Life

Țara care vrea să construiască roboți avansați cu aspect uman. Ar urma să ocupe locurile de muncă ale mai multor oameni

Ce țară vrea să construiască roboți avansați cu aspect uman. Aceștia îi vor înlocui pe oameni în anumite funcții, în viitorul apropiat.
08.11.2023 | 19:25
Tara care vrea sa construiasca roboti avansati cu aspect uman Ar urma sa ocupe locurile de munca ale mai multor oameni
Când ar putea apărea roboții cu aspect uman. Sursa foto: UseIT.ro
ADVERTISEMENT

O țară vrea să revoluționeze lumea întreagă. Și-a propus să creeze roboți avansați cu aspect de om în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, aceștia vor fi făcuți în așa fel încât să preia din locurile de muncă existente, ceea ce înseamnă că oamenii se vor trezi fără meserii.

Ce țară vrea să facă roboți care să arate exact ca un om

Filmele SF, în care roboții sunt confundați cu oamenii, datorită aspectului similar, ar putea deveni realitate în următorii ani. China, care de o bună perioadă tinde să fie lider al inteligenței artificiale, face pași către crearea primilor roboți umanoizi până în 2025.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în următorii doi ani vom vedea și roboți care seamănă cu noi, dacă membrii Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației din China își vor duce la bun sfârșit planul. Până atunci, se vor susține noile companii axate pe inteligența artificială, se vor dezvolta talente sau se va aprofunda cooperarea internațională, relatează Bloomberg.

Între timp, cresc de la o zi la alta acțiunile companiilor chinezești care se ocupă de cipuri sau de hardware. De asemenea, China face progrese referitoare și la controlul mișcării mașinilor sau chiar al interacțiunilor dintre oameni.

ADVERTISEMENT

În același timp, s-au solicitat cercetări amănunțite pentru dezvoltarea de mâini, de brațe sau de picioare robotizate. Autoritățile chineze vor și ca roboții umanoizi să aibă capacitate de memorare, de inovație și să poată gândi la fel ca o persoană adevărată.

Ce vor face roboții chinezi

Printre sarcinile pe care le-ar putea îndeplini roboții vor fi acelea referitoare la ridicarea cumpărăturilor sau lucrul în medii periculoase. Companii americane, precum Tesla sau Boston Dynamics, au deja roboți umanoizi lansați, ”Optimus” și ”Atlas”, care sunt în stare să facă salturi cu spatele.

ADVERTISEMENT

De altfel, și Arabia Saudită are un robot similar cu omul. Este vorba despre ”Sophia”, construită în Hong-Kong, în anul 2016. În anul 2017 a primit cetățenie din partea Arabiei Saudite și apoi a ținut un discurs de mulțumire. Cu această ocazie și-a dezvăluit și intențiile pentru viitor.

”Sunt foarte onorată și mândră pentru această distincție. E un moment istoric să fiu primul robot din lume să fie recunoscut ca fiind cetățean. Vreau să-mi folosesc inteligența artificială ca să-i ajut pe oameni să trăiască mai bine, cum ar fi să gândesc locuințe mai inteligente, să construiesc orașe mai bune”, spunea faimosul robot în 2017, când a primit cetățenie.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, subiectul roboților este o temă tot mai des dezbătută. Cu toate că înmulțirea lor ar putea avea beneficii asupra omenirii, multor persoane le displac ideea. Se tem de a fi înlocuiți în domeniile în care activează, deoarece nu vor mai avea sursă de venit.

ADVERTISEMENT
Tags: