicamente lipsesc de pe piață. Ce spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
13.01.2023 | 10:23
Momente dificile pentru bolnavii de cancer Mai multe medicamente lipsesc de pe piata Ce spune ministrul sanatatii
Bolnavii de cancer traversează o perioadă complicată. Mai multe medicamente lipsesc de pe piață. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la o zi la alta, pe lista medicamentelor vitale pentru bolnavii de cancer se adaugă tot mai multe produse.

Bolnavii de cancer traversează o perioadă complicată. Mai multe medicamente lipsesc de pe piață

În acest moment, din datele oficiale, nu mai puțin de șapte medicamente pentru tratarea bolnavilor de cancer lipsesc de pe piaţă.

ADVERTISEMENT

Aceste produse sunt folosite de aproape jumătate dintre pacienţi, avertizează reprezentanţii celor care suferă de această boală cruntă.

Din cauza acestei crize, mai mulți bolnavi și-au amânat deja două sau trei ședințe de chimioterapie.

ADVERTISEMENT

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a dezvăluit că în call center-ul organizației cetățenii din România au reclamat încă de la începutul anului că nu se găsesc șapte medicamente oncologice.

”Lipsesc încă de anul trecut. Am sesizat asta ministerului. Ni s-a promis că problema se va rezolva. I-am adus chiar dovezi că aceste medicamente pleacă la exportul paralel și tot nu s-a făcut nimic în acest sens, iar de la începutul anului avem în call center-ul nostru șapte medicamente reclamate de pacienți că nu se găsesc.

ADVERTISEMENT

Unii au amânat două, trei ședințe de chimioterapie din lipsa acestor medicamente și cele care au fost amânate sunt medicamente ieftine în chimioterapia de bază pe care o fac peste 50% din cei 120.000 în tratamentul efectiv”, a spus Irimia, conform România-Actualități.

Reacția ministrului Rafila

Ministrul sănătății a reacționat pe această temă. Alexandru Rafila afirmă că știe că lipsesc doar trei medicamente, dintre care două există în depozite. Acesta aruncă responsabilitatea pe managerii de spitale.

ADVERTISEMENT

”Din cele trei medicamente, am verificat două există în depozite în cantități mari. Sigur, nu putem noi, ca și Minister al Sănătății, să înlocuim managerii spitalelor care nu au comandat aceste medicamente.

Există o singură problemă la un produs, un produs mai vechi din punct de vedere al utilizării în terapia oncologică, la care avem o problemă. Noi am emis autorizațiile de nevoi speciale încă de acum câteva luni. Fiind un produs vechi și poate neinteresant din punct de vedere economic, nu s-a prezentat nimeni”, a spus oficialul.

ADVERTISEMENT