News

Țara din UE care vrea să pună o taxă pentru călătoriile cu avionul: “Sectorul aviatic trebuie să se îndrepte către un viitor verde”

Care este țara din UE care vrea să impună o taxă pentru călătoriile cu avionul. Motivul care stă în spatele acestei decizii.
09.11.2023 | 19:54
Tara din UE care vrea sa puna o taxa pentru calatoriile cu avionul Sectorul aviatic trebuie sa se indrepte catre un viitor verde
Danemarca, țara din UE care vrea să pună o taxă pentru călătoriile cu avionul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O țară din Uniunea Europeană (UE) dorește să impună în viitorul apropiat o taxă pentru călătoriile cu avionul. În spatele acestei măsuri sunt motive care țin de o tranziție către așa-zișii combustibili sustenabili.

Danemarca, țara din UE care vrea să pună o taxă pentru călătoriile cu avionul

În cursul zilei de joi, 9 noiembrie 2023, Guvernul Danemarcei a propus impunerea unei taxe medii de 100 de coroane daneze (14,35 dolari; 13,40 de euro) pentru călătoriile cu avionul.

ADVERTISEMENT

Prin această măsură, statul scandinav dorește să contribuie la finanțarea unei tranziții ecologice a industriei aeronautice, care va permite ca toate zborurile interne să folosească 100% combustibili sustenabili până în 2030.

Planul autorităților de la Copenhaga este ca circa jumătate din încasările anuale preconizate, în valoare de 1,2 miliarde de coroane, să finanțeze trecerea la combustibili verzi până la sfârșitul deceniului.

ADVERTISEMENT

Tehnologiile ecologice, cum ar fi power-to-X, hidrogenul și biocombustibilii, vor fi eligibile pentru sprijin din partea statului, a precizat Guvernul danez, într-un comunicat citat de Travel World.

În ceea ce privește cealaltă jumătate a banilor, aceștia vor fi destinați ajutorării persoanelor în vârstă. Taxa pentru pasageri ar apărea treptat, începând cu 2025. Până în 2030, taxa va fi de aproximativ 9 dolari pentru călătoriile în interiorul Europei, 34 de dolari pentru zborurile pe distanțe medii și 56 de dolari pentru distanțele lungi.

ADVERTISEMENT

Sectorul aviației din Danemarca trebuie – la fel ca toate celelalte industrii – să își reducă amprenta climatică și să se îndrepte spre un viitor verde“, a declarat ministrul pentru climă, energie și utilități, Lars Aagaard, într-un comunicat. Guvernul din Danemarca își propune ca, până în 2025, să fie operată prima rută internă care utilizează doar combustibili verzi.

Franța, un alt stat care crește taxele pe zborul cu avionul. Care este motivul

În această toamnă, un alt stat din UE a anunțat taxe pentru călătoriile pe calea aerului. Franța a anunțat că taxează transportul aerian. A luat decizia pentru a finanța transportul feroviar.

ADVERTISEMENT

Clement Beaune, ministrul transporturilor din Hexagon, a confirmat luni această decizie. ”Trebuie să investim masiv în tranziția ecologică. Iar una dintre sursele de finanțare este să ceri celor mai poluante moduri de transport, rutier și aerian, să finanțeze investițiile, în special în tren, astfel încât să fie mai multe trenuri și ca prețurile să fie mai mici”, a spus ministrul, citat de Euronews.

ADVERTISEMENT