News

Țara europeană care îi va taxa pe străini cu 2000 de euro pe an pentru servicii medicale. Ce se întâmplă cu românii de aici

Care este țara europeană în care autoritățile au anunțat că îi vor taxa cu 2000 de euro pe străini, anual, pentru servicii medicale. Vești bune pentru români.
17.10.2023 | 09:28
Tara europeana care ii va taxa pe straini cu 2000 de euro pe an pentru servicii medicale Ce se intampla cu romanii de aici
Italia, țara europeană care îi va taxa pe străini cu 2000 de euro pe an pentru servicii medicale. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Italia este țara europeană care a anunțat că îi va taxa pe străini cu 2000 de euro pe an pentru servicii medicale. Măsura este una extrem de contestată în peninsulă. Ce se va întâmpla cu românii.

Italia, țara europeană care îi va taxa pe străini cu 2000 de euro pe an pentru servicii medicale

Într-o perioadă în care majoritatea statelor din Uniunea Europeană se confruntă cu crize economice, unele guverne impun măsuri menită să aducă cât mai mulți bani la buget. Nu doar în România există astfel de reforme, ci și mai spre Occident.

ADVERTISEMENT

Luni, 16 octombrie, cetățenii străini care locuiesc în Italia au aflat despre o surpriză extrem de neplăcută pregătită de autorități. În planul bugetar al Guvernului de la Roma este prevăzută o taxă de 2000 de euro pe an pentru străinii care vor să mai beneficieze de serviciul public de sănătate.

Rezidenții internaționali din Italia vor trebui să plătească 2000 de euro pe an pentru a utiliza serviciul de sănătate publică (servicio sanitario nazionale –  SSN) dacă sunt cetățeni ai unei țări din afara Uniunii Europene. Măsura este cuprinsă în proiectul de lege de buget pentru 2024, aprobat luni de cabinetul Meloni.

ADVERTISEMENT

Pentru rezidenții străini care sunt cetățeni ai țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se are în vedere posibilitatea înscrierii pe listele celor care au dreptul la beneficii din SSN prin plata unei contribuții de 2.000 de euro pe an”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Economiei și Finanțelor luni, notează The Local.

Taxa este mult mai mică dacă se aplică persoanelor cu rezidență legală sau studenților străini care sunt la cursuri în Italia. Proiectul de lege nu explică dacă cerința se va aplica persoanelor care erau deja înscrise la SSN italian sau dacă s-ar aplica doar celor care se înscriu pentru prima dată.

ADVERTISEMENT

În prezent, muncitorii străini, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, solicitanții de azil şi minorii neînsoţiţi au acces la asistenţă medicală gratuită, la fel ca şi cetăţenii italieni.

Măsura Guvernului de la Roma, criticată de mai multe organizații

Măsura anunțată recent de Guvernul italian s-a confruntat deja cu critici din partea organizațiilor. Potrivit lui Giordana Pallone, membră a sindicatului FP-Cgil, reforma riscă să încalce Constituţia italiană, care garantează asistenţă medicală gratuită pentru cei săraci.

ADVERTISEMENT

Pallone susține că măsura nu se aliniază cu justiția socială și ridică îngrijorări cu privire la domeniul de aplicare și compatibilitatea acesteia cu normele existente, în special în ceea ce privește articolul 32 din Constituție, care garantează sănătatea ca drept fundamental al indivizilor și al comunității.

De asemenea, și organizația Ordinul Medicilor, condusă de Filippo Anelli, se opune noii măsuri. Anelli subliniază că articolul 32 din Constituție apără atât persoanele, cât și comunitatea și afirmă că tratamentul trebuie să fie gratuit pentru cei săraci. El consideră că, dacă străinii din afara UE nu au mijloace de plată, ar trebui să li se acorde asistență gratuită, deoarece sănătatea este un drept care trebuie garantat tuturor, indiferent de situația lor financiară.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat...
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă etapă
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Filmul crimei. Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că...
Filmul crimei. Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că era drogat şi gelos
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”