Life

Țara în care benzina a ajuns mai ieftină decât apa. Cum a fost posibil

Statul unde benzina are un preț mult mai mic decât un litru de apă. Cum s-a ajuns în această situație extrem de neașteptată.
13.12.2023 | 23:30
Tara in care benzina a ajuns mai ieftina decat apa Cum a fost posibil
Statul unde benzina are un preț mult mai mic decât un litru de apă. Cum s-a ajuns în această situație extrem de neașteptată. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Țara în care benzina a ajuns mai ieftină decât apa. Cum a fost posibil. Foarte multe persoane au rămas uimite când au realizat cât costă un plin pentru mașina personală și spun că prețurile nu ar trebui să fie atât de scăzute.

Statul unde benzina are un preț mult mai mic decât un litru de apă. Cum s-a ajuns în această situație extrem de neașteptată

Statul unde benzina are un preț mult mai mic decât un litru de apă. Cum s-a ajuns în această situație extrem de neașteptată. Unii oameni au rămas surprinși de banii pe care trebuie să îi scoată din buzunar pentru un plin.

ADVERTISEMENT

De menționat faptul că este vorba de benzina cu cifra octanică 94, care în țara noastră nu se găsește la nicio stație de alimentare. Această cifră octanică reprezintă rezistența la autoaprindere a combustibilului, adică rezistența la detonație.

Cu cât este mai mare, cu atât raporturile de comprimare vor fi mai mari. Asta înseamnă că motoarele vor avea un randament mai mare și puterea va fi mai bună. Ei bine, această benzină se găsește perioada aceasta în Cuba.

ADVERTISEMENT

Mai exact, un litru de benzină a ajuns să se vândă cu 30 de pesos, echivalentul a 11 cenţi /litru, la actualul curs de schimb de pe piaţa neagră. Potrivit portalului globalpetrolprices.com, acesta este unul dintre cele mai mici prețuri din lume.

Având în vedere această situație surprinzătoare din Cuba, benzina cu cifra octanică 94 este mai ieftină decât o sticlă de apă. Un litru de apă costă între 100 și 200 de pesos, adică de 10 ori mai mult decât prețul combustibilului.

ADVERTISEMENT

„Situaţia este una paradoxală. Pe de o parte, politicile statului încearcă să menţină un minim de coeziune socială. Pe de altă parte, tocmai politicile monetare ale statului duc la această adâncire a inegalităţii”, a declarat Bert Hoffmann, expert pe America Latină la Institutul german pentru studii globale (GIGA), potrivit gandul.ro.

De ce benzina e mai ieftină decât apa, în Cuba

Costurile pot fi și mai mici în următoarele zile pentru cei care au dolari pentru că moneda locală (peso) a respectivei regiuni continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american. Moneda din Cuba este în declin încă din anul 2012.

ADVERTISEMENT

Această depreciere le oferă celor care dețin dolari să aibă o putere de cumpărare mult mai mare pentru produse precum carburanţii, care sunt în pesos. Totul a plecat de la reforma monetară care a pus capăt sistemului cu două monede.

Din păcate, guvernul cubanez a dat naștere unei pieţe negre de schimb valutar care a contribuit la explozia preţurilor. Pe de altă parte, un cubanez care are doar pesos trebuie să achite pentru un plin peste jumătate din salariul minim lunar, care este de 2.100 de pesos.

ADVERTISEMENT
Tags: