Spania a confirmat miercuri planurile de închidere a centralelor nucleare din țară până în 2035, prezentând măsuri în domeniul energiei, inclusiv termene extinse pentru proiectele de energie regenerabilă și licitații ajustate pentru energie regenerabilă.
Gestionarea deșeurilor radioactive și dezmembrarea centralelor, a căror închidere va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) și va fi plătită de un fond susținut de operatorii centralelor, a precizat guvernul de la Madrid.
Viitorul centralelor nucleare ale țării, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a Spaniei, a fost un subiect fierbinte în timpul recentei campanii electorale, Partidul Popular (PP), din opoziția conservatoare, promițând să inverseze eliminarea planificată a centralelor nucleare.
Mai recent, unul dintre principalele grupuri de lobby din mediul de afaceri a cerut prelungirea utilizării acestor centrale. Guvernul a fost de acord să prelungească principalele termene administrative pentru noile proiecte de energie verde.
De exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construcție a fost majorat cu șase luni, ajungând la 49 de luni, scrie Reuters.
Licitațiile de energie regenerabilă pot include acum criterii calitative care să țină cont de standardele sociale și de mediu pentru a „recunoaște valoarea adăugată a produselor europene”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Poziția fermă a Spaniei vine într-un moment în care sectorul energiei nucleare din Europa se bucură de o renaștere, cu o schimbare palpabilă a sprijinului pentru energia nucleară în contextul tranziției către combustibili cu emisii reduse de carbon, precum și cu un nou impuls pentru a spori securitatea energetică după criza energetică globală declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.
Zeci de guverne și organisme influente care anterior se opuneau energiei nucleare au început să o aprobe în mod deschis și să o aclame ca pe un actor necesar în campania globală de electrificare și decarbonizare.
Spania are șapte reactoare nucleare care generează aproximativ o cincime din electricitatea țării. Primul său reactor nuclear comercial a început să funcționeze în 1968.
În 2021, centralele nucleare au generat 25,2% din întreaga energie electrică produsă în Uniunea Europeană. În ultimii ani, utilizarea acestei surse de energie în Europa a scăzut în general, în special de la dezastrul de la Fukushima din 2011, deoarece multe țări au pus în aplicare programe de reducere sau chiar de oprire totală a producției nucleare.
Conform statisticilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în Europa sunt în funcțiune 126 de reactoare nucleare, dintre care 56 în Franța.
Spania și Belgia se află pe locul al doilea, cu șapte reactoare, înaintea Suediei, cu șase. Trebuie remarcat faptul că Germania, în cadrul politicii sale de eliminare treptată a energiei nucleare, mai avea doar trei reactoare în funcțiune în ianuarie 2022, față de șase în 2018.