News

Țara în care violatorii de copii vor fi castrați. Legea a fost adoptată în ciuda unor critici internaționale

O țară din Africa a adoptat o lege care permite castrarea chimică sau chirurgicală a celor vinovați de violul unui minor, legea fiind criticată de anumite ONG-uri.
14.02.2024 | 22:14
Tara in care violatorii de copii vor fi castrati Legea a fost adoptata in ciuda unor critici internationale
Țara în care violatorii de copii vor fi castrați. Legea a fost adoptată în ciuda unor critici internaționale
ADVERTISEMENT

Concret, Parlamentul din Madagascar a adoptat o lege care permite castrarea chimică și, în unele cazuri, chirurgicală a celor găsiți vinovați de violul unui minor. Legea a stârnit critici din partea grupurilor internaționale de drepturi ale omului, dar a găsit și sprijin puternic din partea activiștilor care susțin într-o țară unde există o adevărată ”cultură a violului”.

Țara în care violatorii de copii vor fi castrați

Așadar, Parlamentul a adoptat această lege pe 2 februarie, iar acum Senatul a aprobat-o. Tot ce mai e nevoie e ca legea să fie ratificată de Înalta Curte Constituțională, și promulgată de președintele Andry Rajoelina. Conform Africa News.com, ministrul justiției Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa a declarat că această lege este necesară din cauza creșterii numărului de cazuri de viol asupra copiilor.

ADVERTISEMENT

Doar în 2023 au fost înregistrate 600 de cazuri de viol asupra unui minor, a explicat ministrul, în timp ce în ianuarie 2024 au fost înregistrate 133 de astfel de cazuri. ”Madagascarul este o țară suverană care are dreptul de a-și modifica legile în funcție de circumstanțe și în interesul general al poporului. Actualul cod penal nu a fost suficient pentru a-i opri pe autorii acestor infracțiuni”, a explicat Randriamanantenasoa.

Cât despre castrarea chirurgicală, aceasta va fi pedeapsa pentru cei vinovați de violarea unui copil sub 10 ani. Cazurile de viol asupra copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani vor fi pedepsite cu castrare chirurgicală sau chimică. Violul minorilor cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani va fi pedepsit cu castrare chimică.

ADVERTISEMENT

Infractorii s-ar confrunta, de asemenea, cu pedepse mai severe, de până la închisoare pe viață, precum și castrare. “Am vrut să protejăm copiii mult mai mult. Cu cât copilul era mai mic, cu atât pedeapsa era mai mare”, a explicat Randriamanantenasoa. Ce este castrarea chimică? Practic utilizarea de medicamente pentru a bloca hormonii și a scădea dorința sexuală a bărbatului. În general, este reversibilă în momentul în care se oprește medicamentația. Castrarea chirurgicală, în schimb, este o procedură medicală permanentă.

Legea castrării din Madagascar a fost adoptată în ciuda unor critici internaționale

Mai multe țări din lume și chiar unele state din SUA, inclusiv California și Florida, permit castrarea chimică pentru unii infractori sexuali. Castrarea chirurgicală ca pedeapsă este mult mai rară, însă utilizarea ambelor ”pedepse” este controversată. Madagascar a avut mereu o problemă cu violul copiilor, fiind, de asemenea, una dintre cele mai sărace țări din lume.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unele organizații neguvernamentale spun că numărul real de violuri asupra copiilor este chiar mai mare decât cifrele oficiale, dar multe cazuri nu sunt raportate, deoarece este un subiect tabu și victimelor le este adesea rușine. O mare parte din cazurile de viol asupra copiilor sunt incestuoase, potrivit ONG-urilor.

Noua lege a Madagascarului a fost criticată de grupul de drepturi Amnesty International drept ”tratament inuman și degradant” care nu este în concordanță cu legile constituționale ale țării. Legea ar trebui să se concentreze pe protejarea victimelor, a spus Nciko wa Nciko, consilier pentru Madagascar la Amnesty.

ADVERTISEMENT

”Pe insulă, procedurile de plângere penală și procesele nu se desfășoară în mod anonim. Există o lipsă de încredere în sistemul de justiție penală din Madagascar, din cauza opacității și corupției. Și represaliile împotriva victimelor violului sunt frecvente. Totuși, legea nu combate acești factori“, a transmis Nciko.

ONG-urile se opun castrării chirurgicale din Madagascar

ONG-urile ar contesta castrarea chirurgicală pentru că e o sentință”problematică” dacă cineva se dovedește a fi nevinovat. Mai mult, ar exista îndoieli serioase cu privire la capacitățile medicilor de a efectua aceste proceduri. Totuși, pe fondul criticilor, unii activiști din Madagascar sunt de acord cu schimbarea legii, deoarece nimic altceva nu pare să funcționeze.

Există într-adevăr o cultură a violului în Madagascar”, a declara Jessica Lolonirina Nivoseheno, reprezentantă a grupului Women Break the Silence, care militează împotriva violului și sprijină victimele în aceste situații. ”Suntem în proces de normalizare a anumitor cazuri de violență sexuală, minimizând și gravitatea acestor cazuri. Noua lege este progres, pentru că este o pedeapsă descurajatoare. Acest lucru ar putea împiedica potențialii atacatori, însă numai dacă noi, ca cetățeni, suntem conștienți de existența și importanța acestei noi pedepse”, a explicat Nivoseheno.

ADVERTISEMENT