News

Țara în care faci 2 ani de pușcărie dacă nu porți mască. Are un număr mai mic de cazuri COVID-19 decât România

24.10.2020 | 10:47
Tara in care faci 2 ani de puscarie daca nu porti masca Are un numar mai mic de cazuri COVID19 decat Romania
ADVERTISEMENT

Etiopia pedepsește cu doi ani de închisoare pe cei care încalcă în mod deliberat restricțiile menite să limiteze răspândirea COVID-19, ca urmare a îngrijorărilor legate de faptul că cetățenii devin neglijenți după ce a fost ridicată starea de urgență.

Restricțiile interzic strângerea mâinilor, lipsa măștii în  locurile publice, prezența unui număr mai mare de trei persoane la aceeași masă și nerespectarea unei distanțe minime de 60 de centimetri între persoane, informeză CNN.

ADVERTISEMENT

Până acum Etiopia a înregistrat 91.118 cazuri și 1.384 de decese la o populație de 109.000.000 locuitori. Prin comparație, România are peste 201.000 de cazuri și 6.245 de decese la o populație de circa 19.000.000 de oameni.

Etiopia, de două ori mai puține cazuri la o populație de cinci ori mai mare decât România

Etiopia, a doua țară africană ca număr de locuitori și una dintre puterile economice ale continentului, a declarat stare de urgență în aprilie pe care a ridicat-o abia luna trecută.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu mai au grijă de parcă boala nu ar mai fi aici. Asta va cauza probabil o intensificare a răspândirii bolii și poate fi o amenințare pentru națiune”, a spus ministrul Sănătății, Lia Tadesse, justificând sancțiunile impuse pentru cei care nu respectă interdicțiile.

Vârful epidemiei a fost înregistrat la finalul lunii august, dar este greu de evaluat imaginea de ansamblu întrucât testarea a fost redusă din cauza resurselor limitate. Ministrul Sănătății a anunțat că cel  puțin 79 de oameni au murit din cauza COVID-19 în cursul săptămânii trecute, dar mai puțin de 2% din decese sunt înregistrate oficial.

ADVERTISEMENT

Biroul procurorului general a precizat, miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook, că sancțiunile pentru încălcarea restricțiilor înce de la amenzi și pot ajunge până la doi ani de închisoare.

De asemenea, Etiopia a amânat pentru anul viitor alegerile regionale și parlamentare care ar fi trebuit  să aibă loc în  luna august.

ADVERTISEMENT

Până acum, Africa nu s-a confruntat cu noul val de infectări și decese care afectează în această perioadă Europa și Africa. Experții cred că numărul de cazuri a fost ținut sub control din cauza măsurilor imediate pentru limitarea pandemiei, a unei populații mult mai tinere, la care se adaugă ponderea importantă a populației din mediul rural.

Pe de altă parte, mai mulți lideri africani cer vigilență din partea populației, îngrijorați fiind că un nou val al pandemiei ar putea copleși sistemele șubrede de sănătate.

ADVERTISEMENT