News

Țara din UE care va renunța la centrale nucleare. Vrea să le închidă pe toate până în 2035

O țară din UE confirmă planurile de închidere a tuturor centralelor nucleare până în 2035. Operațiunea va costa zeci de miliarde de euro
28.12.2023 | 08:35
Tara din UE care va renunta la centrale nucleare Vrea sa le inchida pe toate pana in 2035
Domeniul nuclear este un subiect disputat de țările UE, mai ales după războiul din Ucraina și criza energetică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Spania a confirmat miercuri planurile de închidere a centralelor nucleare din țară până în 2035, prezentând măsuri în domeniul energiei, inclusiv termene extinse pentru proiectele de energie regenerabilă și licitații ajustate pentru energie regenerabilă.

O operațiune care va costa zeci de miliarde de euro

Gestionarea deșeurilor radioactive și dezmembrarea centralelor, a căror închidere va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) și va fi plătită de un fond susținut de operatorii centralelor, a precizat guvernul de la Madrid.

ADVERTISEMENT

Viitorul centralelor nucleare ale țării, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a Spaniei, a fost un subiect fierbinte în timpul recentei campanii electorale, Partidul Popular (PP), din opoziția conservatoare, promițând să inverseze eliminarea planificată a centralelor nucleare.

Presiuni din partea lobby-ului

Mai recent, unul dintre principalele grupuri de lobby din mediul de afaceri a cerut prelungirea utilizării acestor centrale. Guvernul a fost de acord să prelungească principalele termene administrative pentru noile proiecte de energie verde.

ADVERTISEMENT

De exemplu, termenul pentru obținerea unei autorizații de construcție a fost majorat cu șase luni, ajungând la 49 de luni, scrie Reuters.

Licitațiile de energie regenerabilă pot include acum criterii calitative care să țină cont de standardele sociale și de mediu pentru a „recunoaște valoarea adăugată a produselor europene”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Domeniul nuclear, actor major în criza energetică

Poziția fermă a Spaniei vine într-un moment în care sectorul energiei nucleare din Europa se bucură de o renaștere, cu o schimbare palpabilă a sprijinului pentru energia nucleară în contextul tranziției către combustibili cu emisii reduse de carbon, precum și cu un nou impuls pentru a spori securitatea energetică după criza energetică globală declanșată de războiul Rusiei în Ucraina.

Zeci de guverne și organisme influente care anterior se opuneau energiei nucleare au început să o aprobe în mod deschis și să o aclame ca pe un actor necesar în campania globală de electrificare și decarbonizare.

ADVERTISEMENT

Spania are șapte reactoare nucleare care generează aproximativ o cincime din electricitatea țării. Primul său reactor nuclear comercial a început să funcționeze în 1968.

Centralele nucleare în Europa

În 2021, centralele nucleare au generat 25,2% din întreaga energie electrică produsă în Uniunea Europeană. În ultimii ani, utilizarea acestei surse de energie în Europa a scăzut în general, în special de la dezastrul de la Fukushima din 2011, deoarece multe țări au pus în aplicare programe de reducere sau chiar de oprire totală a producției nucleare.

Conform statisticilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în Europa sunt în funcțiune 126 de reactoare nucleare, dintre care 56 în Franța.

Spania și Belgia se află pe locul al doilea, cu șapte reactoare, înaintea Suediei, cu șase. Trebuie remarcat faptul că Germania, în cadrul politicii sale de eliminare treptată a energiei nucleare, mai avea doar trei reactoare în funcțiune în ianuarie 2022, față de șase în 2018.

 

ADVERTISEMENT
Tags: