News

Țara în care plățile cu cardul vor fi restricționate. Foarte mulți români merg în vacanțe aici

Această măsură are ca scop întărirea stabilității financiare, dar afectează tur-operatorii care se confruntă cu dificultăți.
01.08.2023 | 19:39
Tara in care platile cu cardul vor fi restrictionate Foarte multi romani merg in vacante aici
Măsură restrictivă a BDDK: Interzicerea plăților în rate cu cardul pentru călătoriile în străinătate. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) a anunțat o măsură restrictivă privind plățile în rate cu cardul pentru călătoriile în străinătate, inclusiv pentru zborurile cu avionul, comisioanele agențiilor de călătorie și cazare. Această decizie a fost luată cu scopul de a limita ieșirile de valută și de a întări stabilitatea financiară, conform analiștilor.

Călătoriile în străinătate implică sume semnificative de bani

Tur-operatorii din Turcia se confruntă cu o nouă provocare din cauza acestei măsuri, în contextul în care poate fi observată creșterea costului vieții  și faptul că lira a suferit o depreciere semnificativă în raport cu dolarul american în ultimii ani. Ca urmare, mulți călători se bazau pe plățile cu cardul de credit pentru a-și finanța călătoriile în rate, însă această opțiune nu mai este disponibilă.

ADVERTISEMENT

Cem Polatoglu, purtătorul de cuvânt al Tour Operators Platform, a subliniat că aproape toți clienții săi preferă să plătească în rate, având în vedere că călătoriile în străinătate implică sume semnificative de bani. Cu această decizie, numărul celor care își pot permite să achite aceste sume dintr-o dată va fi redus considerabil.

În spatele acestei decizii se află dorința de a descuraja cetățenii să cheltuiască valută în străinătate, în contextul dificultăților din ce în ce mai mari cu privire la obținerea vizelor turistice pentru turci.

ADVERTISEMENT

“Aproape toți clienții mei plătesc în rate. (…) Logica din spatele deciziei este aceea că cetățenii nu ar trebui să meargă în străinătate și să cheltuiască valută. (…) Numărul de persoane care pot plăti această sumă dintr-o dată este foarte mic”, a precizat Cem Polatoglu, reprezentantul unei companii turistice, citat de stirileprotv.

Numărul călătoriilor în străinătate va scădea enorm

Astfel, se estimează că numărul călătoriilor în străinătate va scădea semnificativ, având în vedere că în prima jumătate a anului cheltuielile externe ale cetățenilor turci au crescut cu 84%, ajungând la 3,17 miliarde de dolari, iar plățile cu cardul facilitează astfel de cheltuieli.

ADVERTISEMENT

Decizia de a limita plățile cu cardul a avut și un impact negativ asupra companiilor aeriene din Turcia. Titlurile Turkish Airlines au înregistrat o scădere de 1,3%, iar acțiunile Pegasus au scăzut cu 2,3%. Indicele principal al bursei de la Istanbul, BIST-100, a înregistrat și el o scădere de 0,4%.

Pe lângă interdicția privind ratele pentru călătorii în străinătate, BDDK a mai anunțat că a decis să majoreze ponderea riscurilor avute în vedere la calcularea ratelor de adecvare a capitalului pentru creditele de consum, cardurile de credit personale și creditele pentru achiziționarea de vehicule.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri vin în contextul în care autoritățile din Turcia au luat o serie de acțiuni pentru a contracara inflația ridicată și pentru a reduce cererea internă. Banca centrală a majorat dobânda de referință cu 900 de puncte de bază în ultimele două luni, alături de alte măsuri de înăsprire a politicii monetare, pentru a aduce stabilitate economiei.

ADVERTISEMENT
Tags: