News

Țara vecină cu România care interzice străinilor să mai dețină terenuri agricole și forestiere

Care e țara vecină cu România unde străinii nu mai pot cumpăra terenuri agricole sau forestiere. Ce măsuri au fost luate.
20.03.2024 | 16:27
Tara vecina cu Romania care interzice strainilor sa mai detina terenuri agricole si forestiere
Țara de lângă România unde străinii nu mai pot cumpăra terenuri agricole. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Țara vecină cu România unde străinii nu vor mai avea voie să dețină terenuri agricole sau forestiere. Au fost luate mai multe măsuri în privința acestora.

Țara vecină cu România care interzice străinilor să mai dețină terenuri agricole și forestiere

Cetățenii străini nu vor mai avea voie să achiziționeze terenuri agricole în Republica Moldova. Acest lucru a fost prevăzut în Noul Cod Funciar.

ADVERTISEMENT

Astfel, cetățenii străini, fie că este vorba despre persoane fizice sau juridice, nu vor mai avea dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat acest proiect. Acesta urmărește crearea unui cadru normativ de reglementare a relațiilor funciare, fiind adaptat la prezent.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă, însă, dacă cetățenii străini dobândesc prin succesiune, hotărâre de judecată sau ipotecă terenurile cu destinație agricolă sau din fondul forestier?

Aceștia vor avea obligația să de înstrăineze în termen de un an de la data în care au dobândit dreptul de proprietate asupra terenului, după cum arată un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii de la Chișinău, potrivit md.agrointel.ro.

ADVERTISEMENT

Conform Noului Cod, este prevăzută o nouă clasificare a terenurilor cu destinație agricolă. De asemenea, conține reglementări în legătură cu schimbarea modului de utilizare a acestora.

Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă le pot folosi pentru a construi, de exemplu, depozite, frigidere destinate păstrării produselor agricole, precum și ateliere de reparație și de păstrare a agregatelor agricole.

ADVERTISEMENT

Mai pot fi construite ferme zootehnice, dar și obiecte ale infrastructurii și procesării primare a producției obținute sau pensiuni agroturistice. Acestea se pot construi fără a schimba destinație terenurilor.

Acest lucru se va putea realiza în baza documentației de proiect aprobată, dar și a autorizației de construcție. Acestea se eliberează de autoritatea administrației publice locale.

O altă măsură prevăzută în Noul Cod Funciar este interzicerea schimbării destinației terenurilor agricole de calitate superioară, dar și a terenurilor din fondul forestier.

Sunt vizate și rezervațiile istorico-culturale și naturale, monumentele istorice și siturile arheologice. Este interzisă și desfășurarea oricăror activități care contravin destinației acestor zone.

Ce se va întâmpla cu terenurile lăsate în paragină

Totodată, proiectul reglementează și modalitățile de consolidare a terenurilor agricole, dar și acțiunile întreprinse dacă proprietarii nu au perfectat actele de moștenire asupra lor, iar terenurile au fost lăsate în paragină. Se vor lua anumite măsuri în privința lor.

Mai exact, dacă terenurile nu sunt cultivate și întreținute într-o stare corespunzătoare mai mult de doi ani la rând, atunci acestea vor fi administrate de autoritatea publică locală. În baza unor condiții bine reglementate, se dispune arendarea terenurilor respective.

ADVERTISEMENT